szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi lesz a sok százezer fertőző homokzsákkal? Ki segít az eltakarításban? Mennyiből lehet helyrehozni a feltörő víz miatt végleg gallyra ment szennyvízhálózatot? – az áradás elvonulásával már ilyen kérdésekkel küzdenek a Duna felső szakaszán élők. Az egyik polgármester utólag kéri számon a hiányos tájékoztatást, egy szentendrei fogadóban a szállóvendégek takarítanak lelkesen, a megértő menyasszony nem bánja az elmosott esküvőt. Körkép ár után.

Központi megoldás kellene mielőbb a védekezés utáni helyreállításra, főleg a homokzsákból épített védvonalak elbontására, mert ezt képtelenség lesz önerőből megoldani – mondta a hvg.hu-nak kedden Major Gábor, a Duna partján fekvő Gönyű polgármestere. Az árhullám innen már levonult, de a település vezetője szerint még most jön a neheze, ráadásul ebben a szakaszban már nem lehet csak a helyiekre számítani.

„Már mindenki nagyon fáradt, másrészt ipari mennyiségről van szó: leraktunk 130 ezer homokzsákot, ennyit nem tudunk eltüntetni. Mostanra a zsákok átáztak, így 3-4-szeres a súlyuk, büdösek és fertőzöttek, így védőruha kellene hozzá. Oda még odarakták, de hogyan kérjem az embereket, hogy álljanak neki visszaszedni? Valaki segítsen, mert önkéntes alapon nem fog menni” – magyarázta.

Kivárás, újra meló, kárügyintézés

A folyóparti településen házakat nem öntött el a Duna, de sok kert és más terület víz alá került. „Még legalább két hétig nem is tudunk nekiállni a takarításnak, mert hiába húzódik vissza a víz, cupákos az egész, rá sem lehet menni. Van, ahol másfél méteres belvíz van, hetekbe telik majd, mire elszivárog. Ezt nem lehet siettetni” – tette hozzá Major, aki azt jósolta, szeptember előtt nem lesz újra rend.

A gönyűiek így egyelőre várnak, a többség a gátakról visszatért a munkahelyére, vagy pedig a keletkezett károk miatti ügyintézéssel bajlódik. „Valamilyen kára gyakorlatilag mindenkinek lett, ezt intézik a biztosítóknál. Én is most hívom a statikust, mert megrepedt az egyik út Duna felőli része” – mondta a polgármester.

©

A Facebook "Árvíz 2013" oldalán is felmerült a fertőző homokzsákok kérdése, és az egyik önkéntesnek a járási tiszti főorvos azt tanácsolta: az áradó vízben található, bélfertőzést kiváltó kórokozók miatt csakis védőkesztyűben nyúljanak a zsákokhoz. „Nincs az a fertőtlenítőszer mennyiség, amellyel a homokzsákokat és azok tartalmát fertőtleníteni lehetne. (…) A zsákokat hulladékgyűjtőbe kell szállítani, kiszáradás után építési célra még felhasználható” – olvasható a közösségi oldalon sorjázó tudnivalók közt. Megkérdeztük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy várható-e kormányzati segítség az eltakarítási munkákban, de egyelőre nem kaptunk választ.

Fals információk, elérhetetlen illetékesek

Már a belvízzel harcolnak a nagybajcsiak is, a folyó itt nem törte át a gátat, viszont felnyomta a csatornarendszerben található szennyvizet. „Keveredve kerül a felszínre, bugyog fel a fekália a település egyik részén, ide mobil vécéket kellett kihelyeznünk” – adott pillanatnyi helyzetjelentést Huszár Imre polgármester. Ezekben az utcákban – nagyjából 30-40 háznál – a korábbi árvizeknél is probléma volt a szennyvízhálózattal, ezért azonnali egyeztetést szerveztek. „Mi ehhez nem értünk, ezért idehívtuk a csatornaműveket és vízügyeseket, mert végre ezt rendbe kell tenni. Jövő hétre már tudni szeretnénk, mennyibe fog mindez kerülni” – mondta a településvezető, aki már próbálja beosztani a legszükségesebbekre az önkormányzati vis maior keretet.

„Csak akkor láttam a védelmi bizottságot, amikor Orbán Viktort kísérte a gáton”

„Gátbontó bulit” szerveznek Esztergomban önkéntesek részére az árhullám levonulása után a hátramaradt rengeteg homokzsák eltakarítására. Mint Tétényi Éva, a város polgármestere a hvg.hu-nak elmondta, a jogszabályok értelmében a védekezés utáni helyreállításban a városra azok a takarítási, helyreállítási munkák hárulnak, melyek az önkormányzat saját hatáskörben elvégzett védekezési feladatai nyomán váltak esedékessé, míg a központi kormányzati döntések  alapján elrendelt, veszélyes hulladéknak minősülő átázott homokról a kormánynak kellene gondoskodnia. Esztergom polgármestere azonban még semmilyen felvilágosítást nem kapott arról, hogy ezt ki, mikor, miből fogja elvégezni, pedig például az országos jelentőségű 10-es, 11-es főutak mentén is rengeteg átázott homokzsák van. „Ebben sem kapunk egyelőre túl sok segítséget a központi védelmi bizottságtól, mint ahogy a védekezés során is csak akkor láttuk őket, amikor Orbán Viktor látogatását szervezték” – mondta Tétényi Éva, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a városba vezényelt és a gátakon segítő katonákkal, vízügyesekkel, tűzoltókkal és a többi szakemberrel kifejezetten jól együtt tudtak dolgozni, maximális segítőkészséget tapasztalt mindenki részéről. Esztergomban egyébként még 50 katona, a gyulai vízügyi igazgatóság szakemberei és püspökladányi tűzoltók tartózkodnak máig, hiszen kedden kora délután még 721 centiméter magasan állt a víz, csak 650 centiméter alatt lehet megszüntetni a harmadfokú készültséget. Most – mint a felső szakaszokon mindenhol – leginkább arra kell figyelni, hogy a Duna visszahúzódása után meg ne roggyanjanak hirtelen a védművek, be ne szakadjon valahol az alámosott úttest. Egyelőre 40 főnyi önkéntes is készenlétben áll, akiket a város lát el meleg étellel. „A korábbi évekhez képest megváltozott a védelmi irányítás rendszere, ami okozott problémákat: például amikor a nemzetközi főútvonalnak számító Mária Valéria híd lezárása szükségessé vált, mi telefonálgattunk, hogy illetékest találjunk, aki elrendeli: a katasztrófavédelemtől a Belügyminisztériumhoz irányítottak minket, de ott is azt közölték, hogy nem rájuk tartozik” – mondta Tétényi Éva. A polgármester úgy becsüli, a városnak 40-45 millió forintjába kerültek a közvetlen védekezés költségei, de a teljes helyreállítás (utak mentek tönkre, a túlfolyt szennyvízcsatornák miatt nagy területeket kell fertőtleníteni, le kellett mosni a Mária Valéria hidat és a 10-es, 11-es főút érintett szakaszait, több játszóteret teljesen fel kell újítani, mert ott tárolták a gátaknak való homokot) elérheti a 800-900 millió forintot is.

„A Duna mellettiek a folyóval élnek, nem az árral van a gond, hanem a rengeteg fals információval. A mostani árhullámban is az volt a legnehezebb, hogy nem kaptunk megfelelő tájékoztatást: jöttek a hírek, hogy felettünk már átszakadt a gát, vagy csak megcsúszott, utána, hogy át kell vágni, de hivatalos helyről nem segítettek, hogy ebből most mi igaz. Akkor így hogy döntsek?” – tette fel a kérdést Huszár, aki állítja: egyszer sem tudott a területileg illetékes kormánymegbízottal beszélni, de más hivatalos szerv sem segítette alapvető információkkal a legdurvább napokban. „960-an élnek Nagybajcson, ebből 300 egyedülálló idős ember, akik mind az én szavamra vártak, hogy pakoljanak vagy ne” – tette hozzá.

Huszár szerint leginkább a környékbeli polgármesterek számíthattak egymásra, folyamatosan értesítették a mellettük, illetve a folyó lentebbi szakaszán található települések vezetőit, hogy mi a helyzet náluk, és így mire számíthatnak a többiek. „Most már ott vigyorog sok hivatalos ember a megyei lapban, de mikor szükség lett volna rá, nem segítettek” – jegyezte meg.

Vízállás egy nagybajcsi kertben
©

A konkurencia segít, a vendég jön takarítani

A civil összefogás úgy tűnik, ott is megmaradt, ahol már azon fáradoznak, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba. Egyik példája ennek a Szentendrei-sziget legdélebbi pontján található, és így teljesen elöntött Rosinante Fogadó, amelynek megsegítésére valóságos mozgalom kezd szerveződni az interneten. „Az idősebb, tulajdonos házaspárnak az élete munkája van ebben a fogadóban, ami az a tipikus kicsi, helyes-kedves, jó kaját adó szálláshely. Mikor a főnököm átvette az evakuálási papírt a polgármestertől, kibuggyant a könny a szeméből, pedig nem az a sírós típus” – mesélte a hvg.hu-nak Paór Anikó, a fogadó egyik munkatársa.

Múlt héten a vidéki fogadót 60 önkéntes próbálta megvédeni, négy napig építették a kis saját töltésüket. „A korábbi árvizeket mindig meg tudtuk fogni, most szombat este végül áttörte a víz, ami innen már megállíthatatlan volt. Egy méter magasan állt a Duna az egész alsó szinten, úszott még a zongora is” – mondta. Azonban nemcsak a helyiek, de a hosszú évek alatt kibővült vendégkör is azonnal a bajba került fogadó segítségére sietett.

„Nem is vártunk ennyi segítséget, folyamatosan csöng a telefon, majdnem százan jelentkeztek be. Az egyik törzsvendég szabadságot vesz ki, de jön takarítani, küldik az aggregátorokat, miközben a konkurens vendéglátóhely hordja nekünk a kaját. Most szombaton esküvő lett volna a fogadóban, amit szintén egy felajánló segítségével tudtunk átszervezni máshová, ahol önköltségi áron átvállalták. A menyasszony is annyira jó fej volt, rögtön rábólintott – sorolta Paór Anikó, aki jelenleg motoros hajóval jár a munkahelyére, méghozzá „az árban egészen a házig”.

A folyó alsó szakaszán továbbra is helyzet van, itt követheti a legfrissebb árvízi híreket!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szombattól ne akarjon ruhát venni

Szombattól ne akarjon ruhát venni

A horvát határnál is lehet majd ingázni

A horvát határnál is lehet majd ingázni

Több mint 3 millió maszk érkezik Kínából Magyarországra vasárnap

Több mint 3 millió maszk érkezik Kínából Magyarországra vasárnap