szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Rend van az országban, a Belügyminisztérium alá tartozó szervezetek jól teljesítettek tavaly, de a kormányzati ciklust tekintve is – röviden összefoglalva ez derült ki Pintér Sándor miniszter évértékelő beszédéből. Ezt erősítette a miniszterelnök is, aki még fizetésemelést is ígért.

29 ezer tiszthelyettes kap március 1-jétől – az év elejéig visszamenőleg – havi tízezer forintos bérkiegészítést – jelentette be nagy csinnadratta közepette a kormány döntését Orbán Viktor a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén. A kormányfő szerint ugyanis sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesek béréből családos emberként alig lehet megélni.

A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a tervezett, kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. "Ezeket persze a választások után meg fogjuk majd tenni" – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy a magyar államnak szüksége van a rendőrök munkájára.

Pintér elégedett

„Jelentem az országban rend van, szilárd a közrend és a közbiztonság” – ezzel kezdte Pintér Sándor belügyminiszter a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, aki a felügyelete alá tartozó 12 szervezet teljesítményéről csak jókat közölt. Hangsúlyozta a közbiztonságra vonatkozó megállapítások közvélemény-kutatásokon alapszanak, amelyekhez ráadásul megkérdezték a települések vezetőit, az iskolák igazgatóit, sőt a szülőket is. Pintér Sándor már beszéde elején közölte, mivel a kormányzati ciklus utolsó évértékelőjét tartja, ezért 2013 mellett kitér az azt megelőző évekre is.

©

A belügyminiszter először az önkormányzatokkal kapcsolatban arról tett említést, hogy a rendszerváltás óta egyre több feladatot megkapó önkormányzatok alulfinanszírozottak voltak. „Az állami helyi feladatokat szét kellett választani, valamint rendezni kellett ezek finanszírozását, és meg kellett szabadítani a településeket az adósságállományuktól.” 2011-ben 196 milliárd forintot, 2012-ben 83 milliárdot, tavaly pedig 603 milliárdot fordított erre az állam. „Idén a hitel nélkül gazdálkodó önkormányzatoknál nagy a várakozás" – tette hozzá Pintér.

Kitért a kazánprogram és a szociális tűzifa-támogatásokra, valamint az egészséges ivóvíz biztosítására. Ez utóbbiban van még tennivaló, 365 település 880 ezer lakosából 425 ezer ember nem jut még hozzá az egészséges ivóvízhez. Az építésügy területéről azt hangsúlyozta a BM vezetője, hogy az informatikai fejlesztés és az új szabályozás révén felgyorsult az ügyintézés, illetve hogy gyakorlati téren bizonyítottak 2010-ben Felsőzsolca újjáépítésével. „Egy éven belül újjáépült az iszapkatasztrófa után Devecser és Kolontár is, Gilvánfán pedig beindult a szociális lakásépítés” – közölte a belügyér.

A minisztériumhoz került új területre, a kulturális örökségvédelemre vonatkozóan Pintér Sándor azt hangsúlyozta, hogy a történelmi örökséget úgy kell feltárni és megőrizni, hogy az új fejlesztéseket biztosító beruházások ne húzódjanak el. A vízügy szakemberei is jól teljesítettek – tért át a másik területre Pintér, bizonyítottak a sajóhernádi és a dunai árvizeknél is. Idén a 28 ezer kilométer hosszú állami tulajdonú csatornahálózat kezelését végzik majd felkészülve arra, hogy nagy aszály várható.

Egészséges emberek ne éljenek segélyből

A közfoglalkoztatásról beszélve a miniszter ismét azt hangoztatta, hogy egészséges, munkaképes emberek nem élhetnek segélyből, és hogy a kormány az értékteremtő munkát preferálja. Míg 2013-ban 153 milliárd forintot költöttek a közfoglalkoztatási programra, idén 183 milliárdot szánnak rá; 2011-ben 35 ezer, idén január második hetében 213 ezer volt a programban résztvevők száma. „A terv az, hogy a közfoglalkoztatottak egyfajta szociális szövetkezetet alkotva magukat, és majd családjukat is ellássák, ennek elindítására 320 millió forintot biztosítanak” – tette hozzá.

A következő adat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkájának értékelésekor hangzott el. Pintér Sándor szerint több terhet adott – igaz ez kedves volt – a szervezet dolgozóinak az állampolgársági eskü bevezetése: azt összesen 515 ezren tették le. A másik terhet – ez nem kapott jelzőt – az illegális migráció megnövekedése jelentette tavaly a BÁH számára. Az első kormányzati évhez képest például 21 szeresére nőtt a Szerbiából érkező migránsok száma, 2013-ban az illegális bevándorlók száma 16 ezer volt.

Pintér Sándor hivatásos állományú szervezetek közül elsőként a legnagyobb számú testületet, a rendőrséget említette meg az évértékelőben. A korábban már különböző nyilatkozatokban, interjúkban elhangzottakat hozta fel a belügyér most is. Így azt, hogy 2010-ben a rendőrséget közbiztonsági deficittel vette át a kormány, 3500 rendőr hiányzott – főleg a kistelepüléseken –, ezért vettek fel az eltelt évek alatt 4200 embert. Természetesen elhangzott a rendőrőrsök megnyitása, és az is, hogy megnőtt a körzeti megbízottak száma, aminek köszönhetően minden településen, minden nap van egyenruhás.

©

A fejlesztések között megemlítette Pintér a bérelt autók lecserélését saját tulajdonú szolgálati járművekre. Példaként hozta fel, hogy a Készenléti Rendőrség embereit Mercedes-típusú kisbuszokkal szállítják. A BM első embere a legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy szemléletváltás történt a testületnél, és ma már szolgáltató rendőrségről beszélhetünk a korábbi uralkodó rendőrség helyett. A statisztikai adatok sem maradtak el a rendőrség teljesítményének alátámasztására: 2010-ben 428 ezer bűncselekményt regisztráltak, tavaly ezzel szemben 358 ezret. Kevesebb a közterületen történt bűntettek száma, amely a rendőri jelenlét növekedésének az eredménye, a rablások számának 3300-ról (2010) 2300 körülire (2013) való visszaesését pedig azzal magyarázta Pintér Sándor, hogy a felderítések negyven százalékról hatvan százalékra emelkedtek.

Ezután a börtönök kerültek terítékre. 2010-ben 15 ezer fogvatartott volt, tavaly 18 ezer, a büntetés-végrehajtási intézetek túltelítettsége pedig jelenleg 140 százalék. Emiatt új börtönök épülnek a jövőben, ezek tervei már elkészültek – közölte Pintér. Cél, hogy a társadalmat megszabadítsuk a bűnözőktől, de cél az is, hogy visszavezessük őket a társadalomba, ennek eszköze a munka. Azt szeretnék, ha a bűnözők eltartanák magukat: 2010-ben az élelmezésükhöz 10 százalékban járultak hozzá, tavaly már 75 százalékkal, és a börtönökben élők 75 százaléka dolgozik.
 
A katasztrófavédelem 2012. január 1-jével történő szervezeti átalakítása, amely a központosítást jelentette, szintén eredményes volt – tért a következő szervezet munkájának értékelése. A kialakított vészrendszer a napokban jelesre vizsgázott – emelte ki Pintér Sándor hozzátéve, hogy folyamatos támadások érik a szervezetet a megelőzéssel kapcsolatban. A belügyér szerint ebben sincs hiba, amit a tűzesetek számának alakulása mutat; 2011-ben 25 ezer, 2012-ben 32 ezer, tavaly pedig 16 ezer volt a számuk. Elkezdtük a tűzoltóautók gyártását és lecseréltük a védőruhákat – folytatta Pintér megemlítve, hogy sokan még az első Orbán-kormány alatt beszerzett, mára elavult ruhákkal rendelkeztek.

„A Terrorelhárítási Központ 338 sikeres bevetése jelzi a teljesítményüket, mindenkinek ilyen sikeres terrorelhárítási szervezetet kívánok” – jelentette ki Pintér. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata idén kiterjed a kormánytisztviselők ellenőrzésére is. A korrupció visszaszorítása érdekében a "kifogástalan életvitel"-ellenőrzések révén már nem kerülhettek a hivatásosok közé arra alkalmatlanok, a megbízhatósági vizsgálatokkal pedig – összesen 159-et végeztek el – 13 embert távolítottak el a testületekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!