szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar anyák külföldön született gyerekeit is hozzászámolnák ezentúl a magyar népességhez – írja a 444.hu, amely szerint legalábbis erre utal a statisztikai törvény módosítása, amit hétfőn fogadhat el a parlament.

Ha egy anya azt szeretné, hogy a gyermeke magyar útlevelet kaphasson, Magyarországon is anyakönyveztetnie kell a születését – írja a 444.hu a statisztikai törvény tervezett módosítására hivatkozva.

"A népmozgalmi események körében kell megfigyelni a magyarországi lakcímmel rendelkező személyek külföldön bekövetkező halálozását, valamint a magyarországi lakcímmel rendelkező anyák külföldön történt szülését, amennyiben az esemény anyakönyvezésére Magyarországon is sor kerül" – idézi a portál a módosítás tervezett szövegét.

A törvényjavaslat indoklása a portál szerint mindezt bonyolult uniós jogi fejtegetésekbe csomagolja. Hosszasan hivatkoznak egy még el sem fogadott uniós rendeletre, de a lényeg a 444.hu szerint a 32. sorban van elrejtve: "Mindezek alapján tehát a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított népesség adat képezi Magyarország uniós szavazati arányának megállapítási alapját, ezért kiemelt érdek fűződik a lehető legszélesebb körű adatok gyűjtéséhez."

Erre azért lehet szükség, mert az elmúlt években megnövekedett kivándorlás miatt “a magyar lakcímmel rendelkező személyek külföldön bekövetkezett népmozgalmi eseményeiről is szükséges” az adatgyűjtés – tette hozzá a beszámoló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?