szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Bírák, ügyvédek és közjegyzők több száz fős turnusokban tanulmányozzák ezekben a hetekben a március közepén hatályba lépő, nyolc könyvből és 1600 paragrafusból álló új polgári törvénykönyvet - írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet.

Abért János bíró, az OBH intézményeként működő Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) munkatársa a lapnak elmondta: a bírák szervezett felkészítését három szakaszban oldják meg. Először, még a múlt évben az öt ítélőtábla vonzáskörzeteihez tartozó szakemberek tekintették át a jogalkalmazás teendőit. Második lépésként tizenhét napos képzést szerveztek az igazságügyi akadémián a törvényszékek kijelölt bíráinak.

Az így felkészített bírók az év első három hónapjában előadásokat tartottak a polgári ügyekkel foglalkozó kollégáiknak. Jelenleg a felkészülés harmadik szakasza zajlik szerte az országban. 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) uniós forrásból 270 millió forintot fordít a szakemberek felkészítésére. A MIA segítséget nyújt az ügyvédek és a közjegyzők képzéséhez is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!