szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dohányos- és autósbarát, atomerőmű- és bankellenes programmal állt elő Kásler Árpád mozgalma, amely a lehető legegyszerűbb módon járna az emberek kedvében: eltörölnék a kötelező műszaki vizsgát és az indokolatlan parkolódíjakat, illetve újra engedélyeznék a dohányzó kocsmákat. Meglepő módon viszont Paks 2-t nem építenék meg.

A 2014-es választások egyik meglepetése a Haza Nem Eladó Mozgalom feltűnése. A devizahitelek elleni tüntetésekről és már Luxemburgban, az Európai Bíróság előtt járó peréről ismertté vált Kásler Árpád pártja 66 egyéni jelöltet és országos listát is tudott állítani, így állami kampánytámogatásra is jogosult. Ebből már futotta arra is, hogy nyolcoldalas kampányújsággal örvendeztessék meg a postaládákat, amelyben meglepően részletes, igazi népbarát programmal álltak elő.

A Haza Nem Eladó Mozgalom legfőbb ígérete a „devizacsalásnak” nevezett hitelek eltörlése, az abban érintett bankok bezárása, vagyonuk zárolása, és vezetőik bíróság elé állítása, az olvasó szemét mégsem ez üti meg először, hanem egy másik társadalmi csoport, az autósok kedvét kereső ígéretek. Kásler Árpád pártja ugyanis egy elegáns mozdulattal eltörölné a személyi és mezőgazdasági gépjárművek esetében a kötelező műszaki vizsgát. „Az emberek ezeket a nem kevés vizsgadíjakat inkább költsék járműveik karbantartására” – írják.

Kásler Árpád tüntet
©

Ugyancsak az autósok kedvében járva eltörölnék „az indokolatlan parkolódíjakat”, és véget vetnének „az elektronikus útonállásnak”, vagyis a traffipaxszal végzett pénzbeszedésnek. Ha A Haza Nem Eladó nyerné a választásokat, nem lenne helye „a tachográf-kultusznak a hazai fuvarozásban”, de azt nem fejtik ki, hogy ez pontosan mit jelent. Azt viszont határozottan ígérik, hogy az átvonuló kamionforgalmat vasútra terelik majd, a családi gazdaságokban használt gépekre pedig nem kell majd rendszám.

„Engedélyezni fogjuk, hogy ismét legyenek kifejezetten dohányzó vendéglátó egységek” – ígért egyet a kocsmákból, éttermekből kiszorított dohányosoknak is a párt, amely eltörölné a trafikrendszert is. A mezőgazdaságban egyszerűen kisajátítanák a nagybirtokokat, és földosztást hajtanának végre. A legmeglepőbb azonban a programnak az a része, amelyben azt fejtegetik, hogy a Paks 2 atomerőműnek „nem szabad létrejönnie”. Káslerék nem oroszellenes, vagy zöld megfontolásból jutottak erre, hanem biztonsági szempontokból: a csernobili vagy a fukusimai katasztrófáktól tartanak, illetve a kiégett fűtőelemek problémáját is megoldatlannak látják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet