szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az INA egyik vásárlójának etánszállítással kapcsolatos javaslatát jegyezte fel egy névjegykártyára Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója 2009-ben a zágrábi Marcellino étteremben, amikor találkozott Ivo Sanader volt horvát kormányfővel – derül ki a Heti Válasz szerint a Mol-vezér egy másik ügyben 2011 novemberében tett vallomásából.

Két zágrábi államügyésznek 2011. február 9-én lehetősége nyílt arra, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda gazdaságvédelmi főosztályának vendégeként személyesen bírja tanúvallomásra a Mol-vezért – írta a Heti Válasz.

Noha az az eljárás az úgynevezett Podravka-akcióról szólt, az itt készült, és a lap birtokába jutott kihallgatási jegyzőkönyv a beszámoló szerint arról árulkodik, hogy a horvát hivatalosságok kizárólag az INA irányítási jogának megszerzéséről kérdezték Hernádit.

Bár a Központi Nyomozó Főügyészség a teljes vizsgálati anyagát elküldte Zágrábba, az Ivo Sanader volt horvát kormányfő elleni perben a lap szerint a bíró nem engedte felhasználni ezeket az aktákat. Pedig Hernádi Zsolt 2011. november 29-i tanúkihallgatásának jegyzőkönyve egyértelművé teszi például, hogy a koronatanú, Robert Jezic a lehető legelfogultabb szereplő a Mol-játszmában – fogalmazott a Heti Válasz.

A lap felidézte, hogy a zágrábi hatóságok Hernádi Zsoltot azzal vádolták meg, hogy 2009-ben két ciprusi társaságon keresztül lefizette Sanadert, az akkori horvát kormányfőt, cserébe pedig a Mol megszerezhette az INA irányítási jogát. A határon túli perben Robert Jezic vallomása, néhány Sanader–Hernádi-találkozó, illetve a zágrábi Marcellino étterem biztonsági kamerájának néma felvétele szerepelt bizonyítékként – írta a lap.

"Sanaderrel a lemondása után sem szakadt meg a kapcsolatom – 2010 nyarán találkoztunk utoljára" – mondta Hernádi a Heti Válasz szerint a 2011 novemberi kihallgatásakor. Hernádi Robert Jezicről elmondta, hogy a horvát Dioki vegyipari cégnek, az INA egyik vásárlójának a tulajdonosa volt, a húsz leggazdagabb horvát közé tartozott, és a Mol-vezért mindig megkérte valaki – horvát kormányzati szereplők –, hogy fogadja Jezicet.

A Mol-vezér beszámolt a 2009 októberében, a zágrábi Marcellino étteremben lezajlott találkozójáról is.

"Sanader előzetesen nem jelezte, de egy ideig ott volt Jezic is – hogy az etánszállítással kapcsolatban más javaslattal álljon elő. Nevezetesen: átvenné üzemeltetésre az etánleválasztó üzemet, amely az INA-é volt. Akkor, más papírt nem találva, az egyik névjegykártyámra jegyeztem fel Jezic ezzel kapcsolatos felvetését. E kártyát, valamint Robert Jezic ott átadott diokis névjegykártyáját eredetiben átadom a főügyészség részére" – mondta a lap szerint Hernádi.

Hozzátette, hogy a saját névjegykártyájának hátoldalára Jezic kérését összefoglalva azt írta, "Ivanicsgrad-Molve nincs karbantartva, nem kapnak elég mennyiséget. Működtetni (operációt átadni)". A Mol vezére hozzátette, hogy az INA egyébként később megvizsgálta a kérdést, de egy belső előterjesztésben végül elutasították a javaslatot.

"Egyébként Sanader ebbe az étterembe a biztonsági kíséretével együtt érkezett, mint volt miniszterelnököt ez a védelem megillette" – tette még hozzá Hernádi a beszámoló szerint.

A Heti Válasz azt is feldiézte, hogy a budapesti Központi Nyomozó Főügyészség feltárta a Ciprusról indított pénzmozgás teljes hátterét, és lezárta a maga eljárását bűncselekmény hiányában.

A lap megfogalmazása szerint ha a magyar hatóságok nem nyomoztak volna, ma talán senki nem tudná, hogy a két állítólagos kenőpénz-közvetítő érdekeltség nem Hernádié és nem is a Molé – miként Robert Jezic állította –, hanem a 17. leggazdagabb oroszként jegyzett Mihail Gucerijevé volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

A kormány már 2021-től sem vár annyit, mint korábban

A kormány már 2021-től sem vár annyit, mint korábban