szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sértette az egészséghez és az egészséges ivóvízhez való jogot, illetve származáson alapuló hátrányos megkülönböztetésre vezetett az, hogy az ózdi önkormányzat korlátozta nyáron a közkutak használatát – ezt állapította meg az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos helyettese.

Az ózdi képviselő-testület június 20-án döntött úgy, hogy július elsejétől korlátozzák hatvankét utcai kút vízhozamát, huszonhetet pedig elzárnak. Ezt azzal indokolták, hogy takarékosabb vízfogyasztásra akarják ösztönözni az embereket, illetve vissza szeretnék szorítani a vízlopást.

Ózdon csaknem ezer háztartásban nincs vezetékes víz, ezért a korlátozás miatt hosszú sorok kígyóztak a közkutaknál. Az erről megjelent sajtóbeszámolók arra is kitértek, hogy az intézkedés elsősorban hátrányos helyzetű és cigány származású embereket érintett – emlékeztetnek a vizsgálatról szóló közleményben.

Székely László, az alapvető jogok biztosa és Szabó Marcel, a környezetvédelemi jogterületért felelős biztos helyettes közös jelentésükben megállapították, hogy az önkormányzat megalapozatlanul hivatkozott takarékossági okokra ebben az ügyben.

A lezárt közkutakon mért korábbi fogyasztás nem haladta meg ugyanis az önkormányzat kapcsolódó rendeletében meghatározott mennyiséget, míg a nyomáscsökkentett kutak használói kevesebb ivóvizet vételeztek, mint amit jogszabály a létfenntartási és közegészségügyi vízmennyiségként minimálisan meghatározott. Az ivóvíz ráadásul az élet nélkülözhetetlen feltétele, az ivóvízhez való jog elválaszthatatlan az élethez való alapjogtól.

A korlátozás döntése látszólag mindenkire vonatkozott, de valójában a lakosság egy jól behatárolható, cigány nemzetiségű csoportját lényegesen nagyobb mértékben érintette, mert az ilyen utcai kutak nagy része olyan helyeken van Ózdon, ahol főleg cigányok élnek.

Az alapjogot korlátozó döntés önkényes indokokon alapult, a döntés és annak végrehajtása nem volt elkerülhetetlen, az emberi méltóságot is sértő kollektív büntetésként hatott, nem volt igazolható, hogy a korlátozás arányban állt volna az elérni kívánt céllal – állapították meg.

Az ombudsman és a helyettes biztos az emberi méltóság sérelmét, illetve nemzetiségi származáson alapuló közvetett diszkriminációt is megállapított az ügyben.

Az önkormányzat a vízkorlátozást később visszavonta, ezért a hasonló jogsértések elkerülése érdekében ajánlásokat fogalmaztak meg a biztosok az önkormányzat, a nemzetgazdasági miniszter, az illetékes kormányhivatal, valamint az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára.

A teljes jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201305527.pdf oldalon olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon