szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését. Jávor Benedek szerint "egyszerű, hivatali packázásról van szó, minden jogalap nélkül" és pénteken újra benyújtja a kezdeményezést.

Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert az előterjesztők nem a jogszabály mellékletében előírt aláírásgyűjtő ív mintapéldányán terjesztették be kezdeményezésüket, valamint még azelőtt gyűjtötték össze a beadáshoz szükséges támogató aláírásokat, hogy kezdeményezésüket – illetve az azzal járó adatkezelést – az adatvédelmi hatóság nyilvántartásba vette volna.

Az NVB elé se került az ügy

Az NVI elnöke most első alkalommal hozott olyan döntést, hogy egy népszavazási kezdeményezést nem terjeszt az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára. A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják. 

©

Az NVI-hez pénteken érkezett meg a két politikus közös népszavazási kezdeményezése. A kérdés, amelyben népszavazást tartanának, így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?"

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket – a szervezőkkel együtt – legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

Hétfőn derült ki, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnökének a paksi bővítésről kezdeményezett népszavazási kezdeményezését, szintén formai okokra hivatkozva.

Jávor újra benyújtja a kezdeményezést

Jávor Benedek a hírre reagálva közölte: ismét benyújtja pénteken az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését. Az ellenzéki politikus szerint "egyszerű, hivatali packázásról van szó, minden jogalap nélkül". Az a két indok, amit az elnök indoklásában megjelöl, nem megalapozott – mondta, hozzátéve: a törvény egyikről sem rendelkezik. A törvény úgy rendelkezik, hogy az ilyen aláírásgyűjtést be kell jelenteni az adatvédelmi hatóságnál, ez megtörtént és a hatóság ezt vissza is igazolta – szögezte le a független képviselő.

Jávor Benedek azt mondta, hogy a jogerőre emelkedés megvárását semmilyen jogszabályi hely nem támasztja alá, ez az NVI önkényes jogértelmezése. Azt, hogy az aláírásgyűjtő íven kell benyújtani a minimum húsz aláírást a kérdéssel együtt, szintén nem tudta az elnök alátámasztani jogszabályi hellyel, nincs ilyen rendelkezés a vonatkozó törvényekben – tette hozzá. Szerinte a Fidesz rendszerében már megszokott bürokratikus akadálykeltésről van szó, a Fidesz fél ettől a népszavazástól, attól, hogy a magyar nép döntsön a paksi atomerőmű bővítéséről, a "titokban megkötött moszkvai alkutól". Jávor Benedek jelezte, hogy az újbóli benyújtás minden, az NVI-elnök általa támasztott formai kritériumnak meg fog felelni, még akkor is, ha jogszerűtlennek tartják azt.

Jávor Benedek arról, hogy az euró árfolyama reggel elérte 312 forintot, azt mondta: Matolcsy György számára ez nyilván nem az euróárfolyam elszállása, hanem egy unortodox árfolyamcsökkenés. Az biztos, hogy az a gazdaságpolitika, amit a kormány és a Magyar Nemzeti Bank folytat, az súlyos és alig helyre hozható károkat okoz a gazdaságnak, a magyar embereknek, a devizahiteleseknek – jelentette ki. Arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy a lehető legkevesebbet nyilatkozzon a választásig a magyar gazdaság életben tartása érdekében. A kormányfőt és az MNB elnökét arra biztatta, hogy közvetlenül a devizahitelesekkel beszéljék meg, melyek voltak azok a lépések, amelyek törlesztőrészleteiket a 2009-2010-es 260 forintos euró árfolyamról 312 forintra növelte.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök nyilatkozatáról, hogy lesznek megszorítások, ha győznek a választásokon, azt mondta: ezt a volt kormányfő magánvéleményének tartja. A baloldali összefogás programjának az alapját az Együtt-PM és az MSZP között nyáron kötött megállapodás szakpolitikai melléklete adja, ez nem tartalmaz megszorításra vonatkozó célokat – mondta. Újabb kérdésre, hogy akkor nem lesznek-e megszorítások ha nyernek, a független képviselő nemmel válaszolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!