szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kövér László szerint a jövő héten, de legkésőbb az azt követő héten az Országgyűlés asztalára kerülhet az új házszabály tervezete. A hvg.hu korábbi információi szerint az új szabályozás radikális változásokat hozna a Parlament életében.

Az Országgyűlés elnöke ezt szombaton, Békéscsabán a Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt országos gyűlésének sajtótájékoztatón közölte. A házelnök azt mondta: a törvényjavaslat lezárja a törvényhozás felkészülését arra, hogy a következő ciklusban a parlament a jelenleginél jóval kisebb létszámmal működik majd.

Véleménye szerint az új házszabály megalkotásával a következő Országgyűlés munkája sokkal hatékonyabb lesz. Kövér László a Fidesz országos választmányának elnökeként szólt arról is, hogy a választmány december 9-én dönt a 2014-es országgyűlési választások egyéni jelöltjeinek személyéről, az országos lista pedig a jövő év elején válhat véglegessé.

Bár Kövér tavaly év végén az Infórádiónak azt mondta, optimális esetben – normalizálódó törvényhozási tempót feltételezve – már 2013 második felében hatályba léphetne az új házszabály, ez nem valósult meg. A hvg.hu kormánypárti forrásokból származó információi szerint azonban Kövér azon az állásponton van: kár lenne elhalasztani a lehetőséget, hogy még a kétharmados többség birtokában, egységes akarattal alkossák meg az új parlamenti működés szabályait, vagyis még ebben a ciklusban el kell fogadni az új házszabályt, még akkor is, ha az csak a 2014-ben megválasztott parlamentre lenne érvényes.

A hvg.hu információi szerint Kövér koncepciója többek között azt tartalmazza, hogy az éjszakába nyúló, mindössze néhány képviselőt érdeklő részletes vitákat megszüntetik, azokat a parlamenti szakbizottságok vállalják magukra, Információink szerint a házelnök lefékezné a mostani törvénygyárat is. Az erre vonatkozó ötletekről itt olvashat részletesebben.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Vége az unalmas szócséplésnek? – Kövér ráncba szedi a parlamentet

Még novemberben nekiállhat a parlament, hogy a kétharmados többség birtokában megalkossa a következő, 2014-ben összeülő Országgyűlés munkáját meghatározó szabályokat. A házelnök szándéka szerint szakítanának az "üres, unalmas, néha személyeskedő szócsépléssel", és a bizottságokban zajlana a lényegi munka. Kövér László állítólag nem engedné, hogy helyettesítsék egymást a képviselők, és visszaszorítaná az átláthatatlan salátatörvények is.

MTI Itthon

Kövér: nagy a ricsaj, sok a színészkedés a parlamentben

A baloldali ellenzék nem tud alternatívát kínálni a jelenlegi kormány politikájával szemben - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Nagyatádon, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének csütörtök esti rendezvénye előtti sajtótájékoztatón.

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

Élet és halál a lövészárokban – Nagyítás-fotógaléria

Élet és halál a lövészárokban – Nagyítás-fotógaléria