szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt.

A miniszterelnök a kedd reggel 8 órára összehívott kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt. Utóbbiakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy az ő mozgósításuk ne járjon a közbiztonság csökkenésével az ország más területein.

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi magasságú vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható, a kormány energiájának legtöbbjét így a védekezésre kell összpontosítani - közölte Orbán Viktor a veszélyhelyzet-kezelési központban tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében", ennek érdekében folynak a gátmagasítási munkálatok.

Orbán Viktor azt kérte az állampolgároktól, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, mert "a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve". "Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni" - mondta, majd azt is kérte az emberektől, hogy szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet, de a kabinet bízik abban, hogy erre nem kerül sor.

A kormányfő egyúttal állampolgári részvételre buzdított a védekezésben. A kormányzati koordinációs bizottság ülésén részt vett Tarlós István főpolgármester is, a miniszterelnök tájékoztatása szerint ugyanis a védekezés középpontja valószínűleg Budapest lesz.

A kormányfő által elrendelt veszélyhelyzet Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit, a váci, szobi és szentendrei járást, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeit, az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületet érinti.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerint a veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatos kormányzati kommunikációt Pintér Sándor belügyminiszter hangolja össze. A védekezés költségeit a kabinet várhatóan a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből biztosítja.

©

A veszélyhelyzetet és annak kihirdetését az Alaptörvény külön szabályozza. Azt a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében hirdetheti ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A kormány által hozott rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja, de annak újbóli meghosszabbítására már csak az Országgyűlés jogosult.

Erre legutóbb 2010. október 5-én, a vörösiszap-katasztrófa során volt példa, és veszélyhelyzeti rendelkezést 2011. június 30-ig tartottak fenn.

Kövesse az árvízhelyzet alakulását a hvg.hu-val percről percre itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos