szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Békés Megyei Területi Választási Bizottság jóváhagyta szerdán a helyi választási bizottság vasárnapi határozatát, amely szerint nem vették nyilvántartásba jelölő szervezetként a Párbeszéd Magyarországért pártot, emiatt elvileg nem indulhatna a november 10-i időközi választáson Kovács Katalin, az ellenzék képviselőjelöltje.

Békéscsabán Köles István (Fidesz–KDNP) képviselő halála miatt tartanak november 10-én időközi önkormányzati képviselő-választást az 5-ös egyéni választókerületben. A jelöltállítás határideje október 11-e, péntek, 16 óra volt. Kovács Katalin a Magyar Szocialista Párt, az Együtt 2014, a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció és a Liberálisok – Magyar Liberális Párt közös jelöltjeként indult volna.

A helyi választási bizottság vasárnap elutasította az ellenzéki képviselőjelölt nyilvántartásba vételét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a jelölt egyik delegáláshoz szükséges papírját olyan szervezet is aláírta, "melynek jelölő szervezetként történő nyilvántartásba vételére nem került sor”. Ez a szervezet ebben az esetben Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) volt.

Gojdárné Balázs Katalin, a helyi választási bizottság elnöke az elutasítást azzal indokolta, hogy a Párbeszéd Magyarországért a jelölő-szervezetkénti nyilvántartási kérelmében nem a törvényi előírások szerint igazolta működését. A jogszabályok szerint azonban olyan működési igazolás kell, amelyet a választás kiírásának napját követően állított ki a bíróság. A békéscsabai választást augusztus 30-án tűzték ki, a PM viszont egy augusztus 1-jén kelt végzés hiteles másolatát nyújtotta be.

A helyi Fidesztől a választási bizottság vasárnapi döntésére úgy reagáltak: "Baján kiderült, hogy a bukott baloldal képtelen tisztességesen kampányolni, Békéscsabán pedig képtelen tisztességesen és törvényesen jelöltet állítani".

Az ellenzéki pártok fellebbezést nyújtottak be a helyi határozat ellen, amelyet szerdán tárgyalt a Békés Megyei területi Választási Bizottság.

Karácsony: bagatell hibát vétettek

©

Karácsony Gergely, a PM képviselője a hvg.hu-nak azt mondta a héten: munkatársaik bagatell hibát vétettek, és mivel az utolsó pillanatban adták le a dokumentumot, illetve az ajánlószelvényeket is, a választási bizottságnak nem volt lehetősége hiánypótlásra kötelezni őket. A politikus a helyi választási bizottság jóhiszeműségét nem kérdőjelezte meg, hiszen a törvény szerint mást nem tehettek, minthogy elutasítják a formailag hibás kérelmet.

A PM ugyanakkor abban reménykedett, hogy a másodfokon eljáró Békés Megyei Területi Választási Bizottság figyelembe veszi az azóta pótolt dokumentumokat, és nyilvántartásba veszi a jelöltet. Ennél jóval súlyosabb adminisztrációs hiányosságokat is korrigált már a másodfok – vélte Karácsony Gergely.

A fellebbezés nem volt alapos

A területi választási bizottság egyhangúlag hozott határozatot az ügyben szerdán, és jóváhagyták a vasárnapi döntést, amellyel elutasították a PM nyilvántartásba vételét. Az indoklás szerint a fellebbezés nem volt alapos, mert elkésett: bár a PM a fellebbezéshez csatolta a megfelelő, október 14-én kiállított kivonatot, a jelöltállítás határideje október 11-én 16 órakor lejárt. A megyei választási bizottság szerint a választási eljárási törvényben megszabott határidők jogvesztőek, vagyis aki azokat elmulasztja, később már nem pótolhatja a hiányosságokat.

Az ügyben még kérhető felülvizsgálat a Gyulai Törvényszéknél pénteken 16 óráig. A választási bizottságnak szerdán még egy határozatot kell hoznia a jelölt, Kovács Katalin nyilvántartásba vételéről, ez azonban egyelőre nem jelent meg a Békés Megyei Önkormányzat honlapján.

A november 10-i békéscsabai választás után már csak egy nagyobb településen lesz időközi voksolás: november 24-én Fóton kell polgármestert választani, mivel a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptember 19-én lemondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!