szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A XIII. kerületi önkormányzat a Margitsziget ügyében beadvánnyal fordulna az Alkotmánybírósághoz, illetve azt tervezi, hogy kilép a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéből (BÖSZ) – mondta Tóth József (MSZP) polgármester. A képviselő-testület legutóbbi ülésén véleménynyilvánító népszavazás kiírásáról döntött, ezen csak a Margitszigeten bejelentett lakcímmel rendelkező három ember jogosult részt venni.

A XIII. kerület képviselő-testülete mind az Ab-beadványról, mind pedig a szövetségből való kilépésről június 27-én hozza meg a döntést – mondta a polgármester.

Tóth József arról beszélt, továbbra is jog- és alkotmányellenesnek tartja, hogy a Margitsziget a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül, szerinte ez durva beavatkozás a közigazgatási rendszerbe. Úgy vélte, a főváros érvei egytől egyig hamisak, a kapcsolódó parlamenti jogszabály pedig "fércmunka".

Tóth József tévedésnek nevezte, hogy vitatták volna a főváros tulajdonjogát, ugyanakkor megjegyezte, a méreteit tekintve másfélszer akkora Gellért-hegyen másfél millió négyzetméter fővárosi tulajdon van, és a teljes Hajógyári-sziget is a fővárosi önkormányzaté. Az önkormányzat nem ismer olyan fejlesztési szándékot, amelyet akadályozott volna – jelentette ki a polgármester.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén véleménynyilvánító népszavazás kiírásáról döntött, ezen csak a Margitszigeten bejelentett lakcímmel rendelkező három ember jogosult részt venni. A népszavazást várhatóan augusztus 25-én tartják.

A polgármester szólt arról, kedden levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a terület átadására vonatkozó jogszabályt, másnap pedig az ombudsmanhoz fordultak.

Tóth József tájékoztatása szerint két kerületi előterjesztést is készítenek a június 27-i képviselő-testületi ülésre, ezek egyike alkotmánybírósági beadványt javasol, a másik pedig azt, hogy a kerület lépjen ki a BÖSZ-ből, mert a szervezet nem teljesítette érdek-képviseleti funkcióját. Fontolgatják azt is, hogy nemzetközi fórumokhoz forduljanak a helyi önkormányzati charta megsértése miatt – jegyezte meg.

Az Országgyűlés hétfőn döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a Margitsziget. A törvénymódosítás június 30-án lép hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!