szerző:
Csikász Brigitta

Átnézik a meghívott vendégek listáját, ha kell, az azon szereplő személyeket leellenőrzik, mintát vesznek a felszolgált ételekből és még a cigányzenészek tagjainak is utánanéznek a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei: mivel ők felelnek Orbán Viktor személyes biztonságáért, értelemszerűen ők biztosítják a kormányfő lányának, Ráhelnek az esküvőjét is.

Személyvédő csapat, külső biztosítás, operatív egység, lehallgatásvédelem, a vendégek átvilágítása, mentőautó, orvos, tűzszerészeti vizsgálat – egy nem átlagos esküvő kellékei lesznek nemsokára a Bicskéhez tartozó Tükröspusztán. Orbán Ráhel, a kormányfő legidősebb lányának férjhezmenetele ugyanis mindezek nélkül lebonyolíthatatlan lenne.

Orbán Viktor július 30-án jelentette be a Blikk napilapban, hogy lánya szeptemberben hozzámegy Tiborcz Istvánhoz, a Közgép-leányvállalat E-OS Innovatív Zrt. igazgatósági tagjához.

Orbán Ráhel azonban csak komoly előkészületek után táncolhat majd a luxustanya végében a fiatal barátaival "a saját zenéjükre", miközben a szülők elöl a cigánybandára járják majd a csürdöngölőst – Orbán Viktor előzetese szerint. A magyar közjogi méltóságokat, a köztársasági elnököt, a kormányfőt, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökét ugyanis minden helyzetben megilleti a személyi védelem. Ez azt jelenti, hogy bármilyen rendezvényen vesznek részt, testőrök vigyáznak rájuk.

Munkaköri kocogás

A 2010-es kormányváltásig a Köztársasági Őrezred (KŐR) látta el a közjogi méltóságok védelmét. Ők gondoskodtak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családjának védelméről is, amikor megfenyegették őket, és az őrezred emberei futottak nap mint nap együtt az őket leköröző akkori kormányfővel. A hvg.hu-nak ezzel kapcsolatban volt rendőrök megjegyezték: miután a KŐR testőrei nem bírták a „kiképzést”, a kommandósoktól jelöltek ki futópartnert Gyurcsány számára.

Az őrezredtől 2010-ben a Terrorelhárítási Központ vette át az állam- és kormányfő személyi védelmét. Így esett az meg, hogy a TEK két munkatársát is benevezték arra a snecizőversenyre, amelyen Áder János idén május 23-án vett részt. Az Origo fotóin jól látható az államfő mögött mozdulatlanul meghúzódó testőrök, akik, mint eredményeik is mutatták, természetesen nem a horgászásra koncentráltak.

Nem lesz féktelen a buli

Biztosra vehető, hogy Orbán Ráhel esküvőjén is jópár TEK-es teljesít majd szolgálatot, sőt a jogszabályok szerint a személyi védelemért felelős parancsnok észrevételeit az adott programot szervezők kötelesek figyelembe venni. Ez vonatkozik az Orbán-lány esküvőjét szervező cégre vagy személyekre, sőt magára a mennyasszonyra is. A biztosítást irányító tiszt hatásköre még a felszolgálószemélyzet kiválasztására is kiterjedhet. „Ha a TEK emberei valamihez, akár valakinek az alkalmazásához, legyen az felszolgáló, zenész; esetleg egy vendég meghívásához nem járulnak hozzá, akkor nincs apelláta. A kormányfő, valamint várhatóan más közjogi méltóságok, Áder János és Kövér László házelnök jelenléte, illetve a vendégek gondtalan mulatozásának biztosítása felülírja az ara kívánságait” – mondták szakemberek a hvg.hu-nak. Szerintük a lagzi biztosításában összesen negyven-ötven TEK-es vehet majd részt.

Orbán Ráhel (balra) esküvőjén az TEK-nek is komoly szerepe lesz
©

Az esküvő biztonsági előkészületei közé tartozik a meghívottak listáján szereplők leellenőrzése. De nem csak ők esnek vizsgálat alá, hanem a tanyán dolgozók, a már említett felszolgálók és a zenészek, sőt amennyiben valamilyen külsős cateringcég is részt venne a lagzi megszervezésében, akkor maga a vállalkozás, annak tulajdonosai, munkatársai is. Szintén átnézik a szállító járműveket, a zenekar tagjainak hangszereit és a vendégek ajándékait.

Ezt követi az esküvő helyszíneinek felmérése, és annak megtervezése, hogy ott a biztosítás miként, hány emberrel oldható meg. A területeket természetesen tűzszerészekkel is átnézetik. Mint arról a Blikk beszámolt, Orbán Ráhel a XII. kerületi, Cinege utcai szülői házban készül fel a katolikus esküvőre, amelyet egy kis templomban tartanak majd. A boldogító igen kimondását követően a násznép és a meghívottak a vőlegény szüleinek tükröspusztai lovas farmján mulatoznak majd. A tanyát biztonsági szakértők jó helyszínválasztásnak tartották a hvg.hu-nak nyilatkozva, mondván, annak körülzárásával könnyen megoldható a vendégsereg fogadása, kiszolgálása.  A nekünk nyilatkozó szakemberek szerint egyébként ez a feladat semmiben nem tér el más programok, akár egy Orbán–Putyin találkozóval kapcsolatos személyi védelmi teendők ellátásától.

Ezért a szokásos biztosítási teendők alapján több szintű beléptetésre lehet számítani, de a meghívottak fémdetektoros ellenőrzésétől valószínűleg eltekintenek – jegyezték meg. A "külső körös" TEK-munkatársak a megérkezéskor várják a vendégeket: meghívójukat elkérik, ellenőrzik, hogy szerepelnek-e a vendéglistán, és útba igazítják őket, hogy hol parkolhatnak le autójukkal. A második, a belső beléptetés, közvetlenül a templomnál és a tanyán lesz. "A bulin is ott sasolnak majd a testőrök, de persze táncolni nem fognak" – jegyezték meg a szakértők.

Ételminták, mentő készenlétben

A terrorelhárítók nem hagyják ki a felszolgált ételek bevizsgálását sem. Az előkóstolók kora azonban már rég lejárt, mintavétel alapján egy készülék segítségével nézik meg, hogy a menü bármelyik fogásában található-e olyan mérgező anyag, amely rosszullétet okozhat. „Ha ez bekövetkezne, mert mindenre fel kell készülni” – tették hozzá –, „akkor a készenlétben álló mentőegység siet az illető megsegítésére.” Arra az esetre, ha valamelyik közjogi méltóság szorulna ellátásra, mentőautó lesz a közelben. Előzetesen ki is jelölik azokat a kórházakat, ahová, ha úgy fordul a dolog, a védett személyt be kell vinni. Az ügyeletes intézmény felé pedig előre jelzik, hogy milyen típusú vérből kell mindenképpen rendelkezniük.

„Orbán Ráhel lakodalmának biztosítása kétségkívül extrém feladatnak mondható a Terrorelhárítási Központ életében, de nem különbözik más rendezvényekétől, így biztosan megoldják” – vélte az egyik biztonsági szakértő. Szerinte a legnehezebb feladat, hogy az ifjú pár és a vendégek mulatozását úgy biztosítsák, hogy az ne akadályozza a felhőtlen hangulatot. Azt, hogy mennyiben készül másképp a TEK az eseményre szerettük volna megtudni, de cikkünk megjelenéséig nem adtak választ a hvg.hu megkeresésére. A nekünk nyilatkozó szakemberek mindenképpen több tíz milliósra becsülték a biztosítás összegét, ez a keret rendelkezésre áll a TEK-nél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán lánya férjhez megy

Szeptemberben áll oltár elé Orbán Viktor legidősebb lánya. A férjjelölt egy módos felcsúti gazda fia, a Közgép egyik leányvállalatának igazgatósági tagja, családja révén fideszes kötődése is van.

Lézerrel vakította el a pilótát, vádat emeltek ellene

Lézerrel vakította el a pilótát, vádat emeltek ellene

130 éve született Hubble, aki feje tetejére állította a világegyetemet

130 éve született Hubble, aki feje tetejére állította a világegyetemet

A Sony új hangszóróját nyakpárnaként kell hordani, állítólag így lesz csak igazi otthon a filmnézés

A Sony új hangszóróját nyakpárnaként kell hordani, állítólag így lesz csak igazi otthon a filmnézés

Karole P. B. Vail az idei év Moholy-Nagy-díjasa

Karole P. B. Vail az idei év Moholy-Nagy-díjasa

Kijött egy új jelentés Magyarországról: belpolitikai kockázat nincs, a gazdaság viszont lassul

Kijött egy új jelentés Magyarországról: belpolitikai kockázat nincs, a gazdaság viszont lassul

Félresikerült kártevőirtás miatt hárman haltak meg Temesváron

Félresikerült kártevőirtás miatt hárman haltak meg Temesváron