szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai aránytalannak érzik, hogy Kövér László több mint 130 ezer forintra akarja büntetni négy politikusukat, akik lufit eregettek a múlt csütörtöki parlamenti ülésen, miközben az uniós zászlót aznap a Ház ablakán kidobó Gaudi-Nagy Tamás esetében a házelnök alig magasabb, 166 ezer forintos tiszteletdíj-csökkentést javasol.

A PM színeiben politizáló független képviselő, Szabó Rebeka úgy fogalmazott: a büntetésük azt mutatja: sem a Fidesz, sem pedig Kövér László házelnök nem tűri a kritikát, nem tűri, ha szembesíteni akarják őket korábbi ígéreteikkel. Hangsúlyozta: nem tettek kárt semmiben és nem zavarták meg az ülés menetét.

A szintén PM-es Szilágyi Péter azt mondta, eközben a Jobbik frakciójában ülő Gaudi-Nagy Tamás és az egykori jobbikos Lenhardt Balázs kidobta az ablakon az EU-s zászlót. Hozzátette: előbbi később "a WC-be dobta" az uniós lobogót. Véleménye szerint az, hogy Gaudi-Nagy Tamás csak 36 ezer forinttal kapott nagyobb büntetést, mint ők, "jelzi a Fidesznek az Európai Unióhoz való viszonyát". Hozzátette: a házelnök az uniós zászló "meggyalázását ugyanolyan büntetéssel sújtja, mint a lufieregetést".

©

Arra a kérdésre, hogy Gaudi-Nagy Tamás esetében a házelnök a kiszabható legmagasabb büntetést javasolta, azt felelték, Kövér László mérlegelhetett volna, hogy ebben az esetben mindkét cselekmény elkövetőit a maximális tiszteletdíj-csökkentésre kell-e büntetni. A múlt csütörtöki, utolsó parlamenti ülésen öt, a PM-hez tartozó politikus kilenc narancssárga lufit engedett el az ülésteremben. Szabó Rebeka akkor azt mondta, a lufikkal és a rájuk írt feliratokkal a Fidesz "elszállt ígéreteire" akartak utalni.

©

Kövér László kedden nyújtotta be azt a javaslatát, amelyben indítványozza, hogy Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi Péter tiszteletdíját a maximális 131 ezer 410 forinttal, míg Szilágyi Lászlóét ötvenezer forinttal csökkentsék, mert a politikusok az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. Az indoklás szerint négyük esetében a házelnök azért javasolta a maximális tiszteletdíj-csökkentést, mert már korábban is indult ellenük hasonló fegyelmi intézkedés.

Kövér László ugyancsak kedden nyújtotta be javaslatát, amelyben 166 ezer 195 forintos maximális büntetést javasol a Jobbik frakciójában ülő Gaudi-Nagy Tamás és ötvenezer forintos büntetést az egykori jobbikos, jelenleg független Lenhardt Balázs esetében. Indoklásában az áll, hogy a képviselők az ülésteremből kivitték az uniós zászlókat, amiket a Kossuth térre néző egyik ablakból kidobtak. Gaudi-Nagy Tamás maximális tiszteletdíj-csökkentését ugyanúgy azzal indokolja, hogy vele szemben korábban már indult fegyelmi intézkedés a Parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!