szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter közleményt adott ki kedden a romagyilkosságok ügyében hozott ítélet kapcsán.

Öt évvel az után, hogy Galgagyörkön először dördültek el lövések és vette kezdetét a kilenc helyszínen át húzódó, roma emberek életébe kerülő sorozatgyilkosság, első fokon lezárult a per, a bíróság meghozta ítéletét. Amellett, hogy sajnos a teljes igazságot nem sikerült feltárni, ez az ítélet megerősít abban a hitben, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki sem menekülhet meg a törvény szigora elől, a különösen kegyetlen gyilkosok méltóképp megbűnhődnek tetteikért – írta Balog Zoltán.

Bízom benne, hogy az első fokú ítéletet másodfokon is megerősítik, és ennek köszönhetően mindenki megérti végre: mindig az áldozatok mellett kell állnunk! És ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

A kormányváltás után Balog Zoltánnak társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként a legelső döntése az volt, hogy 8,5 millió forintos támogatást nyújtott az áldozatok közvetlen hozzátartozói megsegítésére, lakhatási körülményeik javítására. Az érintett családok új házba költözhettek, hátrahagyva a gyilkosság mementójaként üresen álló addigi otthonukat – vette át a szót a közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya.

A kormány a hasonló gyűlölet-bűncselekmények megakadályozása érdekében szigorította a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusait, amelyek alapján hazánk területén nem lehet többé következmények nélkül, egyenruhában jogtalanul "járőrözni", másokban riadalmat és félelmet kelteni. A rendőrség külön statisztikát vezet a rasszista bűncselekményekről – írták.

Balog Zoltán minden évben részt vesz az áldozatok emlékére tartott ökumenikus szertartáson, és találkozik az itt maradt családtagokkal – zárult a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!