szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az Orbán-kormány a Bajnai-korszak egykori törvényénél is radikálisabb változtatásra készül egyes anyakönyvi adatok kutathatóságának tilalmát illetően – írja e heti számában a HVG.

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (Macse) a tiltakozás hívta életre. Az évtized legelső törvénye – a 2010. évi I. „lex” – drasztikusan meg kívánta nehezíteni sok száz hazai hely- és családtörténész dolgát.

A jogszabály egyetlen tollvonással 30 évről 90 évre emelte volna fel azt az időt, amelynek elteltével kutathatóvá válnak az elhunyt személyek polgári anyakönyvekben fellelhető adatai. A kormányváltás után az új Országgyűlés megszüntette az eleve csak 2011 elején hatályba léptetni kívánt törvényt.

A Mecse most újra protestál. A második Orbán-kabinet voltaképpen a Bajnai-korszak egykori törvényénél is radikálisabb változtatásra készül ugyanis. A tilalom egyfelől tehát „örök időkre” szólna, másfelől még a rokonok számára is lehetetlenné tenné a felmenőkre vonatkozó bejegyzések kibogarászását az 1895 óta vezetett állami matrikulákból.

A tervezett döntésről bővebben a HVG e heti számában olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!