szerző:
hvg.hu

Sötétzöld lesz a békemenet logója, bár a Facebookon meghirdetett szavazáson még egy világosabb szín nyert. Bencsik András szerint a Solidarność-utánérzésű logó csak „nagyon hasonlít” a lengyel szakszervezet jelképére, egyébként „saját szellemi termék”.

„A legtöbben a világoszöld színű felirat mellett voksoltak, ami némi meglepetésre megelőzte a második helyre szorult ún. zászlózöldet, azaz sötétzöldet. Sokaknak tetszett a narancssárga szín is. Mi végül a világoszöld változat mellett döntöttünk” – írja a saját Facebook-oldalán közzétett üzenetben Bencsik András. Ennek ellenére a közzétett képen látható logó színe közelebb áll az eredeti szavazásban szereplő sötétzöldhöz, mint a győztes neonzöld.

A második számú változat nyert
©

Korábban a Demokrata hetilap Facebook-oldalán lehetett róla szavazni, hogy a képen látható színvariácikók közül milyen színű legyen a Békemenet logója. Végül a kettes számú, „világoszöld” változat nyert, nem sokkal megelőzve a „sötétzöldet”. A ma közzétett végleges változat színe mégis inkább hasonlít az egyes számú változatra, mintsem a győztes neonszínűre, bár Bencsik állítja, ez a győztes színváltozat.

Ilyen lett a végleges logó
©
A Békemenet-logó tervezőit sok kritika érte a lengyel Szolidaritás szakszervezet logójának lemásolása miatt is. Bencsik szerint a „betűket a tervező maga rajzolta”, tehát „az embléma saját szellemi termék, ami sokunk egyetértésére azért továbbra is emlékeztet a legendás Solidarnosc emblémájára, de mégis más.”

A Békemenet Magyarországért Egyesület elnöke, Bencsik András szerint két oka volt az embléma megváltoztatásának. „Eredetileg a lengyel szakszervezet logójára hasonlító emblémát szerettünk volna, de figyelmen kívül hagytuk, hogy a magyar Szolidaritás is hasonló emblémát használ, mivel ők nem egy túl jelentős szervezet” – fogalmazott. „Ezért a grafikus megfordította a zászló irányát.” A szín kapcsán Bencsik azt mondta, ő a sötétzöld színt tartotta a legesztétikusabbnak, és a grafikus is „túl világosnak találta a szavazásra feltett világoszöld színt”, ezért egy kicsit ezen is változtattak, de végül a „többség akarata érvényesült”.

Bencsik elmondta, korábban a saját Facebook-oldalán is volt egy szavazás, amit le kellett zárni, mivel ott nemcsak előre megadott lehetőségek közül lehetett választani, hanem az olvasók is ajánlhattak válaszlehetőségeket. „Baloldali szavazók megtalálták a szavazást és hozzáadtak egy „narancsos bukta színű” lehetőséget is, amire 1000-1500 szavazat érkezett” – ­mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!