szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Újabb, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által kinevezett vezetőről derülhet ki, hogy nincs minden rendben a diplomája körül – írta a Blikk. A vidékfejlesztési tárca azt közölte, részükről fel sem merülhetett a felsőfokú végzettség hiánya.

Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója úgy szerzett szakmérnöki szakosított oklevelet a Veszprémi Egyetem – ma már Pannon Egyetem – Georgikon karán 2002-ben, hogy az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert egyetemen, a Miskolci Bölcsész Egyesületnél szerezte – közölte a Blikk.

A szakértők szerint ez szabálytalan, így érvénytelen a diploma, amivel a lap szerint tisztában kellett lennie 2010-es kinevezésekor a Vidékfejlesztési Minisztériumnak is, mivel az igazgatói poszt feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság volt elnöke szerint jogszerűen nem adhatott volna diplomát a Veszprémi Egyetem az igazgatónak.

"Nem érvényes a diploma, mivel a szakmérnöki képzés alapfeltétele a megfelelő felsőfokú végzettség" – mondta a Blikknek Bazsa György egyetemi tanár, aki hozzátette, hogy a felsőoktatási törvény első mellékletében vannak felsorolva az államilag elismert felsőoktatási intézmények, a Miskolci Bölcsész Egyesület pedig soha nem szerepelt ott.

Az igazgató szerint a Veszprémi Egyetem több miskolci társával együtt befogadta őket, és elismerték az ottani végzettségét. "Végig azzal hitegettek minket Miskolcon, hogy akkreditálnak bennünket, de ez nem történt meg. 1999-ben átjelentkeztem a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon karára, ahol két-három különbözeti vizsgát kellett tennem, és főiskolai alapdiplomának elfogadták az oklevelemet. Ezután elvégeztem a négy szemesztert, és megkaptam a diplomát" – mondta a lapnak Veress Balázs.

Bazsa György szerint az egyetem hibázott, amikor a mostani igazgatót megfelelő végzettség nélkül felvették és lediplomázhatott. A Blikk kereste az egyetem dékánját, de ő a lapzártáig nem hívta vissza a lapot.

A tárca az igazgató egyetemi oklevélre hivatkozott. "Veress Balázs kinevezésekor a Vidékfejlesztési Minisztérium a Veszprémi Egyetem által kiadott természetvédelmi szakmérnöki képesítést vette figyelembe" – írták és elküldték az igazgató diplomáját. Ebben az szerepel, hogy a Miskolci Bölcsész Egyesület által kiadott oklevél alapján nyilvánították természetvédelmi szakmérnöknek.

A volt akkreditációs elnök szerint a munkáltató felelőssége is felmerülhet, ha olyan vezetőt alkalmaz, akinek nincs érvényes diplomája, különösen, ha államigazgatási szervről van szó.

Később a tárca is reagált, e szerint Veress Balázst 2003-ban nevezték ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségre (ÉMKF) ügyintézőnek. 2010-ben ezen jogviszonya keretén belül, áthelyezéssel, kinevezésének módosításával lett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Közölték, a kinevezés előkészítésekor a minisztérium részéről fel sem merülhetett, hogy nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ugyanis az ÉMKF-nél történt ügyintézői kinevezésekor a vonatkozó jogszabályok szerint I-es besorolású ügyintézői kinevezést csak felsőfokú végzettséggel rendelkező kaphatott, és a tárca vélelmezte, hogy a jogszabálynak megfelelően, az ügyintézői kinevezéskor a felügyelőség ezt megvizsgálta.

A Veress Balázs által bemutatott, végzettséget igazoló dokumentumok szerint további egyetemi szintű okleveles végzettséget is szerzett, amelynek alapja az MBE által kiállított oklevele volt, amit az egyetem által kiállított "egyetemi szakosító oklevél" is tartalmaz. Fel sem merülhetett tehát a felsőfokú végzettség hiánya - olvasható a minisztérium közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Veszélyezteti-e az amerikai szabadságot egy mélyen hívő, hétgyermekes anya?

Veszélyezteti-e az amerikai szabadságot egy mélyen hívő, hétgyermekes anya?

Halott jelölt nyert választást egy román községben

Halott jelölt nyert választást egy román községben