szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó ízekre szedte a TEK adatait, a portál szerint az árvízi védekezésben részt vevők száma még mindig nagyon eltér a sajtóbeszámolóktól.

Helyreigazítási kérelemmel, illetve polgári per kezdeményezésével és büntető feljelentéssel reagált a Terrorelhárítási Központ (TEK) a szervezet árvízi elszámolásáról szóló Átlátszó.hu-n megjelent cikkre. A cikk megjelenésével egy időben az Átlátszó közadatigényléssel fordult a szervezethez, melyben az árvízi védekezéssel kapcsolatos elszámolás pontos adatait kérték.

A TEK megküldte a portálnak a válaszát, melyből az olvasható ki, mely napokon, pontosan hol és hány fővel vett részt a védekezésben a szervezet, de ez az Átlátszó szerint még mindig nagyon eltér a sajtóbeszámolóktól.

Az összesítés szerint a megadott létszámok alapján 1576 munkanapot töltöttek a TEK munkatársai a különböző helyszíneken: összesen 22 592 órát, ami a TEK szerint mind „túlszolgálat” volt. Minden egyes résztvevő a napi munkaidején felül átlagosan napi 14,3 óra túlszolgálatot teljesített árvízi védekezésben, illetve „azzal összefüggésben”. Hogy ez a megfogalmazás mit jelent, az nem derül ki a levélből. A lap állítása szerint a TEK ezek szerint leszámlázhatott olyan munkaórákat, amelyeket a munkatársai valahol a gátaktól távol töltöttek.

©

A mostani elszámolás szerint a TEK első, jelentősebb volumenű fellépésére két nappal később Szigetmonostoron került sor. A TEK szerint június 9-én, amikor kritikus helyzet alakult ki a térségben, 483 fővel vettek részt a védekezésben. Ezt a számot azonban nem támasztja alá egyetlen más beszámoló sem – írja a lap. A védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) június 9-én délután kiadott közleménye szerint 250 fővel küzdöttek ott az árral, a védekezést helyi szinten irányító szigetmonostori polgármester ugyanaznap késő este kiadott tájékoztatójában pedig 150 főről volt szó.

A következő jelentősebb létszámot megmozgató bevetésre 11-én, kedden, Baján került sor. A TEK saját elszámolása szerint ezen a napon és ezen a helyszínen 420 fővel vettek részt az árvízi védekezésben. Ezzel szemben az OMIT aznap éjfélkor kiadott közleménye 221 főt említ. Ugyancsak 200 főt említenek a TEK bajai működésével kapcsolatban a helyi és az országos médiumok: a TEK egyetlen esetben sem kérte ennek az adatnak a pontosítását.

A TEK elszámolása szerint a tetőzést követő második napon is még 102, de a harmadik napon is még ötven emberük volt Baján, ám az árhullám tetőzése után nemcsak az intenzív védekezés szűnt meg, de sem a hivatalos közlemények, sem a sajtó nem említi többet a TEK-et. A TEK június 11-ét követő bajai jelenléte – a saját számadataik alapján – önmagában is további 23 millió forintjába került az adófizetőknek – írja az Átátszó. A portál további lépéseket tesz a tényleges elszámolást tartalmazó dokumentumok nyilvánosságra hozatala érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

3D-nyomtatással tuningolt 900 lóerős McLaren érkezett

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia