szerző:
Dezső András

Kormányzati pozícióra cserélte vezérigazgatói székét tavaly az oktatási biznisz egyik legbefolyásosabb cégcsoportjának, a Commitment Zrt.-nek a volt tulajdonosa, helyére a HÖOK egykori elnöke került. A jórészt fideszes vezetésű önkormányzatoknál évek alatt piacokat hódító, milliárdos cégbirodalom új vezetőjének vállalkozásaiban kutakodva egy offshore cégbe is belefutottunk.

Szerencsés csillagzat alatt született Ekler Gergely. A 2005-2007 között még a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökeként tevékenykedő egykori angol és történelem szakos bölcsészhallgató három évvel később már az oktatásbiznisz egyik legbefolyásosabb cégcsoportja, a 2007-ben alapított Commitment Zrt. vezérigazgatói székében találta magát.

Hozzá hasonlóan a Commitment is meglehetősen szerencsés. Ahogy arról az Index még 2008-ban beszámolt, évekkel ezelőtt számos, főleg fideszes vezetésű településen szervezték ki a pedagógiai intézetek munkáját, s a feladattal a Commitment Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Kht.-t bízták meg, milliárdos bevételekhez segítve ezáltal a társaságot.

Cégtulajdonosból kabinetfőnök

Mielőtt részvénytársasággá alakult volna, a cég kft.-ként működött. A társaságot az első Fidesz-kormány regnálása után az oktatási tárca hallgatói információs irodáját 2002-ig vezető Guller Zoltán gründolta. Ő tavaly azért lépett ki a cégbirodalomból, mert visszament a kormányzati szektorba (a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár kabinetfőnöke lett), s a két tevékenység együtt összeférhetetlen lett volna.

Információnk szerint Guller Zoltánt Ekler Gergely még abban az időben ismerte meg, amikor a volt HÖOK-vezér az oktatási tárcától eljött, és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhelyben dolgozott kereskedelmi igazgatóként. Környezetükben azt beszélik, hogy jó kapcsolat, bizalmi viszony alakult ki közöttük. „Amikor Zoli tavaly tavasszal másik pályát választott, akkor döntöttem úgy, hogy elvállalom a pozíciót” – mesélte Ekler a hvg.hu-nak, hogyan került a Commitment élére. Persze ekkor már ő sem volt ismeretlen a szakmában: a HÖOK elnökeként 2006-ban többször is exponálta magát a médiában, leginkább a tandíj és az akkori kormányzat oktatáspolitikája ellen tiltakozva (hallgatói vezetőként Gyurcsány Ferenccel is tárgyalt), bár egy évvel később már az Oktatási és Kulturális Minisztérium alkalmazásában állt.

Ekler Gergely, még a HÖOK elnökeként
©

Amikor 2010-ben a Commitment élére került, akkor több, a részvénytársaság holdudvarában található cégben is vezető pozíciót szerzett: ő lett a vezetője a szoftverfejlesztéssel foglalkozó, a Commitment tulajdonában álló Eduware Kft.-nek éppúgy, mint a korábban a Commitment tulajdonolta és Guller által irányított North-Holland Zrt.-nek. Ez a részvénytársaság vagyonkezeléssel, azon belül ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, a cégbírósági iratok szerint egy ciprusi offshore cég a tulajdonosa.

A cégcsoport teljesen lefedi az oktatási piacot. Szakmai befolyásukat az is jól mutatja, hogy a szintén Ekler Gergely által ügyvezetett Commitment Kommunikációs Iroda Kft. adja ki az Új Katedra nevű szakfolyóiratot és az ugyanilyen néven futó közoktatási portált. Tavaly novemberben pedig a Commitment szervezte az ELTE-n azt a – pedagógus-életpályamodellről szóló – szakmai konferenciát, amelyen Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán is előadást tartott, a záróbeszédet Ekler Gergely tartotta.

Jobbra fúj a szél

Az oktatási piac szereplői a Commitmentet fideszes kötődésű cégcsoportként könyvelték el. Ebben Guller Zoltán karrierje mellett közrejátszhatott az is, hogy a cégcsoport szakmai vezetője Környei László, aki az első Fidesz-kormány idején Pokorni Zoltán oktatási miniszter helyettes államtitkára volt. A Commitment karitatív oldala is a jobboldali kötődés irányába mutat: a CBA üzletlánccal és a Magosszal közösen a Commitment bábáskodott az Orbán Viktor főtanácsadójaként dolgozó Hegedűs Zsuzsa nevével fémjelzett Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány születése körül.

Ahogy a Commitment, úgy Ekler saját cégei is az (állami) közoktatás farvizén eveznek. Az egykori HÖOK-vezér egyszemélyben tulajdonosa például az Uni-Veritas Consulting Kft.-nek, amely felsőoktatási intézményekkel (például a győri Széchenyi István Egyetemmel, a bajai Eötvös József Főiskolával, a fővárosi Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel) szerződik különféle projektekre, képzésekre. Ekler mindemellett az ELTE tulajdonában álló és az egyetem sportcélú ingatlanjainak üzemeltetésével foglalkozó, idén feketemunka botrányba keveredett ELTE Sport Kft.-ben 2008-tól felügyelőbizottsági tag, legalábbis papíron, mivel állítása szerint 2010 januárjában lemondott.

Az ugyancsak az oktatásbizniszben érdekelt Magyar Fejlesztő Intézet Kft.-ben és az Unitalent Kft.-ben pedig Ekler üzlettársa Schőberl Márton, aki egy tavalyi keltezésű, interneten is elérhető dokumentum szerint munkaviszonyban áll a Nem Állami Felsőoktatási Intézmények Országos Régiójának Egyesületével és elnöke a Pokorni Zoltán kerületében székelő Hegyvidéki Ifjúságért Közhasznú Egyesületnek. Bár utóbbi szervezetnek papíron semmi köze a Fideszhez, árulkodó, hogy az egyesület által szervezett egyik eseményt a Fidesz ifjúsági tagozatának honlapján is meghirdették, s a szervezet pedig több, jobboldalú kötődésű közszereplőt is vendégül látott már.

A szoftver, ami aranyat ér

A Commitment üzleti sikerét jórészt annak köszönheti, hogy a tulajdonában álló Eduware Kft. fejleszti a Taninform nevű ügyviteli rendszert. Mivel a közoktatási intézményeknek juttatott állami normatíva egy részét kötelező akkreditált ügyviteli szoftverekre költeni, a Taninform egy aranybánya a cég számára. A rendszert veszik, mint a cukrot, főleg a fideszes vezetésű önkormányzatok. Több iskolaigazgató ugyanakkor arról panaszkodott lapunknak, hogy a rendszer bonyolult, ezért használhatatlan, a pénzt viszont már akkor át kell a cégnek utalni, amikor még az iskola meg sem kapta a támogatást.

Erre reagálva Ekler Gergely a hvg.hu-nak kifejtette: a Taninform egy integrált rendszer, ami csak akkor működik jól, ha abba az adatokat rendszeresen feltöltik. „Aki veszi a fáradtságot és felviszi az adatokat, az egy nagyon jól működő, az intézmény és a fenntartó számára is jól használható rendszert kap” – így a vezérigazgató. Ekler szerint helyénvaló, hogy az iskolák csak akkreditált rendszereket használhatnak, s mivel a Taninformon kívül még négy akkreditált szoftver van, az iskoláknak szerinte van választási lehetőségük.

A Commitment mindenesetre továbbra is szárnyal, olyannyira, hogy legutóbb a közel 24 milliárd forintos digitálistábla-tendereken is megvetette a lábát, jóllehet ezúttal nem a saját nevén. Mint ahogy arról a HVG korábban beszámolt, becslések szerint több mint 13 ezer digitális táblát vásárolnak közbeszerzésen az oktatási intézmények, a legtöbbet a kanadai Smart és a brit Promethean táblákból rendelték. A Promethean képviselője a Modern Oktatási Eszközök Kereskedelmi Kft., amelynek szintén a Commitment a tulajdonosa. Figyelemre méltó, hogy a Közbeszerzési Értesítőben megjelent pályázatok alapján műszaki többlettartalomként esetenként olyan feltételeket szabtak a tenderek kiírói (egyébként szabályosan), amelyet kizárólag a Promethean tud teljesíteni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hirtelen nagyot zuhant a hőmérséklet, jönnek a mínuszok is

Hirtelen nagyot zuhant a hőmérséklet, jönnek a mínuszok is

Sallerek, kültelki trükkök és hasznos idióták: az út a Fidesz kizárásáról döntő EPP-szavazásig

Sallerek, kültelki trükkök és hasznos idióták: az út a Fidesz kizárásáról döntő EPP-szavazásig

Airbnb-horror: megölte a vendégét egy ausztrál szállásadó, mert nem fizetett

Airbnb-horror: megölte a vendégét egy ausztrál szállásadó, mert nem fizetett

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Curtis és Majka újra együtt a színpadon