szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Információink szerint több fideszes választókerületi vezetőt részesített komoly fejmosásban Orbán Viktor az ország északkeleti régiójában, mert túl jól áll a Jobbik körzetükben. Ezek egyike Gyöngyös lehetett, ahol Vona Gábor indul. A Fidesz kétharmados, netán feles sikerét ugyanakkor a kalkulációk alapján csak az veszélyeztetné, ha a Jobbik eddig soha nem látott mértékben erősödne.

Több választókerületi Fidesz-vezetőt is komolyan leteremtett, vagy finomabban fogalmazva "motiváló jellegű bírálatban részesített" az elmúlt hetekben Orbán Viktor, mert nem állnak elég jól szocialista és jobbikos kihívójukhoz képest – értesült több forrásból is a hvg.hu. Egy északkelet-magyarországi fideszes településvezetőtől és más pártbeli forrásból is úgy tudjuk, hogy 5-6 olyan egyéni választókerület lehet, ahol a Fidesz saját mérései szerint is pillanatnyilag háromesélyes az április 6-i szavazás kimenetele a helyi Fidesz, Jobbik, illetve Összefogás indulói között.

Néhány hete Kósa Lajos a Heti Válasznak adott interjújában beszélt arról, hogy az ország északkeleti egyharmadában a szocialisták sok helyen a harmadik helyre szorulhatnak a Jobbik és a Fidesz mögött, a párt ügyvezető alelnöke azonban „nem bontotta ki az igazság minden részletét”, nevezetesen, hogy a Jobbik egyes körzetekben a kormánypártok potenciális kihívója is lehet akár. Bár egyelőre továbbra is úgy számolnak mind a Fideszben, mind az MSZP-ben, hogy a Jobbik a 106-ból egyetlen egyéni mandátumot sem szerez meg, a Fidesz vezetése semmit nem bíz a véletlenre, ezért volt a pártelnöki „rápirítás” a gyengébb körzetekben.

Vona Gábor 2010-ben Gyöngyösön
©

Billegő körzetek

Információink szerint az egyik ilyen a Heves megyei 2-es számú választókörzet, Gyöngyös és Pétervására. Itt indul Vona Gábor, a Jobbik elnöke, legnépszerűbb politikusa is. Vona gyöngyösi származású, és bár már hivatalos önéletrajza szerint is Óbudán él, hatásosan képes megjeleníteni a „helyi srác” figuráját. Választókerületi forrásaink szerint a Jobbik elnöke kifejezetten aktív, folyamatosan jelen van a körzethez tartozó településeken, a nagy figyelmet kapott „álruhás országjárása” is ide koncentrálódott alapvetően. Információink szerint ráadásul Vona Gábor a népszerű kézilabdacsapathoz is tudott szponzorokat csábítani, és minden meccsen kint van.

Az MSZP-s Sós Tamás kampányát ellenben érezhetően megtörte, hogy plágiumgyanúval vádolták meg februárban, ráadásul a szocialista politikus is "többlaki", ami szintén hátrányt jelent. Egyelőre elég gyenge Horváth László fideszes kormánymegbízott kampánya is, több forrásunk szerint is ő volt az egyik, akit Orbán leszúrt, mégpedig azt a múlt heti alkalmat használva erre, amikor a kormányfő egy pelenkagyárat adott át Gyöngyösön. Itt beszélt egyébként Orbán arról is, hogy felelőtlenség a külföldi beruházások ellen agitálni, amivel egyértelműen a Jobbiknak próbált odaszúrni. (Mint korábban megírtuk, a Jobbik megerősödése nyomán a Fidesz vezetése eldöntötte, hogy a gyengélkedő Összefogás helyett országosan is a radikálisokat állítják a célkeresztbe.)

Horváth nevéhez ráadásul több országos botrány is tapad: ő volt az, aki először támogatta azt a szilvásváradi kezdeményezést, hogy ne költözhessenek fogyatékkal élők a településre (csak a pártvezetés nyomására változtatta meg véleményét). A neve forgott a trafikmutyik kapcsán is, és megyei fideszesek neki tulajdonítják a felelősséget, hogy kormánymegbízottként nem tett eleget a gyöngyöspatai botrányok kezeléséért, így „a Jobbik karjaiba lökte a falut”. A gyöngyösi szavazókörzetben egyébként korábban nem sok babér termett a Fidesznek, az MSZP korábbi fajsúlyos agrárpolitikusa, a helyi főiskola rektora, Magda Sándor kétszer is nyert, de 2010-ben Balázs József lett a befutó Magda Sándor és Vona Gábor előtt.

Bár konkrét szavazóköröket egy forrásunk sem árult el, érintett lehet Szabolcs-Szatmár megyében a 2. számú választókerület (többek közt Tiszavasvári, Rakamaz és Nyíregyházából 20 szavazókör). Itt most Juhász Ferenc indul a szocialisták és Vinnai Győző a Fidesz színeiben, jobbikos kihívójuk Gyüre Csaba. A helyi viszonyokat jól jellemzi, hogy Szorgalmatosban 2010-ben 126-an szavaztak a Fideszre, és 241-en a Jobbikra.

©

Ózdon Egyed Zsolt indul a Jobbik színeiben, ő azzal vált országosan is ismertté, hogy a nyáron sikerrel fúrta meg a városvezetés tervét, miszerint befogadják a több településről is elüldözött roma kulturális központot. A kisvárosban a helyi Jobbik nem csak többezres tüntetést tudott szervezni, de 6884 hitelesített aláírást is összegyűjtött tiltakozásul – akkoriban joggal jellemeztük úgy a helyzetet, hogy „a Jobbik markában vergődik a Fidesz Ózdon”. Egyed Zsolt tehát komoly kihívója lehet Riz Gábor fideszes és Nyakó István szocialista indulónak. Egy helyi forrásunk úgy jellemezte a választók körében jellemző hangulatot, hogy "itt már a Fidesz és az MSZP is megígért mindent, nem sok teljesült egyikből sem, nem nagyon hisznek a nagy pártoknak”.

Csak extrém helyzetekben

A Political Capital mandátumkalkulátorát használva megpróbáltunk lemodellezni néhány helyzetet, amikor a Jobbik vártnál is jobb szereplése akadályozhatja meg, hogy a Fidesz–KDNP ismét kétharmados többséget szerezzen a parlamentben. Kiindulási alapunk a Medián legfrissebb, múlt heti felmérésének eredménye volt a pártok támogatottságát tekintve, a teljes népességre vetítve – mert így szabadon kalkulálhattunk a bizonytalanok voksaival is. Amit még kell tudni: modellszámításunkban 66 százalékos részvételi aránnyal számoltunk, hozzáadva a határon túli magyar szavazatokat (180 ezer, eddig közel ennyien regisztráltak).

Az első forgatókönyv szerint a Fidesz éppen lemarad a kétharmados parlamenti többségről, és 131 mandátumhoz jut, úgy, hogy 96 egyéni körzetet visz el 36 listás hely mellett, az országos listára leadott 43 százaléknyi szavazattal – ez rosszabb eredmény, mint amit most a Fidesznek kalkulálnak. Rosszabbul szerepelne a vártnál az Összefogás is, 26 százalékos listás szavazataránnyal mindössze 6 egyéni és 27 listás helyhez jutnának. A Jobbiknak ebben az esetben 21 százalék jutna az országos listán, ami négy egyéni befutó helyet jelentene a szélsőjobbos pártnak. De kiemelkedően jól szerepelne az LMP is, amely 8 százalékkal jutna be, és 9 listás mandátumot szerezne. Ez azt jelenti, hogy a Jobbikra 1,1 millióan szavaznának, ami nagyságrendekkel lenne több a 2010-es 850 ezres számnál.

Ha az LMP kiesik, akkor – a Fidesz támogatottságát változatlanul hagyva – a Jobbiknak minimum 23 százalékot kellene nyernie, ami már 7 egyéni és 25 listás helyet jelentene, ezt már tényleg csak orrhosszal előzné meg az Összefogás 9 egyéni, 30 listás mandátuma, és 16 százalékot meghaladó parlamenti súlya jelentősen erősebb lenne a mostaninál. Ez már 1 millió 200 ezer Jobbik-szavazót jelentene.

Ahhoz, hogy a Fidesz esetleg az 50%+1 mandátumot se nyerje el, még jobban el kell torzítani a jelenleg látszó trendeket. Ahhoz, hogy 99 mandátumra rontsuk a Fidesz parlamenti számarányát, a párt választási eredményét 37 százalékos listás támogatottságra kell belőnünk, ami 66 egyéni körzet mellett 33 listás helyet, és 1,9 millió szavazót jelent – 800 ezerrel kevesebbet, mint amennyit a Fidesz 2010-ben kapott, és ahány aláírást (legalább) idén össze akar gyűjteni a hónap végéig.

Úgy kalkulálni, hogy az Összefogás ebben az esetben sem nyer, csak úgy lehet, ha a Jobbik eredményét még feljebb toljuk: ebben az esetben a radikálisok már országszerte ott lihegnének az Összefogás nyakán, Vona Gábor 47 fős, a jelenleginél is népesebb frakciót vezethetne a fele akkora parlamentben, 18 egyéni és 29 listás képviselővel, míg az Összefogás összesen 53 mandátumon (22 egyéni, 31 listás) osztozhatna. Vagyis a Jobbiknak 1,48 millió szavazója lenne – majdnem kétszer annyi, mint négy éve.

A fenti esetben úgy kalkuláltunk, hogy az LMP nem jut be. Ha a zöldeknek is osztunk lapot, akkor (6 százalékos támogatottságukkal számolva) a számok – ha nem akarunk nagyságrendi változást eszközölni az előző esethez képest – a következőképpen alakulnak: Fidesz: 36% listán, 68 egyéni, 30 listás mandátum; Együtt: 31 százalék listán, 25 egyéni, 30 listás mandátum; Jobbik 26% listán, 13 egyéni, 27 listás mandátum, végül LMP: 6 listás mandátum.

A fentiekből tehát világosan látszik, hogy mind a nagy pártokból származó információink alapján, mind mandátumkalkulációval csak úgy kerülhetne a Jobbik „királycsináló” helyzetbe, ha a 2010-es eredményéhez képest nagyságrendileg nőne a támogatottsága. Erre jelenleg semmilyen jel nem utal. Vona Gáborék persze „kormányra készülnek”, de ugyanezt tették 2010-ben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó