szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába a kormány a megrendelő, a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű hirdetések politikai reklámnak minősülnek, így a Tv2 törvényt sértett azok leadásával - mondta ki a Kúria. A legfőbb bírói fórum igazat adott két ellenzéki politikusnak, és elvi jelentőséggel mondta ki: nem a hirdetés megrendelője, hanem annak tartalma számít. A Tv2 szerint ők nem vizsgálták a hirdetés tartalmát, csak leadták, amit a kormány kért. A kormány felhagy a szlogen használatával.

Megsértette a Tv2 (illetve a tévécsatornát működtető MTM-SBS Televízió Zrt.) a politikai reklámok közzétételének szabályait, ezáltal pedig a pártok közti esélyegyenlőség elvét a kormány "Magyarország jobban teljesít" szlogenű hirdetésének sugárzásával - mondta ki kedden a Kúria, amely megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, és eltiltotta a kereskedelmi csatornát a további jogsértéstől, és kötelezte, hogy tegye közzé a döntés rendelkező részét a műsorában.

A Tv2-t Szigetvári Viktor, az Együtt, illetve Braun Róbert, az MSZP politikusa panaszolta be, mivel a csatorna március 9-én kilencszer adta le közérdekű közleményként az 50 másodperces spotot. Az ellenzéki politikusok azt kifogásolták, hogy a "Magyarország jobban teljesít" szlogen azonos a Fidesz-KDNP választási jelmondatával (maga a Miniszterelnökség engedte át a jogokat a kormánypártnak), így valójában a spot politikai hirdetésnek minősül, amit a törvény előírásai szerint nem sugározhat (hiszen nem vállalta, hogy minden pártnak ingyen biztosít reklámidőt).

Az NVB nem adott helyt a kifogásnak, mert a testület megítélése szerint a spot inkább közérdekű közlemény volt, mint politikai hirdetés. A döntés ellen az Együtt fordult felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, amely végzésében megállapította, hogy a kérelem alapos. A legfőbb bírói fórum indoklásában az áll: a médiatörvény szerint kampányidőszakban a kormány hirdetései is politikai reklámnak minősül, a választási eljárási törvény szerint viszont nem.

Ugyanakkor a Kúria szerint a szabályozásból nem olvasható ki egyértelműen, hogy ha a kormányt népszerűsítő hirdetés egyben egy pártot népszerűsít, azok támogatására ösztönöz, akkor az ne minősülne politikai reklámnak. A Kúria végzése szerint a konkrét ügyben vizsgált kormányzati spot politikai hirdetésnek minősül, hiszen "nem a megrendelő személye, hanem a műsorszám tartalma dönti el a minősítést". A legfőbb bírói fórum szerint ellenkező esetben előállhatna az a helyzet, hogy különféle szervezetek úgy népszerűsíthetnének pártokat, hogy hirdetésük nem minősülne politikai reklámnak.

A Tv2 nem érzi hibásnak magát

A Kúria mai döntésével megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megállapította, hogy a TV2-n a kormány megrendelésére közzétett társadalmi célú reklám sérti a választási törvényben írt előírásokat. A TV2 – ahogy ezt a Kúriához benyújtott nyilatkozatában is kifejtette – nem ért egyet a döntéssel, leginkább azért, mert a társadalmi célú reklámokat tartalmi szempontból nem ellenőrzi, erre nincs kötelezettsége.

A Tv2 közleménye szerint a csatornának nem volt tudomása a hirdetések tartalmáról, "de nem is dolga ilyen szempontból a kereskedelmi közlemények vizsgálata". A Tv2 kifogásolja azt is, hogy bár más médiaszolgáltatók (köztük az ATV, a Story4, a Sport1 és az InfoRadio) is sugározták a reklámot, a kérelmezők csak ellenük indítottak eljárást. "A Tv2 természetesen tiszteletben tartva a bíróság határozatát az abban foglaltak szerint fog eljárni" - írja a csatorna közleménye.

A kormány enged

A Kormányzati Információs Központ közleménye szerint a kabinet tiszteletben tartja a Kúria "eddigieknél szigorúbb jogértelmezését", bár megjegyzik, hogy "a szocialisták 2006-ban a választást megelőző egy hónapban sokkal többet költöttek kormányzati direkt kampányra", mint ők a "kormányzati tájékoztató kampányra". A kormány ugyan "továbbra is feladatának tartja a lakosság érdemi tájékoztatását", de a választásokig hátralévő időszakban kampányaikban nem használják majd a "Magyarország jobban teljesít" szlogent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát