szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogban való jártasság nem mentesít a törvények, az adózási szabályok betartása alól, és nem véd meg azok megsértésének következményeitől – ez bizonyosodott be nemrégiben a NAV szerint abban a peres eljárásban is, amelyet olyan ügyvédek indítottak az adóhatósággal szemben, akik adóhatósági bírságot kaptak, mivel jogi tevékenységük után nem állítottak ki számlát.

A revizorok ezúttal az ügyvédek számlaadási gyakorlatát vizsgálták – idézte fel közleményében a NAV. Szemet szúrt ugyanis, hogy a nagyszámú illetékkiszabási eljárásnál közreműködő „doktorok” bevallásaikban az elvégzett munkához képest elenyésző jövedelmet vallanak be.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az ellenőrzött ügyvédek többsége „kedvtelésből” végzi tevékenységét, sőt „szociális érzékenysége” is igen nagy, hiszen rengeteget dolgozik pusztán szívességből. Mindössze hárman ismerték el a jogsértést, a többiek – szakmai adottságaikat kihasználva – furfangos magyarázatokba bonyolódtak – fogalmazott a NAV.

Volt olyan, aki perre ment az igazáért – tették hozzá. A hír, miszerint a bíróság a NAV-nak adott igazat, hamar szárnyra kelt az érintettek körében. Legalábbis erre utalhat, hogy ezt követően a többi határozatot már nem fellebbezték meg. A „felkészült” ellenőrzöttek nem vették el a revizorok kedvét a további vizsgálatoktól, az ügyvédi szakma éppen a negatív tapasztalatok miatt számíthat a további ellenőrzésekre – tette hozzá az adóhatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!