szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő időszakban kisebb árhullámok indulhatnak el a Duna vízgyűjtőjén, és az előrejelzések szerint Nagybajcs térségében már elsőfokú készültségnek megfelelő vízszint alakulhat ki – közölte az Országos Vízügyi Főfelügyelőség szerdán.

Az elmúlt 24 órában nem volt szükség rendkívüli beavatkozásra. A Körösök vízállásai egyre erőteljesebben apadó tendenciát mutatnak. A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok a következő napokban jellemzően továbbra is másod- és harmadfokú készültségi szint mellett levezethetők.

Az országban 1942 kilométernyi töltésen van most árvízvédelmi készültség. Ebből harmadfokú védekezés 575 kilométeren van: a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körös alsó szakaszán.

Másodfokú az árvízvédelmi készültség 956 kilométeren: a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásain, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körös középső és felső szakaszán.

Elsőfokú védekezést tartanak fenn 411 kilométeren: a Tisza Szabolcsveresmart és Zalkod közötti, valamint Szeged és a déli országhatár közötti szakaszám, a Zagyva középső szakaszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Kettős-Körösön, a Maroson, a Zalán és a Rába egyes szakaszain, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.

Az elmúlt egy napban a Balaton vízszintje egy centimétert emelkedett, a szerdai vízállás 119 centiméter. A Velencei-tó vízszintje nem változott, jelenleg is 161 centiméter.

A belvízzel elöntött területek nagysága tovább csökkent. Az országban jelenleg 149 ezer hektárt borít belvíz, ebből 67 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb - 24 és 27 ezer hektár közötti - belvizes területek továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében mintegy 13 ezer hektárra csökkent az elöntött terület nagysága.

Országszerte 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 76 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. Harmadfokú készültséget az Alföld középső és déli területein, hét szakaszon tartanak fenn. További 49 szakaszon másod-, 20 szakaszon pedig elsőfokú belvízi készültség mellett védekeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi