szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bajnai Orbánnak írt nyílt levelére Rogán Antal frakcióvezető válaszolt. A fideszes politikus szerint Bajnainak önvizsgálatot kell tartania, hogy jól tette-e, hogy 2006-ban nem mondott le kormánybiztosi pozíciójáról.

"Sajnos, Ön már részese volt annak, amikor egyszer egy kormány az emberek közé lövetett. 2006-ban Gyurcsány Ferenc kormányának kormánybiztosa volt, amikor a rendőrség parancsra az akkori ellenzék ünnepi rendezvényéről távozó emberekre gumilövedékekkel tüzet nyitott" – írja Rogán Antal, Fidesz-frakcióvezető Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének.

Rogán hozzáteszi: őszintén sajnálják, hogy Bajnai akkor nem tiltakozott, nem írt nyílt levelet, nem mondott le a kormányban betöltött pozíciójáról, "pedig megtehette volna".

Mint arról beszámoltunk: az ellenzéki vezető Orbán Viktor miniszterelnöknek címezte nyílt levelét, melyben többek között arról ír, hogy sokakban keltett viszolygást, egyesekben pedig félelmet az, hogy "katonai díszsorfal előtt tartotta meg beszédét". "Ne hivatkozzon ebben baljós korszakok hagyományaira és ne takarózzon ebben más nemzetek szokásaival sem: Magyarországon és épp – a fegyverrel vívott és tankkal eltiport – 1956 ünnepén ez ízléstelenségnél is több volt!" – írta Bajnai.

"Magyarországot nem katonai junta vezeti, Ön pedig nem vezénylő tábornok: a demokratikus hatalom megszerzéséhez és megtartásához nem fegyverekre és katonákra, hanem a nép többségének támogatására van szükség" – állt a levélben. Bajnai bocsánatkérésre szólította fel Orbánt.

"A miniszterelnöknek se joga, se alapja nincs arra, hogy bármelyik politikai vetélytársát a gyilkosok leszármazottjaként bélyegezze meg, szégyenteljes, hogy bármelyik demokratikus politikai erőről olyasmit állítson, hogy az, ha tehetné, a tömegbe lövetne" – áll a nyílt levélben.

Rogán Antal válaszában azt írja: "sok kárvallottja, elszenvedője volt az akkori eseményeknek, de talán egyikünk sem gondolta volna, hogy még ma is lesznek áldozatai 2006. október 23-ának".

"Szomorúan hallottuk, hogy a rendőri támadás egyik sérültje, akinek kilőtték a szemét, néhány nappal ezelőtt öngyilkos lett. Szerintünk ilyenkor Önnek nem politikai támadást kell intéznie az ellenfél felé, hanem inkább részvétet kellene nyilvánítania, és önvizsgálatot tartania arról, vajon jól tette-e, hogy akkor nem mondott le pozíciójáról" – írja a Fidesz frakcióvezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!