szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több iskolába nem szállították ki a megadott időpontra a tankönyveket, emiatt a tanárok és a Klik által kiküldött diákmunkások feleslegesen vártak. Ahova megérkeztek a csomagok, ott kiderült, van olyan gyerek, akinek nevére több, vagy épp egyetlen tankönycsomagot sem küldtek.

Itt biztosan cirkusz lesz – így jellemezte egy tanár az idei iskolakezdést, vagyis annak még csak egy szeletét, a tankönyvek kiszállítását.

Az idei évtől ugyanis már minden iskolába a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) szerzi be és szállítja ki a tankönyvcsomagokat. A központosított tankönyvellátással már számos probléma felmerült a nyár folyamán. Sokakat például váratlanul ért az, hogy augusztus 15-ig kell befizetniük a szülőknek a tankönyvek áráért kifizetendő csekket. A rendszer szervezetlenségét az is mutatja, hogy júliusban a térítésmentes tankönyvellátásra jogosult gyerekek szülei egy része is kapott csekket a központi tankönyvellátótól a tankönyvek befizetésére.

A tankönyveket augusztus 5-től kezdték kiszállítani, de több iskolába a megadott határidőre nem szállították ki a tankönyveket, és erről nem is szóltak az érintett tanároknak és igazgatóknak. Az egyik fővárosi iskolába például hétfőre várták a tankönyveket, de csak nem érkeztek meg. „Hivatalos értesítést nem kaptunk, csak onnan tudtuk, haza kell mennünk, hogy a Klik által ideküldött diáknak a munkaközvetítő szólt, ne várjon tovább” – mondta a hvg.hu-nak egy tanár, aki a következményektől tartva inkább névtelenséget kért.

Az iskolába végül kedden az ígért fél 9 helyett délután szállították ki a tankönyveket. Hasonlóan járt egy kőbányai gimnázium is, ahova keddre ígérték a tankönyvek kiszállítását. Az iskola tankönyvfelelőse és néhány munkatársa reggel nyolctól várta a szállítmányt, ugyanis azt előre nem közölte a Kello, hogy a nap mely szakaszában várható a teherkocsi. A tankönyvek végül egész nap nem érkeztek meg. A pedagógusok a postásoktól tudták meg, hogy aznap biztosan nem várható a kiszállítás. Hívták a Kellót is, a tankönyvterjesztés monopolhelyzetbe hozott állami cége azonban csak sokadik alkalommal vette fel a telefont. A vonal végén türelmet kértek a tanártól, majd szétkapcsolt a vonal.

Csomagolnák a tankönyveket
©

Az iskola csütörtöktől árulná a tankönyveket, de semmilyen információja nincs arról, hogy mikor jön meg, megjön-e egyáltalán a tankönyvszállítmány. További probléma, hogy ha meg is jönnek a könyvek, nem tudni, pontosan mit kell ráírni majd a számlákra. Az iskola a kérdéseivel megkereste a fenntartó Kliket is, de onnan a Kellóhoz irányították őket a kérdéseikkel. A Kello viszont gyakorlatilag elérhetetlen. 

Úgy tűnik azonban, az sem megnyugtató, ha a tankönyvek megérkeznek. Az egyes csomagok ugyanis névre szólóak, ám van olyan, hogy egy gyerek nevére több csomagot, vagy éppen egyet sem küldött a tankönyvellátó. „Beigazolódott az is, amit már tavasszal jeleztünk, azaz hogy a másik iskolába átmenő gyerekek is kaptak könyvcsomagot, ám az új, hozzánk beiratkozók nem. Azt nem tehetjük meg, hogy odaadjuk a felesleges könyveket nekik, mivel névre szólóak. Erre egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, de valószínűleg vissza kell küldeni majd, és talán egy hónap múlva ugyanazokat visszaküldik” – mondta egy tanár.

A tankönyveket kicsomagolásához és adminisztrációjához a Klik diákmunka-közvetítők segítségét is kérte. Úgy tudjuk, a diákok csomagonként 7-8 forintot kapnak, illetve csak a szerencsésebbek jutnak így pénzhez. Van olyan, aki már három napja ül különböző iskolákban, hogy kicsomagolhassa a könyveket, de mivel azok nem érkeztek meg, ezért eddig egyetlen fillért sem kapott.

Az ügyben felkerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, ahol elmondták, már a múlt héten, augusztus 5-én elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Arra azonban nem tudtak választ adni, hány iskolába nem érkeztek meg időben a tankönyvek. A Kello irodájában csak az ügyfélszolgálatban dolgozó munkatársat tudtuk elérni, aki elmondta, nem nyilatkozhat a sajtónak, de ezen kívül „minden a legnagyobb rendben halad”.

Ha szülőként, diákmunkásként vagy tanárként hasonlót tapasztal a tankönyvek kiszállítása, befizetése körül, írja meg nekünk az [email protected] címre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Megkezdődött az új Audi A1 gyártása: csak 5 ajtóval és dízel nélkül

Megkezdődött az új Audi A1 gyártása: csak 5 ajtóval és dízel nélkül

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet