szerző:
hvg.hu

A Józsefvárosi Képviselő-testület november 20-i ülésén határozatot hozott arról, hogy javasolja a tűcserét üzemeltető Kék Pont Alapítvány kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból - írja a Drogriporter. Mivel a fórum tagjainak többsége állami szereplők, ezért az önkormányzat csak javasolni tud.

Drogriporter beszámolója szerint 14 igen, 3 nem, 1 tartózkodással a VIII. kerületi képviselő-testület szerdai ülésén javasolták a Kék Pont kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból.

Mint arról beszámoltunk: szeptember végén a VIII. kerületi önkormányzat felmondta a Kék Ponttal kötött együttműködési szerződést arra hivatkozva, hogy a tűcsere felelős a kerületben eldobált fecskendők számának növekedéséért, és a drogfogyasztók kerületbe vonzásáért.

A tűcsere önkormányzati ingatlant bérel, ennek szerződése 2014-ig tart. A polgármester azonban civilek szerint megpróbálja őket végleg kiszorítani a kerületből, ezért fogaák el azt a határozatot, hogy javasolják a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból (KEF) a civil szervezetet kizárását. A KEF-eket még a 2000-es drogstratégia hozta létre azzal a céllal, hogy a helyi szintű drogpolitikát koordinálják az állami és civil szereplők között. Mivel a józsefvárosi KEF tagjainak többsége állami szereplő, ezért az önkormányzat csak javasolni tud.

A Droriporter cikke szerint az MSZP-s Komássy Ákos módosító indítványt nyújtott be, amelynek lényege az volt, hogy a Kék Pontot ne zárják ki a KEF-ből. A beszámolóban azt írták, az ülésen Kocsis Máté nem is titkolta, hogy a kizárás indoka a személyes bosszú, annak indokaként azt hozta fel, hogy a tűcsere munkatársai a médiában nyíltan kritizálni merészelték a polgármestert. Ezzel kapcsolatban Józsefváros polgármestere a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ő ilyet nem állított, hanem utalva a KÉK Pont vezetőinek korábbi nyilatkozatára azt közölte velük, eltekint a jogi lépéstől most, de kéri, tartózkodjanak a becsületsértő megjegyzésektől.

A Kék Pont helyére ugyanakkor beléptetik Ujhelyi Esztert, a Nemzeti AIDS Bizottság korábbi titkárát, aki a szakma megdöbbenésére a Józsefváros c. lapban az önkormányzat döntése mellett és a tűcsere ellen foglalt állást - írja a lap.

Az ülésen szót kért és kapott Barna Erika, a Kék Pont kommunikációs igazgatója, aki rövid beszédében cáfolta azokat a vádakat, hogy ők lennének felelősek a kerületben kialakult helyzetért. Elmondta, hogy milyen sokféle hasznos tevékenységet végeztek a kerületben, ezen belül is a KEF-ben, és hogy szakmai érv nincs a kizárásuk mellett.

Számon kérte az önkormányzaton a kerületi drogstratégia kidolgozását, amely hosszú évek óta húzódik. Rámutatott, hogy az önkormányzatnak nincsen semmilyen koncepciója arra, hogyan fogja kezelni ezt a problémát, és mi fog történni azzal a több ezer intravénás szerhasználóval, akiknek eddig az egyedüli kapcsolata az ellátórendszerrel a tűcsere volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!