szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntött az Együtt – A Korszakváltók Pártja bejegyzéséről – közölte a párt csütörtökön.

A bejegyzési eljárás azonnal megkezdődött Bajnai Gordonék pártjának március 8-ai megalakulása után. A törvényszék korábban hiánypótlásra, valamint a név módosítására szólította fel a szervezetet. A politikai szervezet hivatalos neve a bejegyzést után Együtt – A Korszakváltók Pártja, de ezután is használják az Együtt 2014 elnevezést – tették a hozzá a bejegyzésről szóló rövid közleményben.

A Fővárosi Törvényszék május második felében adta vissza hiánypótlásra a hivatalos nevén Együtt 2014 Választói Szövetség Párt bejegyzési kérelmét – idézte fel a hvg.hu-n korábban megjelent írásában Tordai Csaba, az Együtt 2014 jogi képviselője.

A bíróság jogilag aggályosnak látta a szövetség szó használatát a névben, mert az szerinte csak az egyesületek és alapítványok szövetségére használható, a természetes személyek által alapított pártra nem. "Önmagában ez a kifogás jogilag helytálló is lehetne – ha nem jegyezte volna be aggálytalanul, tartalmilag ugyanilyen jogszabályi környezetben 2003-ban a bíróság a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nevét" – írta a jogi képviselő.

"Az új szervezeteknek nyilván mindig nehezebb átverekedniük magukat a jog útvesztőin, feltűnő azonban, hogy (akár a bíróság szándékától függetlenül) ez a döntés kettős mércét eredményez. Mindenesetre az Együtt alapítói a megismételt alakuló ülésen a szövetség kifejezést elhagyták a párt nevéből" – tette hozzá.

Tordai Csaba szerint 2012 novemberében, azaz Bajnai Gordon zászlóbontása után, tőle teljesen függetlenül alapított pártot tíz magánszemély Együtt 2014 Párt néven. "Ennek a szervezetnek a bejegyzése a mai napig nem történt meg, azonban a bíróság szerint 'foglalják' az Együtt 2014 nevet. A bejegyzés alatt álló párt elnöke Tiner György, egykori szocialista önkormányzati képviselő, míg alelnöke Bódás Bianka az MSZDP szóvivője" – közölte akkor a jogi képviselő.

Szerinte "az 'igazi' E14 alapítói nem feltételezik, hogy rosszindulat vezette volna a másik párt megalapítóit, akár arról is szó lehet, hogy egy kormánypárti meghackelés elől foglalták le a nyilvánosság előtt Bajnai Gordonhoz kötődő nevet". Ez a helyzet viszont azt eredményezte, hogy az Együtt 2014 ismételt alakuló ülése az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnevezésre módosította a párt nevét.

A bíróság bejegyezte a 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom pártját is, mindössze két nappal azután, hogy a szervezet hétfőn benyújtotta a szükséges dokumentumokat – közölték csütörtökön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!