szerző:
hvg.hu

A szombathelyi Savaria Karneválon történt durva rendőri közbeavatkozás több szakértő szerint is jogszerűtlen, aránytalan testi kényszer volt. Ezzel szemben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szerint minden a legnagyobb rendben történt, jogszerű volt az intézkedés, és panaszt eddig senki sem tett. A karnevál szervezői inkább kimaradnának az ügyből, szerintük az elhurcolt dobos csapatnak nem volt engedélye, és a lakossági bejelentésre intézkedtek a rendőrök.

„Azt hittem, drogosok vagy tolvajok, hogy ilyen durván lenyomták őket” – mondta Szendrő-Németh Tamás, az esetről elsőként beszámoló szombathelyi portál, a nyugat.hu ügyvédje, aki testközelből látta a Savaria Karneválon történteket.

Vasárnap hajnalban egy spontán dobos mulatságot rekesztett be a rendőrség erőszakos eszközökkel. A szemtanúk elmondása szerint vagy kéttucatnyi rendőr és biztonsági őr jelent meg a helyszínen, akik benyomultak a tömegbe, kiemelték a zenélőket, az esetről felvétel is készült. A földön végighúztak egy lányt és többeket megbilincseltek, majd előállítottak. A hvg.hu értesülése szerint vasárnap reggel már mindenkit kiengedtek, személyi sérülés, anyagi kár nem történt.

A techno is dübörgött

„Többeket letepertek, egy padon pihenő 40 kilós kiscsajt is elvittek” – mesélte a hvg.hu-nak Leinhart József artista, aki együtt bulizott a dobosokkal. Vasárnap hajnalban váratlanul 6-7 társát egy tucatnyi rendőr kiszakította a tömegből, és előállították őket. Csak reggel engedték ki a társaságot a rendőrségről. Egyelőre nem lehet tudni, milyen büntetés vár rájuk, de annyit elmondtak nekik: valószínűleg „lesz szankció”.

Leinhart azt állította, előző nap senki nem figyelmeztette őket, hogy ne zenéljenek, egyébként egy teljesen spontán összeverődött társaság volt. „A karneválon voltak más fiatalok is, akik csak úgy elkezdtek zenélni, jó volt a hangulat, több százan voltak az utcában még hajnalban is” – teszi hozzá. Mint mondta, nemcsak ők követtek el csendháborítást, vasárnap hajnalban még „dübörgött a techno” a sarki discóban, és egy környékbeli éjjel-nappali büfénél is szólt a zene. Elismerte, valóban többször figyelmezették őket a rendőrök és a biztonsági őrök is, azonban nem a késői csendháborításra hivatkozva akarták őket elküldeni, hanem azért, mert nem fizettek helypénzt, és nem volt engedélyük.

Ezzel szemben Mérei Tamás, a Savaria Karnevál egyik szervezője azt mondta a hvg.hu-nak, már az incidenst megelőző éjszaka is találkozott a csapattal, már akkor megkérte őket, hogy éjfél után ne zenéljenek, erre a szervezők nem is adhatnak engedélyt. Mérei azt állította, nem ismeri személyesen a zenészeket, nem voltak benne a karnevál előzetes programjában és engedélyük sem volt zenélni a helyszínen. A szervező azt mondta, felajánlotta a fiataloknak, hogy a jövő évben felléphetnek a fesztivál egyik színpadán is.

"Legalább hatszor mentek oda hozzájuk munkatársaink és a rendőrök is, de ők nem hagyták abba a zenélést" - mondta Mérei Tamás a hvg.hu-nak. A szervező hozzátette, nem igazak a korábban a sajtóban megjelentek, miszerint azért nem zenélhetett a kongás csoport, mert "nem fizettek helypénzt", a valódi probléma az volt, hogy éjfél után doboltak. "A karnevál programja is csak éjfélig tarthat, a szabályok szerint után már csendháborításról van szó" – fogalmazott. A karnevál szervezőjétől megtudtuk, hogy több lakossági bejelentés is érkezett hozzájuk a csendháborítás miatt, aminek az is lehet az oka, hogy egy lakóépület előtt folyt a buli.

„Rátérdeltek a hátukra”

Szendrő-Németh Tamás azt mesélte, a tömegben riadalmat és felháborodást keltett a kétperces rendőri akció, hiszen a rendőrök leteperték a földre a dobosokat és rátérdeltek a hátukra. Ezután a Zrínyi utca felé elvezették az embereket. Nem tudta senki, miért történt mindez, azt találgatták, vajon milyen bűncselekményt követhettek el, hogy ilyen durva rendőri intézkedésre volt szükség ellenük. "Erőszakra, azért kerülhetett sor, mert többen a közönségből elkezdték lökdösni a rendőröket a tömegben" – mondta Mérei, aki ugyanakkor hangsúlyozta,a rendőrség feltűnésekor nem volt a helyszínen, de a szemtanúk így mesélték neki.

A Magyar Helsinki Bizottság még vizsgálja, mi is történt pontosan vasárnap a karneválon – mondta a hvg.hu-nak Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke. Mint mondta: jogilag egyáltalán nem mindegy, mikor és mire szólították fel a rendőrök az érintetteket.

A rendőrségi törvény szerint a rendőri intézkedésnek kötelező engedelmeskedni, ellenkező esetben úgynevezett kényszerítő eszköz (testi erő, bilincs, gumibot) is alkalmazható, azonban erre csak legvégső esetben kerülhet sor, előbb mindig mérlegelni kell az enyhébb  intézkedés lehetőségét. Azt jogászként Szendrő-Németh is tudja, ha valaki nem engedelmeskedik a rendőri felszólításra, szabálysértést követ el. Azonban szerinte a testi kényszer alkalmazása sem volt indokolt és arányos, egyáltalán nem volt szükségszerű, hogy ilyen mértékű kényszert alkalmazzanak.

Az előírások szerint az eljáró rendőrök parancsnokának hasonló esetekben ki kell vizsgálnia a fellépés jogszerűségét. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn közleményt adott ki, amely szerint már ki is vizsgálták és megállapították, hogy az intézkedést végrehajtó rendőrök „a szükséges mértékig, az arányosság elvének betartásával hajtották végre a kényszerítő eszközök alkalmazását, amelyek személyi sérülést vagy anyagi kárt nem okoztak”.

Megkerestük Puskás Tivadar szombathelyi polgármestert, KDNP-s parlamenti képviselőt, aki a parlamentben annyit mondott munkatársunk kérdésére, hogy nem kívánja kommentálni az eseményt. Mindössze annyit mondott: „ez nyilván szakkérdés”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mennyiért tudná megvenni Trump Grönlandot?

Mennyiért tudná megvenni Trump Grönlandot?

Túl jó volt tavaly a termés, drágább lehet idén az alma

Túl jó volt tavaly a termés, drágább lehet idén az alma

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek