szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötmilliárd forintos, rendkívüli pénzinjekcióval szeretne rövidíteni az egészségügyi várólistákon a kormány, vagyis májustól más külföldi kórházakba is bejelentkezhetnek azok a betegek, akiknek sokat kellene várniuk – írta hétfői számában a Népszabadság.

Egy uniós irányelv már októbertől lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok bármely tagállamban gyógyíttathassák magukat, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várniuk egy beavatkozásra, így megnyílik az út a külföldi műtétek előtt – írja a Népszabadság, amely szerint az erre készülő betegeknek nincs sok adminisztratív teendőjük, csak be kell szerezni a külföldi egészségügyi intézménytől egy nyilatkozatot, hogy ott válllaják az ellátást, ezt pedig be kell jelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ahonnan ki kell kérni a finanszírozást igazoló okmányokat.

A lap azt írja, hogy az ügymenet hazai szabályozásáról szóló jogszabály még nem készült el, ám értesülésük szerint az igénybe vett egészségügyi szolgáltatás díját a tervek szerint a hazai biztosító bizonyos határig megtérítené, általában annyit vállalna, mintha a műtét hazai költségét kellene fizetnie.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a várólisták rövidítését szolgáló, májustól kezdődő "akciós műtétek" a legköltségesebb beavatkozásokra, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére már több mint hat hónapja várakozóknak kedveznének. Az OEP egy gerincstabilizáló műtétért 1,5-2 millió forintot fizet, a csípőprotézis-műtétért 500-700 ezret, miközben a piaci ár a csípő esetében csaknem háromszorosa a közfinanszírozottnak, a gerincműtétek ára pedig a csillagos égig szaladhat – írja a Népszabadság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti