szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atlatszo.hu nemrégiben közadatigénylést nyújtott be valamennyi budapesti kerülethez, hogy megtudják: rendelkeznek-e a fővárosi önkormányzatok külföldi ingatlantulajdonnal. A legtöbben nemmel válaszoltak, ketten nem reagáltak, de a lap megtudta, hogy Erzsébetvárosnak Szlovákiában, Zuglónak és Belváros-Lipótvárosnak pedig Erdélyben van ingatlana, utóbbinak kettő is.

Március közepén a KiMitTud-on keresztül az összes fővárosi kerülethez közadatigénylést nyújtott be az Átlátszó, melyben azt kérdezték tőlük, hogy van-e külföldi ingatlantulajdonuk; és amennyiben igen, akkor küldjék el, hogy az hol található pontosan, valamint mikor, kitől, mennyiért, milyen célból vásárolták; mire hasznosítják, mennyibe kerül a fenntartása évente, és megvásárlása óta mekkora összeget költöttek rá.

Adatigénylésükre a legtöbb kerület azt válaszolta, hogy nem rendelkeznek külföldi ingatlan tulajdonjogával. Budapest VII.kerülete, Erzsébetváros számolt be elsőként külföldi ingatlantulajdonról. Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2006. május 4-én vásárolták meg a Stavoúnia a.s.-től a szlovákiai Ruzinában található ingatlant 103,5 millió forintért, üdülőtábor céljából. A vásárlás óta 62 millió forintot költöttek az ingatlanra: zuhanyzókat, kültéri világítást, sportpályát építettek ki, ivóvizet kötöttek be, felújítási munkákat végeztek.

Budapest V.kerülete, Belváros-Lipótváros két ingatlantulajdonról szolgált adatokkal. A romániai Torockóban és Énlakán található ingatlanokat egyazon napon, 2007. február 12-én vásárolta az önkormányzat, mindkettőt a Transylvania Trust Alapítványtól, "építészeti értékmegóvási céllal". A torockói háromszobás, 8 fő elszállásolására alkalmas vendégházat 37 ezer euróért; az énlakai kétszobás, 6 fő elszállásolására alkalmas vendégházat pedig 12 ezer euróért.

Budapest XIV.kerülete, Zugló válaszolt utolsóként az adatigénylésre. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Csíkszeredán található ingatlant 2012. június 6-án vásárolták Keresztes Attilától és Keresztes Erikától, 65 ezer euróért. "A vásárlás célja egy folyamatosan rendelkezésre álló szálláshelyként használható ingatlan biztosítása volt, mely lehetőséget teremt a Zugló testvérvárosával, Csíkcsicsóval fenntartott kapcsolatok továbbfejlesztésére és elmélyítésére, helyszíni látogatások, tapasztalatcserék lebonyolítására a testvérváros intézményeivel, szervezeteivel, civil kezdeményezéseivel, továbbá az Önkormányzat az általa működtetett iskolák diákjainak osztálykirándulásaihoz is szálláslehetőséget kíván a házzal biztosítani."

Az adatigénylésre a IV. és a XVI.kerület nem válaszolt. Mivel utóbbiról köztudott, hogy már 1996-ban megvásárolt az erdélyi Tusnádfürdőn egy ingatlant, az Átlátszó bepereli az ezzel kapcsolatos adatokért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat