szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megbilincselve vezették fel a Szegedi Törvényszéken azt az osztrák férfit, akit egy rendőr szándékos halálra gázolásával vádolnak. Thomas B. megtagadta a vallomástételt, de korábbi vallomását felolvasta a tanácsvezető bíró. Eszerint ő próbálta stabil oldalfekvésbe helyezni a megtámadott rendőrt.

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Szegedi Törvényszéken kedd délelőtt annak az osztrák férfinak a pere, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt.

Az ügyészség Thomas Robert B.-t – aki korábban már többször volt büntetve – hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja.

Ezt mondta a vádlott

A férfi a bíróságon kívánt vallomást tenni, de a tanácsvezető bíró által felolvasott korábbi vallomásaiban következetesen balesetnek nevezte a történteket. Az autószerelő végzettségű vádlott több vallomásában arra hivatkozott, hogy kölcsönkapott Hummerje instabil volt, műszaki hibákkal küszködött, amelyeket igyekeztek megjavítani, de nem jártak sikerrel. A férfi azt mondta, az egyik rendőr lefújta paprikaspray-vel, ezért szinte egyáltalán nem látott, amikor állítása szerint véletlenül elütötte a sértettet.

©

Thomas Robert B. következetesen tagadta, hogy rátámadt volna a társa segítségére siető rendőrre, és azt is mondta, bár több kés is volt nála, azokat soha nem fogta a járőrre. A vádlott közölte, halálfélelme volt, pánikba esett, nem értette, miért támadt rá a rendőr. Állítása szerint megpróbált segíteni a sérült járőrnek, stabil oldalfekvésbe akarta helyezni, és többször is kérte a járókelőktől, lássák el a férfit.

A vádlottra több mint tíz lövést adtak le, a golyók a combján, a csípőjén, a térdén és a kezén találták el. A férfi azt állította, a kézlövés már akkor érte, amikor magát megadva, kezeit magasba emelve elindult a rendőr felé.

Ezt mondja a vádirat

A vádirat szerint a 35 éves férfi Hummer terepjárójával, három másik járművel konvojban, a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott. A vádlott megpróbált leszorítani az útról egy trafipaxos rendőrautót. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, akik igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik, megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének.

A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén – hogy megállásra bírja a férfit – motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással fellökte az előtte álló motorkerékpárt; a jármű mögött álló Kenéz Imre megpróbált menekülni, de a férfi utána kormányzott, és elgázolta a járőrt. A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd megpróbálta megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.

Alig hallhatóan rebegett

A vádlottat három fegyőr megbilincselve vezette elő a tárgyalás helyszínére, a Szegedi Törvényszék dísztermébe, ahonnan több tucat újságíró és tévéstáb tudósít a perről. A férfi a bíróság előtt rendkívül halkan beszélt.

A tárgyalás délután egy szemtanú, egy román kamionsofőr meghallgatásával folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!