szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Józsefvárosi Képviselő-testület november 20-i ülésén határozatot hozott arról, hogy javasolja a tűcserét üzemeltető Kék Pont Alapítvány kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból - írja a Drogriporter. Mivel a fórum tagjainak többsége állami szereplők, ezért az önkormányzat csak javasolni tud.

Drogriporter beszámolója szerint 14 igen, 3 nem, 1 tartózkodással a VIII. kerületi képviselő-testület szerdai ülésén javasolták a Kék Pont kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból.

Mint arról beszámoltunk: szeptember végén a VIII. kerületi önkormányzat felmondta a Kék Ponttal kötött együttműködési szerződést arra hivatkozva, hogy a tűcsere felelős a kerületben eldobált fecskendők számának növekedéséért, és a drogfogyasztók kerületbe vonzásáért.

A tűcsere önkormányzati ingatlant bérel, ennek szerződése 2014-ig tart. A polgármester azonban civilek szerint megpróbálja őket végleg kiszorítani a kerületből, ezért fogaák el azt a határozatot, hogy javasolják a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból (KEF) a civil szervezetet kizárását. A KEF-eket még a 2000-es drogstratégia hozta létre azzal a céllal, hogy a helyi szintű drogpolitikát koordinálják az állami és civil szereplők között. Mivel a józsefvárosi KEF tagjainak többsége állami szereplő, ezért az önkormányzat csak javasolni tud.

A Droriporter cikke szerint az MSZP-s Komássy Ákos módosító indítványt nyújtott be, amelynek lényege az volt, hogy a Kék Pontot ne zárják ki a KEF-ből. A beszámolóban azt írták, az ülésen Kocsis Máté nem is titkolta, hogy a kizárás indoka a személyes bosszú, annak indokaként azt hozta fel, hogy a tűcsere munkatársai a médiában nyíltan kritizálni merészelték a polgármestert. Ezzel kapcsolatban Józsefváros polgármestere a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ő ilyet nem állított, hanem utalva a KÉK Pont vezetőinek korábbi nyilatkozatára azt közölte velük, eltekint a jogi lépéstől most, de kéri, tartózkodjanak a becsületsértő megjegyzésektől.

A Kék Pont helyére ugyanakkor beléptetik Ujhelyi Esztert, a Nemzeti AIDS Bizottság korábbi titkárát, aki a szakma megdöbbenésére a Józsefváros c. lapban az önkormányzat döntése mellett és a tűcsere ellen foglalt állást - írja a lap.

Az ülésen szót kért és kapott Barna Erika, a Kék Pont kommunikációs igazgatója, aki rövid beszédében cáfolta azokat a vádakat, hogy ők lennének felelősek a kerületben kialakult helyzetért. Elmondta, hogy milyen sokféle hasznos tevékenységet végeztek a kerületben, ezen belül is a KEF-ben, és hogy szakmai érv nincs a kizárásuk mellett.

Számon kérte az önkormányzaton a kerületi drogstratégia kidolgozását, amely hosszú évek óta húzódik. Rámutatott, hogy az önkormányzatnak nincsen semmilyen koncepciója arra, hogyan fogja kezelni ezt a problémát, és mi fog történni azzal a több ezer intravénás szerhasználóval, akiknek eddig az egyedüli kapcsolata az ellátórendszerrel a tűcsere volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!