szerző:
MTI

Jövő szeptemberig biztosan börtönben marad az ír gázoló – mondta pénteken újságíróknak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Francis Ciarán Tobin kora este indult haza Írországba, hogy ott folytassa börtönbüntetését.

Az Aer Lingus járatával hazarepült péntek este az ír gázoló. Francis Ciaran Tobin gépe nem sokkal 19 óra után szállt fel a ferihegyi reptérről.

©
©

Az ír minisztérium tájékoztatása szerint az ír legfelsőbb bíróság a napokban dönt arról, hogy Francis Ciarán Tobinnak legalább mennyi időt kell büntetés-végrehajtási intézetben töltenie. Ez legalább 595 nap lesz, az ír jog szerint nincs lehetőség ugyanis arra, hogy ennél előbb akár csak feltételesen is szabadlábra kerüljön – mondta Navracsics Tibor.

Az ottani jog szerint a feltételes szabadlábra bocsátásról Írországban az igazságügy-miniszter dönt, így 2015. szeptember 4-én, ha Francis Ciarán Tobin magatartása és egyéb körülmények indokolják, ő határoz majd erről.

Navracsics Tibor ugyancsak az ír minisztérium tájékoztatására hivatkozva azt mondta: egy olyan elkövető, akit "veszélyes járművezetéssel okozott halál" miatt ítéltek el, jó magaviselet esetén általában kedvezményt kaphat. Ez azt jelenti, hogy a büntetés letöltése előtti hat hónaptól kéthavonta egy szabad hétvégét, az utolsó négy hónapban pedig havi egy szabad hétvégét kaphat.

©

A sajtótájékoztatóval egy időben Francis Ciarán Tobint a ferihegyi reptérre vitték, ahol elítéltként átadták az Interpol ír munkatársainak. A férfi Írországban folytatja a Magyarországon megkezdett szabadságvesztés letöltését.

Az ír gázoló kora este hagyta el Magyarországot. A szállítás költségei semmilyen szempontból nem terhelik a magyar költségvetést – mondta Navracsics Tibor és cáfolta az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket. Hozzátette: Tobin önként, a saját költségén érkezett Magyarországra hétfőn, visszaszállításának költségeit pedig az ír hatóságok állják.

Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a jövőben a hasonló esetek elkerüléséért, Navracsics Tibor azt mondta: az európai uniós intézményi működés szempontjából 2014. december 1-je az a határidő, amikor minden tagállam felléphet azzal a másik tagállammal szemben, amely nem vezette be a bírósági határozatok kölcsönös elismeréséről szóló kerethatározat rendelkezéseit. A határidő lejárta után megnyílik a közösségi jogérvényesítés csatornája: kötelezettségszegési eljárást lehet indítani a másik tagállammal szemben vagy az Európai Bíróság előtt lehet perbe vonni.

Hétfőn jött, pénteken ment

Francis Ciarán Tobin hétfőn érkezett Budapestre, hogy megkezdje büntetésének letöltését, majd a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe került. Kedden kérvényezte, hogy Írországban tölthesse le a büntetését, ezt engedélyezte neki a miniszter, a dokumentumokat pedig átadták az ír hatóságoknak. Az ír igazságügyi minisztérium szerdán befogadta az iratokat, majd megküldte az ír legfelsőbb bíróságnak, amely csütörtökön hozzájárult a büntetés végrehajtásának átvételéhez.

©

A miniszter arról is beszélt, hogy Írországban abba a börtönbe kerül Tobin, amelyben egyszer már megkezdte büntetésének letöltését abban a hiszemben, hogy Írország ki fogja őt adni Magyarországnak. A büntetéséből 7 hónapot letöltött ott, így csökkent a vele szemben kiszabott 36 hónapos szabadságvesztés 29 hónapra.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon. 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, de azt kérte: Budapest garantálja, hogy kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Détári Lajost ittas vezetésen érték

Détári Lajost ittas vezetésen érték

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

"Elpuhultunk, elkényelmesedtünk" – fideszes politikusok a vereségről

"Elpuhultunk, elkényelmesedtünk" – fideszes politikusok a vereségről

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson