szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Esztergomban a közvilágítási cég felszámolójának bejelentése ellenére pénteken nem kezdték meg a világítás kikapcsolását. Az önkormányzat törvényszéki letétbe helyezte a szolgáltatásért járó díjat, és birtokvédelmi eljárást kért a kormányhivataltól a kötelező önkormányzati feladat ellátásához.

Tétényi Éva (független) polgármester elmondta, az önkormányzat péntek délután olyan információkat kapott, hogy egy korábbi eljárásban a törvényszék végzése szerint az Esztergom által kifizetett közvilágítási díjakkal a felszámoló nem rendelkezhet, azokat át kell adni egy követeléskezelő cégnek, amely megvásárolta a Tivi Kft. korábbi adósságát.

A polgármester úgy véli, az önkormányzat jóhiszeműségét bizonyítja az a tény, hogy egy fél éves szolgáltatási alapdíjat letétbe helyezett. A felszámoló és a követeléskezelő cég bíróságra tartozó vitája miatt jogszerűtlen lenne megkezdeni a világítás kikapcsolását.

Tétényi Éva hozzátette, hogy az E.ON tájékoztatása szerint a hálózatot nem áramtalanítják, tehát a Tivi Kft. tulajdonában álló lámpatestek feszültség alatt állnak. (Korábban a városban úgy kapcsolták ki a közvilágítást, hogy az izzókat és a biztosítékokat szerelték ki, ez most nem történt meg.) A városban a rendőrség és a polgárőrség megerősítette a járőrszolgálatot, és figyelik az esetleges kikapcsolási szándékot.

A polgármester tájékoztatása szerint Schuszter Zsófia, az Exerem Kft. felszámolóbiztosa érdemben nem keresett kapcsolatot az önkormányzattal, de péntek reggel egymondatos e-mailt küldött a városházára, ebben közölte a polgármesterrel: "mentelmi jogának felfüggesztésének kezdeményezéséről, illetve a büntetőeljárás kezdeményezéséről intézkedtem".

Az MTI-nek a társaságnál egy titkárnő azt mondta, hogy a Tivi Kft. felszámolásával kapcsolatos kérdésekre nem válaszolnak, az ügyben a Kittka Ügyvédi Irodát bízták meg a nyilatkozattétellel. Az irodát többszöri próbálkozásra sem sikerült elérni. Tétényi Éva elmondta, a szerződés szerint a szolgáltató köteles lenne tételes számlát benyújtani, amelyen részletezni kellene az áram díját és a lámpatestekért fizetendő beruházási díjat. A társaság ennek nem tesz eleget, a tízmillió forintot meghaladó összegre "Közvilágítás - 1 db" megnevezéssel nyújtottak be számlát.

A Tivi Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését, és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatásra. A jogviszonyt Meggyes Tamás fideszes polgármester 2008-ban megpróbálta felmondani, de az ügyben eljáró választott bíróság elutasította az önkormányzat keresetét.

A polgármesteri hivatal korábbi tájékoztatása szerint a társaság koncessziós közvilágítási szerződésében 232 millió forintos beruházási érték szerepel. Az önkormányzat szerint a futamidő végéig 1,5 milliárd forintot kell kifizetni, a Tivi Kft. viszont 2,3 milliárddal számol.

Schuszter Zsófia felszámolóbiztos csütörtökön jelentette be, hogy a korábbi közvilágítási cég felszámolója pénteken megkezdi a közvilágítás kikapcsolását, mert a város az idén még egy forintot sem fizetett a szolgáltatásért, és a társaság nem látja az önkormányzat fizetési szándékát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása