szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három csoportra osztanák az új struktúrában a hazai egyetemeket – közölte a Napi Gazdaság a Magyar Rektori Konferencia (MRK) egyik elnökségi tagját idézve. A lap úgy tudja, a rektorok fennhatósága alá tartoznának a "speciális szaktudással rendelkező" kormányzati kancellárok.

A jelenleginél mintegy 40 százalékkal több pénzre lenne szükség ahhoz, hogy a felsőoktatási kerekasztal tárgyalásain körvonalazódó felsőoktatási rendszer felálljon – mondták a Napi Gazdaságnak nevük elhallgatását kérő szakértők. Ez az összeg a lap szerint a korábban a központi költségvetésből befolyó 180-200 milliárd forintnál viszont 25 százalékkal kevesebb.

Az egyelőre még csak körvonalazódó struktúrában három csoportra osztanák az egyetemeket és főiskolákat – véli Fábián István, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnökségi tagja. A Debreceni Egyetem rektora szerint ezek között a jelenlegi nagy kutatóegyetemek a "nemzetközi kitekintésű" intézmények szerepét látnák el, ezenkívül lennének "hazai kitekintésűek" és "speciális célfeladatokat ellátó" egyetemek, főiskolák.

A Napi Gazdaság szerint az elképzelések megvalósítását az oktatási kabinettel folytatott számháború akadályozza, mert hiába hangsúlyozza a kormány, hogy 27 milliárd forintos többletet pumpál az ágazatba, ha ez az összeg csak célzott támogatásként használható fel.

Fontos kérdéskör a szenátusok, kancellárok és a rektorok megbízatása. A lap úgy tudja, a rektor fennhatósága alá tartozna a "speciális szaktudással rendelkező" kancellár. Egyes javaslatok szerint a rektorok és szenátusok megbízatása ugyanarra az időre szólna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!