szerző:
hvg.hu

Több százan vettek részt azon a tüntetésen, amelyet a Hívatlanul elnevezésű Facebook-csoport szervezett Budapesten. A demonstráció résztvevői az új köznevelési törvény eltörlését, a felelősök elbocsátását követelték. Közben a Bunkócska című mozgalmi slágert Seprűcskére írták át, utalva a megmozdulás alapgondolatára, az oktatásban szükséges őszi nagytakarításra.

"A gyerek nem bűnöző, a szülő nem gyerek","Heti öt tesióra négy négyzetméteren" – ilyen transzparensekkel gyülekeztek a fővárosi Szent István téren a tilatkozó pedagógusok szombat délután. Az  "Őszi nagytakarítás az oktatásban" című országos megmozdulást a a tanárokból és szülőkből álló, Hívatlanul elnevezésű Facebook-csoport szervezte a pedagógusok világnapján.

A budapesti tiltakozás 15 órakor kezdődött meg a Bazilikánál, a Szent István teret ekkor nagyjából félig töltötték meg a demonstrálók, akik között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Hallgatói Hálózat képviselői is ott vannak. A rendőri biztosítás nem volt túl acélos, legalábbis nem mutatták magukat különösebben a rendőrök.

©

A szervezők felhívása szerint a köznevelési törvény semmibe veszi a gyermekeket, a tanárokat és a szülőket is: "mivel a törvény megalkotásákor sem a szülőket, sem a tanárokat nem kérdezték meg, most hívatlanul itt vagyunk, tiltakozunk, és követeljük az új köznevelési törvény eltörlését, a felelősök elbocsátását" – írják. A felhívásban szerepel még, hogy "Hozz seprűt, hogy végre tisztaság legyen és hely a megújulásnak. Hozz láthatósági mellényt, mert láthatóvá akarjuk tenni a tiltakozásunkat, mert láthatóvá akarjuk tenni, hogy vagyunk!" A tüntetésre többen seprűt is hoztak, tettre készségüket mutatva.

©

A demonstrálók a heti öt tornaóra és az iskolarendőrség eltörlését, a pedagógus életpálya módosítását – a bérek és az óraszámok átalakítását –, valamint a 18 éves korig kötelező oktatás bevezetését követelik.

©

A néhány száz tüntető követeléseik felolvasása után a KLIK Szalay utcai épületéhez vonult. Az új jelszó mindeközben az "Itt van az ősz, itt van újra, Hoffmann Rózsa, menj a búsba" rigmus lett. Az új helyszínen az időközben kétezresre duzzadt tömeg a Bunkócska című, korábban népszerű kommunista kuplé Seprűcske refrénre módosított változatát adta elő.

©
Hoffmann: a megújulás fontos szereplője az iskolaügy

Hoffmann Rózsa szerint az ország komoly választás előtt áll, amelynek egyik tétje az, hogy folytatódhat-e a megújulás. A köznevelésért felelős államtitkár szombaton Kaposváron a IX. Klebelsberg Kuno pedagógiai napok rendezvényénazt is hangsúlyozta, hogy a megújulás kiemelt szereplője az iskolaügy, a tanügy, a köznevelés ügye.

Az államtitkár a megújuló köznevelési rendszerről tartott előadásában kifejtette: az e területen történt változások "felfűzhetők egy szervesen összefüggő célrendszerre", amely áthatja a magyar társadalom egyéb területeit is. "Nem öncélú tehát mindaz amit tettünk, és amit sokszor talán értetlenkedve fogadnak egyesek" - mondta Hoffman Rózsa.

Az államtitkár szerint "mi nem kenyérkereset céljából megyünk be nap mint nap az óvodába, iskolába, kollégiumba, hanem olyan küldetést teljesítünk, ami nélkül nincsen jó iskola". Felidézve a köznevelés megújításának három évvel ezelőtt indított folyamatát, fontos változásként említette azt az általa 2010 májusának végén egyéni képviselői indítványként benyújtott törvénymódosítást, amely az osztályozást, a buktatás és a nem szakrendszerű oktatást visszahelyezte a magyar oktatásügy tradícióiba.

Az elmúlt hónapokban egyre több pedagógus háborodott fel, mivel a béremelés ellenére sokaknak csökkent a fizetése. Hab a tortán, hogy az új kinevezés aláírásával automatikusan bekerültek a még nem létező Nemzeti Pedagógus Karban. Ezt nagyon sokan kényszerből írták alá, de többen megtagadták vagy csak feltételekkel írták alá. Van olyan, több évtizede a pályán lévő pedagógus, aki egyszerűen eltűnt a rendszerből. De van olyan iskola is, ahol az új köznevelési törvény miatt alsósok kóborolnak az iskolában, mert nincs, aki rájuk figyeljen.

Fidesz: erőszak ne legyen

Erőszakmentességre kérte a Fidesz a pedagógusok világnapja alkalmából a fővárosban szombat délután tüntetőket. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója napközben tartott sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a pedagógusok érdekeire hivatkozó szervezők elfelejtették megkérdezni azt a 180 ezer pedagógust, akik a napokban vehették kézhez több tízer forinttal megemelt fizetésüket.

Kocsis Máté szerint a "Bajnai-gárda ismét a pedagógusok ellen akarja hangolni a társadalmat" és azt erősíti meg, hogy a "bukott baloldal már csak az erőszakos utcai akciókban hisz". A "hergelésen és az uszításon" kívül nincs más értelme a mai megmozdulásoknak - fűzte hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Marco Rossi: "Meccsnapon nincsen demokrácia"

Marco Rossi: "Meccsnapon nincsen demokrácia"

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

Tessék, egy feladvány: találja meg a képeken az oda nem illő tárgyakat!

Tessék, egy feladvány: találja meg a képeken az oda nem illő tárgyakat!

A Telekom ügyfele? Lehet, hogy épp most kapott ingyen 4 GB mobilinetet

A Telekom ügyfele? Lehet, hogy épp most kapott ingyen 4 GB mobilinetet

Úgy volt, hogy ő védi meg Japánt – aztán kiderült, hogy sosem használt még számítógépet

Úgy volt, hogy ő védi meg Japánt – aztán kiderült, hogy sosem használt még számítógépet