szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Átnézik a meghívott vendégek listáját, ha kell, az azon szereplő személyeket leellenőrzik, mintát vesznek a felszolgált ételekből és még a cigányzenészek tagjainak is utánanéznek a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei: mivel ők felelnek Orbán Viktor személyes biztonságáért, értelemszerűen ők biztosítják a kormányfő lányának, Ráhelnek az esküvőjét is.

Személyvédő csapat, külső biztosítás, operatív egység, lehallgatásvédelem, a vendégek átvilágítása, mentőautó, orvos, tűzszerészeti vizsgálat – egy nem átlagos esküvő kellékei lesznek nemsokára a Bicskéhez tartozó Tükröspusztán. Orbán Ráhel, a kormányfő legidősebb lányának férjhezmenetele ugyanis mindezek nélkül lebonyolíthatatlan lenne.

Orbán Viktor július 30-án jelentette be a Blikk napilapban, hogy lánya szeptemberben hozzámegy Tiborcz Istvánhoz, a Közgép-leányvállalat E-OS Innovatív Zrt. igazgatósági tagjához.

Orbán Ráhel azonban csak komoly előkészületek után táncolhat majd a luxustanya végében a fiatal barátaival "a saját zenéjükre", miközben a szülők elöl a cigánybandára járják majd a csürdöngölőst – Orbán Viktor előzetese szerint. A magyar közjogi méltóságokat, a köztársasági elnököt, a kormányfőt, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökét ugyanis minden helyzetben megilleti a személyi védelem. Ez azt jelenti, hogy bármilyen rendezvényen vesznek részt, testőrök vigyáznak rájuk.

Munkaköri kocogás

A 2010-es kormányváltásig a Köztársasági Őrezred (KŐR) látta el a közjogi méltóságok védelmét. Ők gondoskodtak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családjának védelméről is, amikor megfenyegették őket, és az őrezred emberei futottak nap mint nap együtt az őket leköröző akkori kormányfővel. A hvg.hu-nak ezzel kapcsolatban volt rendőrök megjegyezték: miután a KŐR testőrei nem bírták a „kiképzést”, a kommandósoktól jelöltek ki futópartnert Gyurcsány számára.

Az őrezredtől 2010-ben a Terrorelhárítási Központ vette át az állam- és kormányfő személyi védelmét. Így esett az meg, hogy a TEK két munkatársát is benevezték arra a snecizőversenyre, amelyen Áder János idén május 23-án vett részt. Az Origo fotóin jól látható az államfő mögött mozdulatlanul meghúzódó testőrök, akik, mint eredményeik is mutatták, természetesen nem a horgászásra koncentráltak.

Nem lesz féktelen a buli

Biztosra vehető, hogy Orbán Ráhel esküvőjén is jópár TEK-es teljesít majd szolgálatot, sőt a jogszabályok szerint a személyi védelemért felelős parancsnok észrevételeit az adott programot szervezők kötelesek figyelembe venni. Ez vonatkozik az Orbán-lány esküvőjét szervező cégre vagy személyekre, sőt magára a mennyasszonyra is. A biztosítást irányító tiszt hatásköre még a felszolgálószemélyzet kiválasztására is kiterjedhet. „Ha a TEK emberei valamihez, akár valakinek az alkalmazásához, legyen az felszolgáló, zenész; esetleg egy vendég meghívásához nem járulnak hozzá, akkor nincs apelláta. A kormányfő, valamint várhatóan más közjogi méltóságok, Áder János és Kövér László házelnök jelenléte, illetve a vendégek gondtalan mulatozásának biztosítása felülírja az ara kívánságait” – mondták szakemberek a hvg.hu-nak. Szerintük a lagzi biztosításában összesen negyven-ötven TEK-es vehet majd részt.

Orbán Ráhel (balra) esküvőjén az TEK-nek is komoly szerepe lesz
©

Az esküvő biztonsági előkészületei közé tartozik a meghívottak listáján szereplők leellenőrzése. De nem csak ők esnek vizsgálat alá, hanem a tanyán dolgozók, a már említett felszolgálók és a zenészek, sőt amennyiben valamilyen külsős cateringcég is részt venne a lagzi megszervezésében, akkor maga a vállalkozás, annak tulajdonosai, munkatársai is. Szintén átnézik a szállító járműveket, a zenekar tagjainak hangszereit és a vendégek ajándékait.

Ezt követi az esküvő helyszíneinek felmérése, és annak megtervezése, hogy ott a biztosítás miként, hány emberrel oldható meg. A területeket természetesen tűzszerészekkel is átnézetik. Mint arról a Blikk beszámolt, Orbán Ráhel a XII. kerületi, Cinege utcai szülői házban készül fel a katolikus esküvőre, amelyet egy kis templomban tartanak majd. A boldogító igen kimondását követően a násznép és a meghívottak a vőlegény szüleinek tükröspusztai lovas farmján mulatoznak majd. A tanyát biztonsági szakértők jó helyszínválasztásnak tartották a hvg.hu-nak nyilatkozva, mondván, annak körülzárásával könnyen megoldható a vendégsereg fogadása, kiszolgálása.  A nekünk nyilatkozó szakemberek szerint egyébként ez a feladat semmiben nem tér el más programok, akár egy Orbán–Putyin találkozóval kapcsolatos személyi védelmi teendők ellátásától.

Ezért a szokásos biztosítási teendők alapján több szintű beléptetésre lehet számítani, de a meghívottak fémdetektoros ellenőrzésétől valószínűleg eltekintenek – jegyezték meg. A "külső körös" TEK-munkatársak a megérkezéskor várják a vendégeket: meghívójukat elkérik, ellenőrzik, hogy szerepelnek-e a vendéglistán, és útba igazítják őket, hogy hol parkolhatnak le autójukkal. A második, a belső beléptetés, közvetlenül a templomnál és a tanyán lesz. "A bulin is ott sasolnak majd a testőrök, de persze táncolni nem fognak" – jegyezték meg a szakértők.

Ételminták, mentő készenlétben

A terrorelhárítók nem hagyják ki a felszolgált ételek bevizsgálását sem. Az előkóstolók kora azonban már rég lejárt, mintavétel alapján egy készülék segítségével nézik meg, hogy a menü bármelyik fogásában található-e olyan mérgező anyag, amely rosszullétet okozhat. „Ha ez bekövetkezne, mert mindenre fel kell készülni” – tették hozzá –, „akkor a készenlétben álló mentőegység siet az illető megsegítésére.” Arra az esetre, ha valamelyik közjogi méltóság szorulna ellátásra, mentőautó lesz a közelben. Előzetesen ki is jelölik azokat a kórházakat, ahová, ha úgy fordul a dolog, a védett személyt be kell vinni. Az ügyeletes intézmény felé pedig előre jelzik, hogy milyen típusú vérből kell mindenképpen rendelkezniük.

„Orbán Ráhel lakodalmának biztosítása kétségkívül extrém feladatnak mondható a Terrorelhárítási Központ életében, de nem különbözik más rendezvényekétől, így biztosan megoldják” – vélte az egyik biztonsági szakértő. Szerinte a legnehezebb feladat, hogy az ifjú pár és a vendégek mulatozását úgy biztosítsák, hogy az ne akadályozza a felhőtlen hangulatot. Azt, hogy mennyiben készül másképp a TEK az eseményre szerettük volna megtudni, de cikkünk megjelenéséig nem adtak választ a hvg.hu megkeresésére. A nekünk nyilatkozó szakemberek mindenképpen több tíz milliósra becsülték a biztosítás összegét, ez a keret rendelkezésre áll a TEK-nél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán lánya férjhez megy

Szeptemberben áll oltár elé Orbán Viktor legidősebb lánya. A férjjelölt egy módos felcsúti gazda fia, a Közgép egyik leányvállalatának igazgatósági tagja, családja révén fideszes kötődése is van.

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon