szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországra az Európai Bizottság, mert Brüsszel úgy látja, Magyarország nem ültette át megfelelően a tudományos kísérleteknél használt állatok védelméről rendelkező uniós irányelvet – tudatta csütörtökön az Európai Bizottság.

Ezzel második szakaszába lép az ebben az ügyben január végén Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárás. Az irányelv átültetésének határideje tavaly november 10-e volt – emlékeztet közleményében a brüsszeli testület, amely úgy látja, hogy Magyarország ezt nem tette meg megfelelően.

A bizottság arra is kitér, hogy az uniós jogszabály célja az, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentse a tudományos kísérletekben használt állatok számát, és előírja, hogy az állatokat, ahol csak lehet, mással kell helyettesíteni, anélkül, hogy ez a kutatások rovására menne.

Magyarország márciusban tájékoztatást adott a vonatkozó magyar jogszabályokról, és a bizottság ez után is úgy véli, hogy az irányelv nem minden része szerepel a magyar jogban. "A magyar jogszabályok úgy tűnik, nem biztosítanak megfelelő védelmet a kísérletekben használt főemlősöknek" – részletezi kifogásait a brüsszeli testület.

A bizottság emlékeztet, hogy az indoklással ellátott véleményre Magyarországnak két hónapja van válaszolni, és ha a magyar intézkedést a bizottság nem tartja elégségesnek, akkor a kötelezettségszegési eljárás következő, harmadik szakasza az, hogy a bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordulhat, hogy a törvényszék ítélje meg, Magyarország eleget tesz-e az uniós jogból fakadó kötelezettségeinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

A Hit Gyülekezete alapítója fiát is bevette a reklámbizniszbe

A Hit Gyülekezete alapítója fiát is bevette a reklámbizniszbe

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet