szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó Kis Oligarchatározójának legújabb része Töröcskei Istvánnal foglalkozik.

"A csendes menedzser. Az örök második. A nagyok mellett a háttérben halkan meghúzódó szürke ügyintéző. A legnagyobb magyar hivatalnokoligarcha, mindig éppen ott, ahol a szervezetnek szüksége van rá. Jelenleg éppen az Államadósság Kezelő Központ vezetője. A szervezet persze mindig változott, igaz, egyesek szerint csak látszólag" – írja Töröcskei Istvánról az Átlátszó.hu Kis Oligarchatározójának legújabb részében.

"1973-ban a Közgazdasági Egyetem elvégzése után a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) került gyakornoknak, ahol hamarosan Boros Imre vette szárnyai alá. Ő az a korábbi kisgazda politikus, Phare-miniszter, az MNB devizagazdálkodási osztályának 1980-as évekbeli vezetője, egyben MSZMP-alapszervezeti titkára, akiről mára – történészektől levéltárosokig – mindenki azt állítja, hogy a kémelhárítás (III/II) szigorúan titkos (szt) tisztje volt. (Kivéve persze az érintettet: ő mindenkit perrel fenyeget, aki ezt leírja.) Töröcskei karrierje – az MNB londoni bankjánál tett ötéves kitérő után – Boros beosztottjaként ívelt egészen a jegybank devizapiaci műveletekért felelős részlegének helyettes vezetői pozíciójáig és egy nemzetközi botrányig, amelyet a Der Spiegel Németország világháború utáni legnagyobb gazdasági bűncselekményének nevezett. A bonyolult devizaárfolyam-ügyletsorozat végén a Volkswagen-gyár több százmillió márkás kárt könyvelt el, cserébe beperelte az MNB-t, a vita pedig 1993-ban azzal zárult, hogy a magyar jegybanknak tízmilliárdos kártérítést kellett kifizetnie. A VW-ügyben a németek igencsak érdeklődtek Töröcskei szerepe iránt, de magyar felelőse nem lett az ügynek" – olvasható az Átlátszóban. A teljes portrét itt olvashatja! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?