szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szombathelyi Törvényszék kapujában, a minden belépő számra kötelező átvizsgálás során ismertetlen anyagot tartalmazó, gyanús kapszulákat találtak hétfőn délelőtt a Cozma-ügyhöz kapcsolódó garázdaság egyik vádlottjánál. A rendőrök őrizetbe vették a férfit, aki ezért nem tudott megjelenni az ellene és huszonnégy társa ellen indított büntetőper másodfokú tárgyaláson.

Marian Cozmát az MKB Veszprém kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, a segítségére siető Zarko Sesumot és Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették. Az emberölési ügyben a Kúria döntése szerint a három fő vádlott Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év, Sztojka Iván pedig 13 év börtönbüntetést kapott.

A garázdasággal kapcsolatos per - amelyet az ügyészség különválasztott az emberölési ügytől - másodfokon a Szombathelyi Törvényszék előtt folytatódik. Több vádlott ugyanis - elfogultságra hivatkozva - azt kérelmezte, hogy ne a Veszprémi Törvényszék bírálja el ügyüket, és a Fővárosi Ítélőtábla Szombathelyet jelölte ki a másodfokú eljárás lefolytatására.

Az elsőfokú, nem jogerős ítéletben a bíróság nyolc hónaptól három és fél évig terjedő börtönnel, egy esetben pedig pénzbüntetéssel sújtotta a huszonöt vádlottat. Az ügyészség minden vádlottat érintően súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Szombathelyi Törvényszék előtt csak kilenc vádlott jelent meg, többen a szabályszerű idézés ellenére nem érkeztek meg, ketten külföldön töltik börtönbüntetésüket, de volt olyan is - például a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván -, aki, mivel nem akart megjelenni a bíróság előtt, nem kérte elővezetését a büntetés-végrehajtási intézetből. A bíróság úgy határozott, hogy négy vádlott ügyét elkülöníti, máskor tárgyalja.

Mivel senki nem kért iratismertetést és újabb bizonyítási indítvány sem érkezett, a huszonegy vádlott tárgyalása a perbeszédekkel folytatódott. Az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosbítást kért, rámutatva arra, hogy a társaság nem szórakozni ment a lokálba, hanem azért, hogy verekedést provokáljon ki.

A vádlottak az ügyész szerint agresszív viselkedésükkel félelmet keltettek a nyilvános szórakozóhely vendégeiben, többen emiatt el is menekültek a helyszínről. A vádlottak közül többen testi sértést követtek el, de vannak közöttük olyanok, akiket más bűncselekményekkel, például kitartottsággal, prostitúció elősegítésével és magánokirat-hamisítással is vádolnak.

Az ügyészség álláspontja szerint még akkor is súlyosabb büntetést kell kiszabni, ha az új büntető törvénykönyvnek a garázdaságra vonatkozó enyhébb szabályait veszik alapul. Álláspontjuk szerint ugyanis a csoportos elkövetés miatt minősített esetről van szó, valamint halmazatban valósultak meg cselekmények, ami szintén súlyosbító körülményként értékelhető.

A védelem ugyanakkor azzal érvelt, hogy az ügyészség kizárólag a súlyosbító körülményeket gyűjtötte össze, az enyhítőket, például a jelentős, négy és fél évnyi időmúlást figyelmen kívül hagyta. A védők szerint a tények és a bizonyítékok több vádlott ártatlanságát támasztják alá.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje szerint a szórakozóhely videokameráin sehol sem látszik, hogy a lokálba érkező csoport tagjai agresszíven léptek volna fel a vendégekkel szemben. Szólt arról, hogy noha a két eset összefügg, a garázdaságot külön kell megítélni az emberölési ügytől, amiért az abban érintett vádlottak már megkapták jogerős büntetésüket.

Kifogásolta a védelem azt is, hogy az elsőfokú eljárás során az ügyészség és a bírósági ítélet is utalásokat tesz a vádlottak származására, míg a sértetteket egyfajta pozitív diszkriminációval kezeli. A tárgyaláson az ügyész is kitért erre, szerinte sem az ügyészség, sem az elsőfokú bíróság nem volt elfogult, a védelemnek ezek az állításai minden alapot nélkülöznek.

A védőbeszédek kedden is folytatódnak, erre a hétre öt tárgyalási napot tűztek ki a Szombathelyi Törvényszéken a komoly biztonsági intézkedésekkel és nagy médiaérdeklődéssel kísért ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!