szerző:
hvg.hu

2013-ban nem fizettek ki jutalmakat a közigazgatásban – közölte Navracsics Tibor a mai kormányülésen, ugyanazon, amelyen Németh Lászlónét viszont arra kérte a kormány, hogy kérje vissza az állami cégvezetőknek kifizetett tízmilliós prémiumok nagy részét.

A mai kormányülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszámolt arról, hogy a közigazgatásban 2013-ban jutalom kifizetése nem történt – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztétium közleményében.

Ugyanezen az ülésen a kormány felkérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy szólítsa fel az állami cégek vezetőit – a jogi helyzettől függetlenül az idén felvett jutalmak és prémiumok kétmillió forint feletti részének visszafizetésére. Ezt a Kormányzati Kommunikációs Központ közölte.

Némethné visszakéri
©

A téma azért ennyire érdekes, mert pár napja a Blikk megírta, hogy az állami cégvezetők viszont komoly jutalmakat kaptak: havi fizetése kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója.

A vezetői prémiumok hallatán a kormánypárt több politikusa is felemelte a szavát, Kósa Lajos szerint jótékony célra kellene fordítaniuk az összeget a vezetőknek, Kocsis Máté szerint viszont legjobb, ha fel sem veszik a pénzt.

A Blikk szerdán azt is megírta, hogy Orbán Viktor a szerdai kormányülésen soron kívül jelentést kér Navracsics Tibortól, valamint Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől az állami vezetőknek kiosztott jutalmakkal kapcsolatban, eszerint a szerdai délelőtti kormányülésen napirend előtt tárgyalják az ügyet, így a két miniszternek előzőleg egy estéje maradt a jelentés elkészítésére. Kettejük közül Navracsics már közölte az eredményt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!