szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint Gyurcsány Ferenc – akkori miniszterelnök – a kötelességét teljesítette, amikor a 2006 őszi események során több alkalommal is közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel – közölte az ellenzéki párt kedden.

A DK közleményében arra reagált, hogy Kondorosi Ferenc, volt államtitkár, akit kedden tanúként hallgattak meg a rendőri vezetők elleni büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken, azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2006. őszi események során többször az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot (IRM) megkerülve, közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel. A tanú konkrét példákat nem idézett fel, de utalt például a tévészékház ostroma kapcsán kialakult eseményekre, továbbá arra, hogy a kormányfő felhívta az országos főkapitány figyelmét az azonosítók viselésére, valamint ragaszkodott egyes rendőri vezetőkhöz, akik jelezték lemondási szándékukat.

A DK viszont azt írja, hogy a bírósági eljárást és az ott megfogalmazott vádakat Gyurcsány Ferenc pártelnök továbbra is politikai indíttatásúnak és koncepciós színezetűnek tartja. Sem a vádirat, sem az eddig megismert vallomások nem támasztják alá a megvádoltak bűnösségét – jelentik ki. Hangsúlyozzák, hogy ha igényt tartanak rá, Gyurcsány Ferenc tanúként áll a bíróság rendelkezésére. Kondorosi Ferenc vallomását értékelve pedig azt írják, hogy a volt államtitkár "a világ legtermészetesebb dolgáról beszélt". 

A DK úgy látja, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök bonyolult, összetett helyzetben közvetlenül szokott tájékoztatást kérni a felelős vezetőktől. Példákat idézve azt írják, hogy sertéspestis esetén az országos főállatorvostól, árvízveszély esetén, a katasztrófavédelem parancsnokától, pénzügyi kríziskor a jegybank vezetőjétől, a 2006-os tüntetések esetén pedig a rendőrség vezetőjétől kér tájékoztatást, mert egy kormányfőnek ez a kötelessége. Hibát akkor követne el, ha kötelességét nem teljesíti – zárják a közleményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!