szerző:
MTI

Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarországot csak a munka becsületének visszaállításával lehet megújítani. Kövér László a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége által szervezett konferencián azt mondta, hogy partneri viszonyra van szükség a kamarák és az állam, a mindenkori kormány és a törvényeket megalkotó Országgyűlés között.

Akkor újítható meg az ország, ha azok lesznek sikeresek, akik a szakma szabályai szerint, munkájukért felelősséget vállalva, komoly minőséget létrehozva tevékenykednek - mondta Kövér László.

A házelnök szerint Magyarország megújításához meg kell erősíteni a hitelesség követelményét az élet minden területén, ami szerinte ez egy hosszú folyamat, amit kitartóan és néha, a rendkívülinek tűnő nehézségektől sem visszariadva kell végigvinni. Ez mindannyiunk érdeke - mondta, majd biztosította a résztvevőket arról, hogy ebben a munkában számíthatnak a magyar államra, a magyar kormányra és az Országgyűlésre.

Kövér László szerint az a válság, ami az elmúlt néhány esztendőben végigsöpört a nyugati világon, és a szemünk láttára változtatja meg a gazdaság és az állam természetét, nem csak hitelválság, hanem hitelességi válság is.

Alapvető intézményekről derült ki, hogy meghamisították az adatokat, hogy nem mondtak igazat, hogy kétes minőségű árukat és hibás termékeket forgalmaztak, hogy az általuk kiadott minősítések nem feleltek meg a valóságnak, és látványosan letértek a szakmaiság, hitelesség, minőség útjairól, a felelősséget pedig következetesen elhárították magukról. 

Hozzátette, hitelesség nem jöhet létre szakmai hozzáértés, felelősségvállalás és minőség nélkül. A kamarák egyik legfontosabb küldetése az, hogy a szakmaisággal fémjelzett hitelesség őrei legyenek a maguk hivatásában. Nem lehet eléggé nagyra értékelni e küldetés jelentőségét - állapította meg a házelnök.

Kövér László szerint az Országgyűlés legfontosabb feladata, hogy a különböző véleményeket, érdekeket, szempontokat megjelenítse, egymással érdemi vitában ütköztesse, a lehetséges mértékben megbékítse, összehangolja és mindezt a törvényekben megjelenítse. Ennek a sikere egyfelől "demokrácia kérdés, másfelől anyagi kérdés" - tette hozzá. 

A demokrácia kérdése, hogy gazdasági-társadalmi súlyával arányosan képviseltetve legyen az a kiterjedt kör, amelynek az érdekeit a kamarák megjelenítik, s amely ma partnereivel a munkavállalók egy jelentős részét alkalmazza, tevékenysége a nemzeti jövedelem egy jelentős részének előállításához hozzájárul, az adóbevételek egy jelentős hányadát fizeti be - mondta Kövér.

Anyagi kérdés a kamarák által képviselt területeken dolgozó vállalkozóknak és partnereiknek illetve az általuk alkalmazott munkavállalóknak is, és anyagi kérdés az állam számára is. Anyagi kérdés, hogy a kamarák által képviselt szakmai szempontok és ágazati érdekek összhangba tudnak-e kerülni más területek szakmai szempontjaival és ágazati érdekeivel - közölte a házelnök. 

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetségét tagsági és megfigyelői státuszban a Magyarországon létrehozott összes, azaz 15 szakmai kamara alkotja. Az MSZKSZ-nek, mint a szakmai kamarák szabályozási hátterét érintő tárgykör tekintetében széles társadalmi réteg érdekeit megjelenítő ernyőszervezetnek a célja, hogy a szakmai kamarák, mint a demokratikus jogalkotás résztvevői véleményük javaslataik, észrevételeik átadásával megfelelő hangsúllyal vehessenek részt a jogalkotásban.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata

Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata

Újabb webshopot ítéltek el a vásárlók átveréséért

Újabb webshopot ítéltek el a vásárlók átveréséért

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

Az autópálya rossz oldalán menekült valaki egy lopott Bentley-vel – videó

Az autópálya rossz oldalán menekült valaki egy lopott Bentley-vel – videó

Önnek elvenné a kedvét a cigitől egy ilyen ijesztő játék?

Önnek elvenné a kedvét a cigitől egy ilyen ijesztő játék?