Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Nemcsak a nagypolitikában, hanem az ügyvédeknél is létrejött az összefogás. A Belvárosban óriásplakátokon hirdeti magát az erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Ügyvédi Összefogás 2014, amely teljesen átvenné a hatalmat a kamarában. Az erősen átpolitizált kampányban hárman is ringbe szállnak a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöki posztjáért a februári tisztújításon.

Akárcsak a nagypolitikában: már villamosmegállókban, óriásplakátokon is kampányol az Ügyvédi Összefogás 2014, amely a február 21-én esedékes tisztújításon totális hatalomátvételre készül a Budapesti Ügyvédi Kamarában. A láthatóan profi és drága kampánnyal operáló összefogás csapatának elnökjelöltje, Dessewffy Alice azonban nem az egyetlen kihívója Réti László jelenlegi elnöknek. A szükséges ajánlások birtokában megméreti magát Papp Géza, a kamara jelenlegi titkára is, aki az okiratok hamisíthatatlanságát szavatoló biztonsági matrica bevezetésével kapcsolatos aggályait taglaló levelével megadta a kampány alaphangját is.

A jelek szerint sikerült elültetni a bogarat az ügyvédek fejében arról, hogy „itt valami mutyi” van készülőben. Miközben a titkár – bár az elnökség tagjaként korábban soha sem szavazta le a biztonsági matrica bevezetésével kapcsolatos döntéseket – utóbb az ügyvédi titkot és a budapesti ügyvédek által befizetett tagdíjakból álló kamarai vagyont is veszélyben látta miatta. Jó témát adva ezzel az ügyvédi összefogásnak is, amelynek csak a kampány hevében lett gyanús a matricaügy, miközben elnökségi tagokként Buczkó Péter, Járai Gábor, B. Szabó Gábor és Patay Géza szervezők is hozzászóltak a döntésekhez, és támogatták is azokat.

A matrica ügy mindenesetre egy időre parkolópályára kerülhet: a parlament alkotmányügyi bizottságának javaslata ugyanis május helyett novemberig meghosszabbítaná a bevezetésre szánt felkészülési időt. A kampány témái közül viszont nem került ki, az összefogás csoportja nagy erőkkel igyekszik a tagság fejében a kétkedést életben tartani, a mutyizás lehetősége ugyanis még azokat is elbizonytalanítja, akik a jelenlegi vezetést támogatják. Ennek köszönhetően példátlanul kiélezett harc folyik a budapesti kamara bevételéért.

A készültség nem ok nélküli: a jelöltekkel együtt nagyságrendileg hétezer fős Budapesti Ügyvédi Kamara az orvosi után a második legnagyobb érdekvédelmi szervezet. Ráadásul a vagyona sem elhanyagolható: az 5500 ügyvéd február óta évi 108 ezer forintos tagdíjbefizetése 600 millió forintos bevételt jelent. A fegyelmi ügyek „bevétele” pedig utat nyithat valamennyi budapesti ügyvédi aktához is. Ezért aggaszt például többeket, hogy a fegyelmi főmegbízott posztjára Kiss Szabolcs az összefogás jelöltje, aki életrajza szerint az adóhivatalnál, a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnél, a Belügyminisztériumnál és a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnál dolgozott, mielőtt ügyvéd lett.

Jobb kamara, jobboldali ügyvédekkel


Négy éve a radikális jobboldali kötődésű ügyvédekkel nyíltan összefogva nem sikerült jelentős változást elérnie az összefogásnak. Most az együttműködésben is óvatosabbak. Hivatalos együttműködés idén nincs, ám egyeztetés van: erre gondolnak legalábbis azok, akik látták az összefogás két szervezőjét, B. Szabó Gábort és Buczkó Pétert Gaudi Nagy Tamással, a Jobbik országgyűlési képviselőjével beszélgetni egy kávézóban. Idén egyébként az összefogást erősíti Pörzse Tamás, aki 2010-ben még a „jobb kamaráért” jelöltje volt, újabban a Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány kuratóriumának is tagja.

A korábbinál jóval profibb kampányt visz az összefogás. Erre utal a sajtó és köztéri reklámkampány mellett az is, hogy már a legelső, bemutatkozó sajtótájékoztatójukon azt is jó előre borítékolták, hogy a választási szabályzat 2013. évi módosítása eleve kizárja a tiszta választás lehetőségét, s az ügyvédi karhoz méltatlan állapotokat is vizionáltak a választás napjára.

Nemcsak a pártok kampányolnak
©

A szerveződés mind a 127 tisztségre felállította saját jelöltjét, akik közül csupán kevésnek van némi tapasztalata az érdekvédelemben. Az elnökjelölt Dessewffy Alice, bár több mint 40 éve szakmai díjjal is elismert tagja az ügyvédi karnak, mind ez idáig semmiféle érdekvédelmi tevékenységet nem látott el.

A politikamentesség szlogenje ellenére viszont többek kötődnek a jelenlegi kormánypárthoz. Jelölt például az egyik elnökhelyettesi posztra Bártfai Beatrix, aki a férjével együtt annak a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodának a partnere, amely már az első Orbán-kormány idején is az egyik legtöbbet foglalkoztatott jogászcsapat volt, s e szerepét a 2010-es választások után visszanyerte. Nem mellesleg a Sárfalvi és társai irodában volt ügyvédjelölt 1993 és 1996 között Papcsák Ferenc kormánypárti képviselő, Zugló polgármestere.

A Sárhegyi-iroda a PPP-konstrukcióban megvalósult infrastruktúra-projektek, különösen az M6-os autópálya megvalósulásának felülvizsgálatára 69 millió forintos megbízást kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, és tagjai annak a kiválasztott ügyvédcsapatnak is, amely összesen 110 millió forintért vizsgálja felül a privatizációs szerződéseket. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltatót elsődlegesen 120 millió forintos keretösszegű szerződés alapján látják el jogi tanácsokkal. Az MNV Zrt.-vel havi 250 ezer forintért szerződtek a sukorói földcsere és a moszkvai kereskedelmi központ ügyében indult büntetőeljárásokban az állami cég képviseletére. Sárhegyi Zoltán – akit korábban a Fidesz jelölt az augusztusban átalakult Országos Választási Bizottságba (OVB) – az üzleti életben Töröcskei István pénzember révén kapcsolódik a Fidesz hátországához: a 2000-es évek elején az Áginvest-Faktor Zrt.-t erősítették közösen, Kartalon működtettek együtt dámtenyésztő bt.-t is. Bártfai Beatrix pedig Simicska Lajos volt adóhivatali elnök közvetett érdekeltségének, a Hung-Ister Zrt.-nek a felügyelőbizottságát erősítette egykor, Liszkay Gáborral, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjével egy időben.

Kapcsolat a kormánnyal

Ugyancsak a kormánypárt delegáltja volt egykor az OVB-be, és vezette is azt Bordás Vilmos, akit most az összeférhetetlenségi bizottság elnökeként szeretnének pozícióban látni az „összefogásosok”. A csoport egyik szervezője és egyik elnökhelyettes-aspiránsa a főként offshore cégekre szakosodott B. Szabó Gábor, az Ecovis Ügyvédi Iroda senior partnere, aki az egykori Általános Értékforgalmi Bank vezérének, Megdet Rahimkulovnak a jogi képviselője volt. A fegyelmi bizottság élére Buczkó Péter készül, akinek irodája szintén bővelkedik állami megrendelésekben: a Miniszterelnökség mellett nyolcból öt minisztérium választotta ki – leginkább saját alkalmazottaik jogi képviseletére – nettó 14–20 millió forintos keretösszegig.

Az oktatási bizottság élére jelölt Bendzsel-Varga Katalin pedig Gál András Leventével, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkárával dolgozik együtt a Gál és Társa Ügyvédi Irodánál. Az összefogás jelöltje még Giró Szász János, a kormányszóvivő unokatestvére, akinek irodája a Fidesz-frakciót 2012-ben és 2013-ban évi 4,8 millió forintért, a Csepeli Városgazda Zrt.-t 2011 óta 20,8 millió forintért lát el jogi tanácsokkal, valamint a fideszes városok közműügyeiben aktív ügyvéd, Szabó Iván. Jelölt még a külügyminiszter fia, Martonyi Zoltán és Balogh László Csaba, a Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda vezetője is. Kardkovács Kolos – aki 2010 júniusától 2013 májusáig a Nemzetgazdasági Minisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára volt – irodája is azon tender nyertesei között van, amit az NFÜ írt ki több mint kétmilliárd forint értékben a közbeszerzések szabályossága felett őrködő főosztályának külső segítőire. Az elnökségbe és fegyelmi megbízottnak is aspirál Lovas András, aki 2010-ben a Fidesz jelöltje volt Pilisvörösváron az önkormányzati választáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!