szerző:
MTI

Felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és egykori közigazgatási államtitkárát, Fapál Lászlót a volt államtitkár 2006-os lakásvásárlása miatt indított büntetőügyben pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott, és 2006 áprilisában ment nyugdíjba. A vád szerint Juhász Ferenc a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztereként 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást.

A miniszter kötelezettségszegése abban állt a vád szerint, hogy Fapál László katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján. Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia.

A vád szerint Fapál László azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérte a minisztert: jelölje ki elidegenítésre a lakást.

A bíróság a pénteken kihirdetett határozatában kiemelte: Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá. A vádlottak senkit nem utasítottak, fenyegettek vagy befolyásoltak azért, hogy kedvező előterjesztés készítsenek.

A bíróság megjegyezte: az ügyészség nem jelölt meg olyan jogszabályt, amely szerint a HM-rendelet alapján a volt államtitkár nem juthatott volna lakáshoz, amely a minisztert arra kötelezte volna, hogy a kormányrendeletet alkalmazza.

A bíróság szerint Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta egyenruháját, fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként megvásárolhassa.

Megállapították, hogy 1994-től 2012-ig, Keleti György, Szabó János, Szekeres Imre és Hende Csaba minisztersége alatt is több kettős jogállású államtitkár kapott lakást a HM-rendelet alapján. Bár lehetett volna mindkét jogszabályt alkalmazni, de nem az volt gyakorlat.

Időközben az államtitkár nyugdíjba ment, és így a HM-rendelet szerint élete végéig maradhatott volna a lakásban bérlőként, vagyis még húsz-harminc évig a HM-nek kellett volna állnia a lakás költségeit. A hosszú távú költségeket mérlegelve tehát indokolt volt a lakás kijelölése eladásra – állapította meg a bíróság.

Azzal kapcsolatban, hogy Fapál László 66 millió forint helyett 27 millióért vette meg a zuglói társasházi lakást, a bíróság felhívta a figyelmet: az árképzéskor a HM-nek tekintettel kellett lennie a katonai szolgálati viszony időtartamára is, vagyis az árképzési szabályok tették lehetővé, hogy ennyiért vásárolja meg a lakást, nem különleges kedvezményt kapott.

A bíróság mindezek alapján felmentette Juhász Ferencet és Fapál Lászlót. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész a vádlottak bűnösségének megállapítása érdekében fellebbezett.

Juhász Ferenc egyéni képviselőjelöltként és az Összefogás országos listáján is indul az áprilisi országgyűlési választáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

Visszatér a Winamp, a valaha készült egyik legjobb zenelejátszó

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost