szerző:
Tetszett a cikk?

Balog Zoltán csalódott, amikor elolvasta a tarthatatlan bérhelyzetük miatt hozzá forduló bölcsődei dolgozók nyílt levelét – olvasható a tárcavezető hvg.hu birtokába került viszonválaszában. Az emberierőforrás-miniszter ugyan egyeztetést javasol az elkeseredett kisgyermeknevelőknek, de részletesen kifejti, miért nem is olyan rossz nekik. A bölcsődei dolgozók viszont a csalódott miniszter válasza miatt csalódottak.

Júliusban indult az eddig nem túl konstruktívnak tűnő levelezés a bölcsődei dolgozók és a szaktárca között, amikor a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a miniszternek címzett nyílt levélben próbálta felhívni a figyelmet arra: „saját bőrükön nem érzik, hogy Magyarország jobban teljesít”. Jelenleg ugyanis egy bölcsődei kisgyermeknevelő – akinek felsőfokú szakképzettsége van – több évtized munkaviszony után átlagosan havi nettó 71 ezer forintot keres, ami a szakmunkás bérminimum összegének felel meg. Az illetményeiket 2008 óta nem emelték, ráadásul sem az iskolázottság, sem a ledolgozott évek nem számítanak, szinte ugyanazt a fizetést viszi haza mindenki, ami – érthetően – bérfeszültségeket okoz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu megkeresésére napokig nem tudta megmondani, Balog Zoltán miniszter mit és mikor fog reagálni a felhívásra, de végül kedd délután – megköszönve a türelmünket – befutott a válasz a válaszról: ők már múlt héten megküldték a panaszos bölcsődei dolgozóknak. Igaz, valamiért hozzájuk is egy hét csúszással ért oda, és most, hogy megérkezett, sem éppen elégedettek a tartalmával.

A miniszter csalódott

A miniszter ugyanis – miután azzal a fordulattal indít, milyen csalódottan olvasgatta nyílt levelüket – részletesen kifejti, a kormány mely intézkedéseinek örülhetnének a bölcsődei gyerekgondozók. Balog Zoltán már bevezetésként az elmúlt 8 évre hivatkozik: szerinte a szociális területen dolgozók bére az előző kormányzati ciklusban csökkent „nemcsak reálértékben, hanem nominálisan is a 13. havi jövedelem megszüntetésével”. Ezzel szemben a jelenlegi kormány megőrizte a béreket, méghozzá „a nemzetközi nyomás ellenére” – írta a tárcavezető az elégedetlenkedő bölcsődei dolgozóknak.

Rájuk vigyázni vagy inkább a hipermarket?
©

„Mi is csalódottak vagyunk, mert valójában nem kaptunk választ a kérdéseinkre” – mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki a hvg.hu-nak reagált a miniszteri levélben felsorolt érvekre. Balog szerint például az egész szociális ágazatot – ahová a bölcsődei nevelőkön kívül az idősgondozók, családsegítők, gyermekjóléti intézményekben, fogyatékos- és hajléktalanellátásban, szociális, illetve a bentlakásos otthonokban dolgozók tartoznak – is pozitívan érintette az elmúlt három  évben a minimálbér-emelés és a rezsicsökkentés. Ugyancsak örülhetnek a kormány devizahiteleseket megsegítő különböző intézkedéseinek is, hiszen ezek közülük is „minden bizonnyal több családot érintenek”.

Hiszen táborba is mehetnek

A bölcsődei érdekképviseleti vezető szerint ugyanakkor a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum emelése – mivel az ettől is elmaradó bölcsődei béreket ehhez képest igazítják ki – legfeljebb havi 1000-2000 forintot jelenthet számukra, amúgy most először az elmúlt évek – bérkompenzáció ellenére is fennálló – nettó illetménycsökkenése után. "Biztosan van olyan bölcsődei dolgozó, akit ez érint, de nem az a jellemző, hogy ők vásároltak volna devizahitelre lakást, kocsit. Havi 60-70 ezer forintos fizetésből be sem tudnának vállalni egy törlesztőrészletet, a kollégáink mindennapos megélhetési problémákkal küzdenek, és nem túlzás, hogy éheznek. Sok dolgozónk csak a bölcsődében eszik főtt ételt, mert a fizetéséből erre másképp nem telne. Vagy köztudott, hogy sokan közülük azért próbálnak bliccelni, mert ha megveszi a 10 ezer forintos havi bérletet, akkor végképp nem boldogul” – sorolta Szűcs.

Ugyanígy nem oldja meg a fizetésükből nem boldoguló kisgyermeknevelők helyzetét az, amire a miniszter szintén hivatkozik a válaszlevelében: bár „az ország gazdasági helyzete valóban nem ad minden ágazatban béremelési lehetőséget, ad olyan eszközöket, mint például az Erzsébet-program keretén belül az Erzsébet-tábor”. „Ez a tábor a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára jelent üdülési lehetőséget, de még ha pár kollégánk erre rászoruló gyereke el is jut ide, hogyan oldaná ez meg a tarthatatlan bérhelyzetet?” – vetette fel Szűcs.

Megbecsülés: évi egy nap továbbképzés

Mivel évek óta inkább a pályaelhagyás a jellemző, és aki teheti, inkább megy el dolgozni egy bevásárlóközpontba ugyanennyi fizetésért, nehezen tudják a béremelési kérésükre nézve értelmezni Balog azon dicsekvését, hogy nőtt az új bölcsődei férőhelyek száma, ami számukra jelent munkahelyeket. „Pont az a baj inkább, hogy az alacsony fizetések miatt feketén vállalt pluszmunkákkal tudnak csak megélni. Vannak, akik úgy esnek be a bölcsibe, mert munka mellett mezőgazdasági munkákat, takarítást, gyerekfelügyeletet vagy piacozást vállalnak” – jegyezte meg Szűcs Viktória.

©

A miniszter – feltételezhetően a kedélyek lecsillapítására szánt – válaszlevelének azonban a legfurcsább hivatkozása az, hogy intézkedéseikkel a kormány növelte „a bölcsődei szakma megbecsültségét, elismertségét”. Erre példaként Balog a nevelés-nélküli munkanap bevezetését hozza, aminek – ha a bölcsődei gondozók munkájából indulunk ki – már az elnevezése is kissé ellentmondásos. Kiderült, hogy még az előző kormány nyilvánította a bölcsődék napjává április 21-ét annak emlékére, hogy 1852-ben ezen a napon nyílt meg az első bölcsőde Pesten.

„2014-től kezdve lesz ez a nap nevelés-nélküli munkanap, vagyis nem szabadnap, azért is nevezték el így, mert ünneplésre, illetve szakmai továbbképzésre fordíthatjuk. Viszont ha valamelyik szülő kéri, akkor ezen a napon is biztosítanunk kell a bölcsődébe járó gyerekének legalább a felügyeletét és étkezését. Aminek a kivitelezése még nem világos, hiszen olyan nincs, hogy ott hagyjuk valakire a kicsiket, és kitesszük nekik az ételt” – magyarázta az érdekképviseleti vezető. Összehasonlításképpen: a minden év július 1-jén esedékes köztisztviselők és a kormánytisztviselők napja számukra munkaszüneti nap, a hivatalok és kormányszervek aznap ki sem nyitnak.

„Ha ez a levél tárgyalásra hív bennünket, akkor rajtunk nem fog múlni” – mondta Szűcs a miniszteri válaszban feldobott „konstruktív partneri együttműködésre”. Hozzátette: az egyeztetést már csak a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság tagszervezeteként tudják elképzelni, ugyanis a szociális területen dolgozók együtt próbálják elérni a kormánynál, hogy találjon megoldást az egész ágazat elszegényedésére.

Mit mondanak a bölcsiben dolgozók?
Hogyan boldogulnak a nettó 100 ezer alatti fizetésből? Mi a fő téma hó végén a bölcsődékben? Mi volt a legdrágább dolog, amit meg tudtak venni maguknak a fizetésükből? És mit éreznek ebből a kisgyerekek, akikre vigyáznak? Olvassa el a hvg.hu riportját, és megtudja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!