szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beszakadt HÉV-alagút, magukra hagyott tehenek, almásfüzitői gátszakadás, Orbán Viktor nemkívánatos kikötése Visegrádon, apadást gyorsító csapfolyatás – ilyen és ehhez hasonló (rém)hírek terjednek az interneten. Felütöttük az árvízi legendáriumot.

Az árvíz nem okozott nagy gondokat Visegrádnál, így a várost bárki megközelíthette, és ha Orbán Viktor meg akarta volna nézni, hogy állunk az árvízi védekezésben, könnyen megtehette volna – mondta a hvg.hu-nak Félegyházi András polgármester arra az interneten és Facebookon terjedő történetre reagálva, miszerint a miniszterelnök látogatásához Visegrádon gátat kellett volna építeni.

„A védelmi tanács megállapította” – áll a közösségi oldalon terjedő bejegyzésben –, hogy „ez nem fog menni”, mert a 11-es út Esztergom és Szentendre felől egyaránt le van zárva: átfolyás miatt. Ezt meg is telefonálták, de a válasz az volt, hogy építsenek gátakat, s ezzel tegyék lehetővé a miniszterelnök érkezését. Ezt követően a védelmi tanács kiszámolta, hogy 150-200 ember egynapos munkájára van ehhez szükség és 150 ezer feltöltött homokzsákra. Iszonyatos munka, erre idő és ember sincs, mert Orbán „érkeztetésén” kívül, védelmi szempontból semmi értelme sincs a munkának.

A levél szerint a kormányfő mégsem állt el a tervétől, egy hajóval jelent meg, és „megpróbált kikötni egy töltés mellett. Óriási hullámokat vert, a töltésen az emberek szentségeltek, hisz a hullámok a frissen épített homokzsákgátat veszélyeztetik. Ráadásul ilyen helyzetben tilos a hajóforgalom". „Az Orbánnal felszerelt hajó” végül megfordult, mert nem talált alkalmas helyet a kikötésre.

Orbán nem, de felesége és egyik lánya ott volt

Visegrád első embere a hvg.hu-nak azt mondta, nem hallott a történetről, ami "egyáltalán nem igaz". „Felmerült, hogy a város egyes részeit a biztosabbnál is jobban tegyük biztonságossá, a szakvélemények alapján ez eltúlzott lett volna” – közölte Félegyházi András. Ezzel együtt szóba került, hogy a miniszterelnök Visegrádra is ellátogat, de ez csak terv maradt. A felesége, Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként segített az árvízi védekezésben, és az Orbán család egyik lánya is pakolta a homokzsákokat – jegyezte meg a polgármester.

Orbán Viktor egyik sajtótájékoztatóján Budapesten
©

Elmondása szerint az interneten terjedő legenda hajós részében csak annyi az igazság, hogy naponta több hajó (van, hogy kíváncsiskodó turisták motorcsónakja) jelenik meg a Dunán, a tilalom ellenére is. „A hajók és csónakok által keltett hullámok veszélyeztetik a védműveket, mégis nagyon nehéz velük szemben fellépni.”

A visegrádi "látogatáson" kívül is bőven terjednek pletykák, vagy éppen rémhírek a neten az árvízzel kapcsolatban. Június 6-án elterjedt például a hír arról, hogy Almásfüzitőnél a gát átszakadt, ami miatt veszélybe került az egyik vörösiszap-tározó. A hvg.hu akkor több embertől megpróbálta megtudni, mi történt, de ennél több nem derült ki. Később világossá vált, hogy mindez híresztelés, és annak semmi alapja nincs. Szombaton kollégáink is Almásfüzitőn jártak, de nem találtak embert, aki csak hallott volna gátszakadásról.

Beszakadt út és alagút

Ugyanígy felröppent a hír, hogy megrepedt a HÉV-alagút teteje a Batthyány tér környékén, és beszakadt a Váci út is. Az első történettel kapcsolatban Tarlós István nyugtatta meg a közvéleményt, mondván: semmi ilyen aggasztó esemény nem következett be. Miként nem történt dráma a Váci úton sem, amelynek a fővárosba vezető sávjait valójában a rendőrség vízátfolyás miatt zárta le hétfő hajnalban az Árpád út és az Árva utca között.

Járművek a Bem téren
©

Nem ártana, ha a rémhírek kiagyalói is elgondolkoznának – írta ki a Facebookra a hvg.hu egyik olvasója, miután június 6-án elterjedt a hír, hogy Komáromot evakuálni akarják. „Az egyik ismerősöm, amikor meghallotta, teljesen kétségbe esett” – szerepelt a bejegyzésben. „Gondoljatok bele azoknak a lelkivilágába, akik ott élnek, küzdenek, ott az egész életük munkája, ami amúgy is veszélyben van. Erre rémhírekkel hergelik őket.”

Gátrobbantási tervek?

Ehhez tették még hozzá a következő példát."Táton irányítottuk a forgalmat. Egy terepjáró megállt, na gondoltam, ő sem tudja, hogy jut el Tatabányára. Egy hölgy lépett elém, az arcából a szeme volt az, ami igazán 'megfogott'. Rémületet láttam benne. Állítólag a férje telefonált, hogy a külföldi kamionosok CB rádióján terjed a hír, miszerint a táti gátakat át fogják vágni, robbantani, hogy megvédjék Pestet! Ugye maguk nem ezért vannak itt? – kérdezte a hölgy. Annyira megdöbbentem, hogy egyszerűen csak néztem ki a fejemből, majd megnyugtattam, és magamban átkoztam az agyhalott barmot, aki ilyen ökörséget egyáltalán ki tudott találni.”

©
Minden idők legnagyobbika?

A sajtóban és a hivatalos közleményekben is felváltva használták viszonyítási alapként a 2002-es, illetve a 2006-os nagy árvizet, mint amelynek rekordját megdönti, megdöntötte a mostani. Melyik az igaz? Az Országos Vízjelző Szolgálat archívumából kiderül, hogy attól függ, hol: Budapesten 2006 tavaszán mérték a korábbi legmagasabb vízállást, feljebb a Dunán azonban minden korábbi rekord a 2002-es árvíz idejéből származik.

Az egy-egy város megmentése érdekében végrehajtott szándékos gátátszakításról, gátrobbantásról szóló hírek minden árvíz idején keringenek. A 2000-es tiszai árvízzel kapcsolatban például máig tartja magát – a többszörös cáfolat ellenére – a pletyka, hogy Tarpánál nem átszakadt a védmű, hanem szándékosan vágták át a gátat, és árasztották el Bereget, hogy így védjék meg Vásárosnaményt.

A magukra hagyott tehenek legendája

Önálló virtuális életre kelt az az információ is, miszerint teheneket zárt körbe a víz. A hír felturbózott változata az állatvédőkig elért: őket már azzal riasztották, hogy a vízben állnak az állatok „valahol a Szigetközben” – mondta Lakos György, az Állatmentő Szolgálat munkatársa. Szerencsére sikerült lokalizálni a helyet, és hamar meglettek a tehenek is. Kiderült, közvetlenül nem is fenyegette őket az ár. Ennek ellenére az állatvédők segítettek elszállítani őket egy biztonságos telepre.

A legelképesztőbb legendák csoportjába tartozik még az is, hogy ha sokan kinyitják a csapot, a folyó gyorsabban apad. Szakértők szerint az egésznek a világon semmi köze a valósághoz, egy ilyen húzásnak legfeljebb az lehet az eredménye, hogy a csapot megnyitók hatalmas vízszámlát kapnak. De ezzel senkinek sem segítenek.

Folyik a találgatás arról is, vajon a lassú apadás a jobb, vagy a vízszint gyors csökkenése. Mindkét elméletnek vannak hívei és "szakértő érvelői". A hvg.hu kikérte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság véleményét is, és bár azt ígérték, hogy igyekeznek minél előbb megadni a választ, cikkünk megjelenéséig nem kaptuk meg azt.

A rémhírterjesztő-fogás is rémhír?

Orbán Viktor egyébként arról is beszélt egy alkalommal a hétvégén, hogy rémhírterjesztőket fogtak el, konkrétumokkal azonban nem szolgált. A hvg.hu rákérdezett az illetékes rendőrkapitányságnál a hírre, de egyelőre nem kaptunk választ. Így legfeljebb találgatni tudunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Közlekedés

Továbbra is csak legenda a zsámbéki postaláda-traffipax

A rendőrség alaptalan városi legendának nevezte azt az álhírt, amely szerint sebességmérőt szereltek a Zsámbék határában található postaládába. Tavaly is volt már ilyen híresztelés, akkor ugyancsak cáfolták, de a közösségi oldalakon megint terjedni kezdett a rendőrség szerint.

hvg.hu Itthon

Rémhírekkel is küzdenek a csónakos állatvédők

Kutyákat, macskákat, tyúkokat, sőt teheneket is menteni kell az áradás miatt. Több szervezet dolgozik folyamatosan az elszállításukon: csak egy esztergomi menhelyről csaknem száz kutyát költöztettek el. Az állatvédők szerint sok valótlan hír terjed hátrahagyott, megfulladt kutyákról. Ők eddig mindenhová odaértek.

A Honvédkórház közölte, nem igaz, hogy elküldik a töréses betegeket

A Honvédkórház közölte, nem igaz, hogy elküldik a töréses betegeket

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Karácsony feloldotta a melegoldalak blokkolását, amit még Tarlós vezetett be

Karácsony feloldotta a melegoldalak blokkolását, amit még Tarlós vezetett be

Duma Aktuál: a MÁV tipikus utasprofiljai – végre cenzúrázatlanul

Duma Aktuál: a MÁV tipikus utasprofiljai – végre cenzúrázatlanul

Magyar leolvadás, román feltámadás a kézilabda-vébén

Magyar leolvadás, román feltámadás a kézilabda-vébén

Egyre később növünk fel

Egyre később növünk fel