szerző:
MTI

A hétfő délután talált világháborús bomba miatt 350 méteres sugarú körben lezárják Budapesten az Orczy-kert környékét.

A FAB 100-as szovjet légibomba az előzetes információkkal ellentétben nem száz, hanem ötven kilogrammos. A robbanótestet repülőgépről dobták le annak idején, de nem robbant fel. A gyújtószerkezet detonátorát a helyszínen semmisítik majd meg – közölték a tűzszerészektől.

A tűzszerészi munkálatok idejére az Orczy kert 350 méter sugarú körében lezárják a környéket, vagyis az Orczy utat a Diószeghy Sámuel utcánál, a Haller utat a Haller utcánál, az Üllői utat a Vágóhíd utca és a Korányi Sándor utca között és az Orczy-kert egész területét.

A zárás öt lakótömböt érint, emellett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjét és a Bárka Színházat. Bár a Szent István Kórház két épülete is ezen a területen van, azt nem érinti a korlátozás.

Előbb a lakótömböket ürítik ki, utána zárják le az utakat. Arra kéri az autósokat, hogy kerüljék el a területet.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a házak kiürítése körülbelül 550 lakást, 1000-1500 lakót érint. Két befogadóhelyet jelöltek ki: a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központot.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt írják, hogy a lezárás miatt az M3-as metró és a 24-es villamos nem áll meg a Nagyvárad térnél, csak áthalad a megállón.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei