szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bárándy Gergely üdvözli, hogy a hamis viedők terjesztését szankcionáló törvényből kikerült a gondatlan terjesztésről szóló passzus. Ám az MSZP szerint a törvény még így sem alkalmas rá, hogy megakadályozza a bajai videóbotrányhoz hasonló ügyek kibontakozását.

A parlament Fidesz-KDNP-s többsége elfogadta azt a Btk.-módosító javaslatot, amely alapján szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít - írta Bárándy Gergely, az MSZP Közjogi kabinetvezetője kedden közleményben.

Üdvözöljük, hogy a kormánypárti többség végül elfogadta azt az általunk benyújtott módosító indítványt is, amely a gondatlan elkövetés büntetését lehetővé tevő bekezdés kivételéről szólt. Ha ugyanis ez bennmaradt volna, súlyos csapást mért volna a tényfeltáró újságírásra Magyarországon. Ezt velünk együtt számos civil és médiaszakmai szervezet is így gondolja. Örülünk annak, hogy végül a kormánytöbbség is belátta, hogy az egyes politikai oldalak érdekeitől függetlenül közérdek az, hogy a jogsértések feltárhatók legyenek - folytatta Bárándy.
 
Egyetértünk abban, hogy büntetlenül senki ne készíthessen hamis bizonyítékokat a választások eredményének befolyásolása érdekében. A most elfogadott törvény szakmailag rossz, mert ennek megakadályozására alkalmatlan. A megoldás az lett volna, hogy a tilalmazni kívánt magatartással kibővítjük a választás rendje elleni bűncselekmények körét, nem pedig más megfogalmazással írunk le egy már létező bűncselekményt, a rágalmazást. Ezért, valamint azért, mert a javaslat valójában más célt nem szolgál, mint a Fidesz ellenfeleinek lejáratását, a zárószavazásnál tartózkodtunk - olvasható a közleményben.
 
Ha a Fidesz célja nem a politikai haszonszerzés lett volna, hanem a mások becsületének és választások tisztaságának védelme, akkor nem ezt a szakmai és politikai egyeztetés nélkül összetákolt javaslatot fogadták volna el, hanem a választási csalás tényállásának kiszélesítését kezdeményezték volna.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifejlesztették az első biológiai kezelést a tuberkulózis ellen

Kifejlesztették az első biológiai kezelést a tuberkulózis ellen

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?