szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Haltetemek szegélyik a tatai Öreg-tó partját. Valószínűleg a hirtelen felmelegedés miatt helyi oxigénhiány alakult ki, de lehet, hogy a hosszú, kemény, hideg télen, az alacsony vízállás miatt megfáztak a halak, és legyengült a szervezetük.

Már az elmúlt héten is több harcsatetem úszott a tatai Öreg-tó vízfelszínén, bár a halpusztulás egyelőre nem tömeges mértékű - írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a Kemma.hu.

A vízügyi igazgatóság a lappal közölte, vízszennyezés nem történt, ezért megítélésük szerint sem kémiai, sem egyéb beavatkozásra nincs szükség a részükről.

Major Dezső, a Tatai Mezőgazdasági Zrt. vezetője elmondta, hogy a tó halászati jogait gyakorló cégnél nem először fordult elő ilyesmi: öt évvel ezelőtt sokkal nagyobb mértékű volt az állomány pusztulása az év hasonló időszakában, a veszteség konkrét okát azonban most sem tudják, de az biztos, hogy a harcsák és a pontyok nem fertőző betegségben pusztultak el, s ezt a tetemek – szakemberek által történő – megvizsgálása is bizonyította.

Nagy valószínűség szerint a hirtelen felmelegedés miatt helyi oxigénhiány alakult ki, de az is lehetséges, hogy a hosszú, kemény, hideg tél folyamán, az alacsony vízállás miatt megfáztak az uszonyosok, s emiatt gyengült le a szervezetük.

Major Dezső hozzátette, a 2-15 kilogramm közötti harcsák pusztulása nem tekinthető kritikus mértékűnek, az eddigi kár mégis megközelíti a százezer forintot. Ez az összeg még tovább növekedhet, mert a megdöglött halak először lesüllyednek, s csak 3-4 nap múlva dobódnak fel. Ezért van az, hogy amit már begyűjtöttek, annak helyére újabb tetemek kerülhetnek, de határozottan bíznak abban, hogy már nem sokáig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában