szerző:
Gergely Zsófia

Balog Zoltán csalódott, amikor elolvasta a tarthatatlan bérhelyzetük miatt hozzá forduló bölcsődei dolgozók nyílt levelét – olvasható a tárcavezető hvg.hu birtokába került viszonválaszában. Az emberierőforrás-miniszter ugyan egyeztetést javasol az elkeseredett kisgyermeknevelőknek, de részletesen kifejti, miért nem is olyan rossz nekik. A bölcsődei dolgozók viszont a csalódott miniszter válasza miatt csalódottak.

Júliusban indult az eddig nem túl konstruktívnak tűnő levelezés a bölcsődei dolgozók és a szaktárca között, amikor a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a miniszternek címzett nyílt levélben próbálta felhívni a figyelmet arra: „saját bőrükön nem érzik, hogy Magyarország jobban teljesít”. Jelenleg ugyanis egy bölcsődei kisgyermeknevelő – akinek felsőfokú szakképzettsége van – több évtized munkaviszony után átlagosan havi nettó 71 ezer forintot keres, ami a szakmunkás bérminimum összegének felel meg. Az illetményeiket 2008 óta nem emelték, ráadásul sem az iskolázottság, sem a ledolgozott évek nem számítanak, szinte ugyanazt a fizetést viszi haza mindenki, ami – érthetően – bérfeszültségeket okoz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu megkeresésére napokig nem tudta megmondani, Balog Zoltán miniszter mit és mikor fog reagálni a felhívásra, de végül kedd délután – megköszönve a türelmünket – befutott a válasz a válaszról: ők már múlt héten megküldték a panaszos bölcsődei dolgozóknak. Igaz, valamiért hozzájuk is egy hét csúszással ért oda, és most, hogy megérkezett, sem éppen elégedettek a tartalmával.

A miniszter csalódott

A miniszter ugyanis – miután azzal a fordulattal indít, milyen csalódottan olvasgatta nyílt levelüket – részletesen kifejti, a kormány mely intézkedéseinek örülhetnének a bölcsődei gyerekgondozók. Balog Zoltán már bevezetésként az elmúlt 8 évre hivatkozik: szerinte a szociális területen dolgozók bére az előző kormányzati ciklusban csökkent „nemcsak reálértékben, hanem nominálisan is a 13. havi jövedelem megszüntetésével”. Ezzel szemben a jelenlegi kormány megőrizte a béreket, méghozzá „a nemzetközi nyomás ellenére” – írta a tárcavezető az elégedetlenkedő bölcsődei dolgozóknak.

Rájuk vigyázni vagy inkább a hipermarket?
©

„Mi is csalódottak vagyunk, mert valójában nem kaptunk választ a kérdéseinkre” – mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki a hvg.hu-nak reagált a miniszteri levélben felsorolt érvekre. Balog szerint például az egész szociális ágazatot – ahová a bölcsődei nevelőkön kívül az idősgondozók, családsegítők, gyermekjóléti intézményekben, fogyatékos- és hajléktalanellátásban, szociális, illetve a bentlakásos otthonokban dolgozók tartoznak – is pozitívan érintette az elmúlt három  évben a minimálbér-emelés és a rezsicsökkentés. Ugyancsak örülhetnek a kormány devizahiteleseket megsegítő különböző intézkedéseinek is, hiszen ezek közülük is „minden bizonnyal több családot érintenek”.

Hiszen táborba is mehetnek

A bölcsődei érdekképviseleti vezető szerint ugyanakkor a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum emelése – mivel az ettől is elmaradó bölcsődei béreket ehhez képest igazítják ki – legfeljebb havi 1000-2000 forintot jelenthet számukra, amúgy most először az elmúlt évek – bérkompenzáció ellenére is fennálló – nettó illetménycsökkenése után. "Biztosan van olyan bölcsődei dolgozó, akit ez érint, de nem az a jellemző, hogy ők vásároltak volna devizahitelre lakást, kocsit. Havi 60-70 ezer forintos fizetésből be sem tudnának vállalni egy törlesztőrészletet, a kollégáink mindennapos megélhetési problémákkal küzdenek, és nem túlzás, hogy éheznek. Sok dolgozónk csak a bölcsődében eszik főtt ételt, mert a fizetéséből erre másképp nem telne. Vagy köztudott, hogy sokan közülük azért próbálnak bliccelni, mert ha megveszi a 10 ezer forintos havi bérletet, akkor végképp nem boldogul” – sorolta Szűcs.

Ugyanígy nem oldja meg a fizetésükből nem boldoguló kisgyermeknevelők helyzetét az, amire a miniszter szintén hivatkozik a válaszlevelében: bár „az ország gazdasági helyzete valóban nem ad minden ágazatban béremelési lehetőséget, ad olyan eszközöket, mint például az Erzsébet-program keretén belül az Erzsébet-tábor”. „Ez a tábor a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára jelent üdülési lehetőséget, de még ha pár kollégánk erre rászoruló gyereke el is jut ide, hogyan oldaná ez meg a tarthatatlan bérhelyzetet?” – vetette fel Szűcs.

Megbecsülés: évi egy nap továbbképzés

Mivel évek óta inkább a pályaelhagyás a jellemző, és aki teheti, inkább megy el dolgozni egy bevásárlóközpontba ugyanennyi fizetésért, nehezen tudják a béremelési kérésükre nézve értelmezni Balog azon dicsekvését, hogy nőtt az új bölcsődei férőhelyek száma, ami számukra jelent munkahelyeket. „Pont az a baj inkább, hogy az alacsony fizetések miatt feketén vállalt pluszmunkákkal tudnak csak megélni. Vannak, akik úgy esnek be a bölcsibe, mert munka mellett mezőgazdasági munkákat, takarítást, gyerekfelügyeletet vagy piacozást vállalnak” – jegyezte meg Szűcs Viktória.

©

A miniszter – feltételezhetően a kedélyek lecsillapítására szánt – válaszlevelének azonban a legfurcsább hivatkozása az, hogy intézkedéseikkel a kormány növelte „a bölcsődei szakma megbecsültségét, elismertségét”. Erre példaként Balog a nevelés-nélküli munkanap bevezetését hozza, aminek – ha a bölcsődei gondozók munkájából indulunk ki – már az elnevezése is kissé ellentmondásos. Kiderült, hogy még az előző kormány nyilvánította a bölcsődék napjává április 21-ét annak emlékére, hogy 1852-ben ezen a napon nyílt meg az első bölcsőde Pesten.

„2014-től kezdve lesz ez a nap nevelés-nélküli munkanap, vagyis nem szabadnap, azért is nevezték el így, mert ünneplésre, illetve szakmai továbbképzésre fordíthatjuk. Viszont ha valamelyik szülő kéri, akkor ezen a napon is biztosítanunk kell a bölcsődébe járó gyerekének legalább a felügyeletét és étkezését. Aminek a kivitelezése még nem világos, hiszen olyan nincs, hogy ott hagyjuk valakire a kicsiket, és kitesszük nekik az ételt” – magyarázta az érdekképviseleti vezető. Összehasonlításképpen: a minden év július 1-jén esedékes köztisztviselők és a kormánytisztviselők napja számukra munkaszüneti nap, a hivatalok és kormányszervek aznap ki sem nyitnak.

„Ha ez a levél tárgyalásra hív bennünket, akkor rajtunk nem fog múlni” – mondta Szűcs a miniszteri válaszban feldobott „konstruktív partneri együttműködésre”. Hozzátette: az egyeztetést már csak a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság tagszervezeteként tudják elképzelni, ugyanis a szociális területen dolgozók együtt próbálják elérni a kormánynál, hogy találjon megoldást az egész ágazat elszegényedésére.

Mit mondanak a bölcsiben dolgozók?
Hogyan boldogulnak a nettó 100 ezer alatti fizetésből? Mi a fő téma hó végén a bölcsődékben? Mi volt a legdrágább dolog, amit meg tudtak venni maguknak a fizetésükből? És mit éreznek ebből a kisgyerekek, akikre vigyáznak? Olvassa el a hvg.hu riportját, és megtudja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zombivá teszi a csigákat a fejükbe költöző féreg - undorító videóval!

Zombivá teszi a csigákat a fejükbe költöző féreg - undorító videóval!

Engedélyezték a kokain fogyasztását Mexikóban, igaz, nem mindenkinek

Engedélyezték a kokain fogyasztását Mexikóban, igaz, nem mindenkinek

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Tíz autót tört fel egy tizenéves Kaposváron, az egyikben milliók hevertek

Tíz autót tört fel egy tizenéves Kaposváron, az egyikben milliók hevertek

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma