szerző:
hvg.hu

Imhof Gábor, a PTE egykori, jelenleg vesztegetéssel vádolt gazdasági igazgatója szerint az egyetem és az IVF Kft. jóval hivatalba lépése előtt kötött szerződést közbeszerzési eljárás nélkül, és éppen ő volt az, aki kardoskodott a közbeszerzés kiírása mellett. Egy 2010-ben rögzített beszélgetés szerint ugyanis Imhof a közbeszerzés kikerüléséről tárgyalt Bódis József későbbi rektorral.

Újabb botrány kerekedett ki a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a jövő héten esedékes rektorválasztás előtt, amelynek egyik főszereplője, Imhof Gábor, az egyetem korábbi, jelenleg vesztegetéssel gyanúsított gazdasági igazgatója vitatja Bódis József rektor állításait.

Mint azt a hvg.hu a birtokába került hangfelvétel alapján megírta, a rektor korábbi cége szállít be a Pécsi Tudományegyetemnek. A 2010-ben rögzített beszélgetésből az derül ki, hogy Imhof Gábor a közbeszerzés kikerüléséről tárgyalt Bódis József későbbi rektorral. Az egyetem két vezetője egy bizonyos IVF Nonprofit Kft. szerződéséről tárgyalt, egyebek mellett ilyen megjegyzések hangzottak el: „ez a szerződés pontosan arról szól, hogy ki akarjuk szedni a 70 millió forintot”. Az IVF-ként emlegetett cég a hvg.hu tudomása szerint az In Vitro Fertilisatio Nonprofit Kft., amely évek óta végez mesterséges megtermékenyítést a PTE klinikáján az egyetemmel kötött megállapodás alapján.

Bódis pénteken sajtótájékoztatót tartott, amelyben többek között azt állította, ő volt az, aki a közbeszerzés mellett kardoskodott, és hogy a 70 millió forint „kiszedésére” nem ő, hanem valóban Imhof utalt.

Imhof ezzel kapcsolatban a hvg.hu-val azt közölte, hogy a beszélgetésben említett 70 millió forint nem az egyetem, hanem az IVF Kft. korábbi évekből felhalmozódott nyeresége, az említett építőipari beruházás szintén nem az egyetem, hanem a Kft. beruházása, és mint magáncég, nem közbeszerzésre kötelezett. „Ennek kapcsán kérte ki Bódis József, az IVF Kft képviseletében eljárva a tanácsomat” – írta, hozzátéve, hogy ezzel szemben viszont PTE és az IVF Kft közötti szerződés közbeszerzés kötelezett.

„Az egyetem és a  Kft. jóval hivatalba lépésem előtt kötött szerződést közbeszerzési eljárás nélkül”, ráadásul szerinte az egyetem különböző ellenőrzési szervei több alkalommal megállapították, hogy a szerződés szabálytalan.

Imhof állítása szerint ő kardoskodott a közbeszerzési eljárás lefolytatása mellett, „eltökélt szándékom volt, hogy erre a szolgáltatásra is közbeszerzési eljárás keretében kerüljön sor, mely szándékomat közöltem Bódis Józseffel, aki akkor a szülészeti klinika igazgatója, és a szülészeti  klinika berkein belül közbeszerzés nélküli  szolgáltatást végző magáncég tulajdonosa volt”. Mint írta, a kiírás két alkalommal eredménytelen volt, a harmadik kiírás előtt már nem dolgozott az egyetemen, a szolgáltatást viszont szerinte a mai napig az említett magáncég végzi, közbeszerzés nélkül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Önnek is küldött egy üzenetet az Instagram? Akkor mielőbb cserélje le a jelszavát

Önnek is küldött egy üzenetet az Instagram? Akkor mielőbb cserélje le a jelszavát

Hiába nő az infláció, Matolcsyék nem félnek

Hiába nő az infláció, Matolcsyék nem félnek

Mozart született tehetség volt, vagy valami más titka volt?

Mozart született tehetség volt, vagy valami más titka volt?

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet