szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?

Kormányzati pozícióra cserélte vezérigazgatói székét tavaly az oktatási biznisz egyik legbefolyásosabb cégcsoportjának, a Commitment Zrt.-nek a volt tulajdonosa, helyére a HÖOK egykori elnöke került. A jórészt fideszes vezetésű önkormányzatoknál évek alatt piacokat hódító, milliárdos cégbirodalom új vezetőjének vállalkozásaiban kutakodva egy offshore cégbe is belefutottunk.

Szerencsés csillagzat alatt született Ekler Gergely. A 2005-2007 között még a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökeként tevékenykedő egykori angol és történelem szakos bölcsészhallgató három évvel később már az oktatásbiznisz egyik legbefolyásosabb cégcsoportja, a 2007-ben alapított Commitment Zrt. vezérigazgatói székében találta magát.

Hozzá hasonlóan a Commitment is meglehetősen szerencsés. Ahogy arról az Index még 2008-ban beszámolt, évekkel ezelőtt számos, főleg fideszes vezetésű településen szervezték ki a pedagógiai intézetek munkáját, s a feladattal a Commitment Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Kht.-t bízták meg, milliárdos bevételekhez segítve ezáltal a társaságot.

Cégtulajdonosból kabinetfőnök

Mielőtt részvénytársasággá alakult volna, a cég kft.-ként működött. A társaságot az első Fidesz-kormány regnálása után az oktatási tárca hallgatói információs irodáját 2002-ig vezető Guller Zoltán gründolta. Ő tavaly azért lépett ki a cégbirodalomból, mert visszament a kormányzati szektorba (a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár kabinetfőnöke lett), s a két tevékenység együtt összeférhetetlen lett volna.

Információnk szerint Guller Zoltánt Ekler Gergely még abban az időben ismerte meg, amikor a volt HÖOK-vezér az oktatási tárcától eljött, és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhelyben dolgozott kereskedelmi igazgatóként. Környezetükben azt beszélik, hogy jó kapcsolat, bizalmi viszony alakult ki közöttük. „Amikor Zoli tavaly tavasszal másik pályát választott, akkor döntöttem úgy, hogy elvállalom a pozíciót” – mesélte Ekler a hvg.hu-nak, hogyan került a Commitment élére. Persze ekkor már ő sem volt ismeretlen a szakmában: a HÖOK elnökeként 2006-ban többször is exponálta magát a médiában, leginkább a tandíj és az akkori kormányzat oktatáspolitikája ellen tiltakozva (hallgatói vezetőként Gyurcsány Ferenccel is tárgyalt), bár egy évvel később már az Oktatási és Kulturális Minisztérium alkalmazásában állt.

Ekler Gergely, még a HÖOK elnökeként
©

Amikor 2010-ben a Commitment élére került, akkor több, a részvénytársaság holdudvarában található cégben is vezető pozíciót szerzett: ő lett a vezetője a szoftverfejlesztéssel foglalkozó, a Commitment tulajdonában álló Eduware Kft.-nek éppúgy, mint a korábban a Commitment tulajdonolta és Guller által irányított North-Holland Zrt.-nek. Ez a részvénytársaság vagyonkezeléssel, azon belül ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, a cégbírósági iratok szerint egy ciprusi offshore cég a tulajdonosa.

A cégcsoport teljesen lefedi az oktatási piacot. Szakmai befolyásukat az is jól mutatja, hogy a szintén Ekler Gergely által ügyvezetett Commitment Kommunikációs Iroda Kft. adja ki az Új Katedra nevű szakfolyóiratot és az ugyanilyen néven futó közoktatási portált. Tavaly novemberben pedig a Commitment szervezte az ELTE-n azt a – pedagógus-életpályamodellről szóló – szakmai konferenciát, amelyen Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán is előadást tartott, a záróbeszédet Ekler Gergely tartotta.

Jobbra fúj a szél

Az oktatási piac szereplői a Commitmentet fideszes kötődésű cégcsoportként könyvelték el. Ebben Guller Zoltán karrierje mellett közrejátszhatott az is, hogy a cégcsoport szakmai vezetője Környei László, aki az első Fidesz-kormány idején Pokorni Zoltán oktatási miniszter helyettes államtitkára volt. A Commitment karitatív oldala is a jobboldali kötődés irányába mutat: a CBA üzletlánccal és a Magosszal közösen a Commitment bábáskodott az Orbán Viktor főtanácsadójaként dolgozó Hegedűs Zsuzsa nevével fémjelzett Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány születése körül.

Ahogy a Commitment, úgy Ekler saját cégei is az (állami) közoktatás farvizén eveznek. Az egykori HÖOK-vezér egyszemélyben tulajdonosa például az Uni-Veritas Consulting Kft.-nek, amely felsőoktatási intézményekkel (például a győri Széchenyi István Egyetemmel, a bajai Eötvös József Főiskolával, a fővárosi Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel) szerződik különféle projektekre, képzésekre. Ekler mindemellett az ELTE tulajdonában álló és az egyetem sportcélú ingatlanjainak üzemeltetésével foglalkozó, idén feketemunka botrányba keveredett ELTE Sport Kft.-ben 2008-tól felügyelőbizottsági tag, legalábbis papíron, mivel állítása szerint 2010 januárjában lemondott.

Az ugyancsak az oktatásbizniszben érdekelt Magyar Fejlesztő Intézet Kft.-ben és az Unitalent Kft.-ben pedig Ekler üzlettársa Schőberl Márton, aki egy tavalyi keltezésű, interneten is elérhető dokumentum szerint munkaviszonyban áll a Nem Állami Felsőoktatási Intézmények Országos Régiójának Egyesületével és elnöke a Pokorni Zoltán kerületében székelő Hegyvidéki Ifjúságért Közhasznú Egyesületnek. Bár utóbbi szervezetnek papíron semmi köze a Fideszhez, árulkodó, hogy az egyesület által szervezett egyik eseményt a Fidesz ifjúsági tagozatának honlapján is meghirdették, s a szervezet pedig több, jobboldalú kötődésű közszereplőt is vendégül látott már.

A szoftver, ami aranyat ér

A Commitment üzleti sikerét jórészt annak köszönheti, hogy a tulajdonában álló Eduware Kft. fejleszti a Taninform nevű ügyviteli rendszert. Mivel a közoktatási intézményeknek juttatott állami normatíva egy részét kötelező akkreditált ügyviteli szoftverekre költeni, a Taninform egy aranybánya a cég számára. A rendszert veszik, mint a cukrot, főleg a fideszes vezetésű önkormányzatok. Több iskolaigazgató ugyanakkor arról panaszkodott lapunknak, hogy a rendszer bonyolult, ezért használhatatlan, a pénzt viszont már akkor át kell a cégnek utalni, amikor még az iskola meg sem kapta a támogatást.

Erre reagálva Ekler Gergely a hvg.hu-nak kifejtette: a Taninform egy integrált rendszer, ami csak akkor működik jól, ha abba az adatokat rendszeresen feltöltik. „Aki veszi a fáradtságot és felviszi az adatokat, az egy nagyon jól működő, az intézmény és a fenntartó számára is jól használható rendszert kap” – így a vezérigazgató. Ekler szerint helyénvaló, hogy az iskolák csak akkreditált rendszereket használhatnak, s mivel a Taninformon kívül még négy akkreditált szoftver van, az iskoláknak szerinte van választási lehetőségük.

A Commitment mindenesetre továbbra is szárnyal, olyannyira, hogy legutóbb a közel 24 milliárd forintos digitálistábla-tendereken is megvetette a lábát, jóllehet ezúttal nem a saját nevén. Mint ahogy arról a HVG korábban beszámolt, becslések szerint több mint 13 ezer digitális táblát vásárolnak közbeszerzésen az oktatási intézmények, a legtöbbet a kanadai Smart és a brit Promethean táblákból rendelték. A Promethean képviselője a Modern Oktatási Eszközök Kereskedelmi Kft., amelynek szintén a Commitment a tulajdonosa. Figyelemre méltó, hogy a Közbeszerzési Értesítőben megjelent pályázatok alapján műszaki többlettartalomként esetenként olyan feltételeket szabtak a tenderek kiírói (egyébként szabályosan), amelyet kizárólag a Promethean tud teljesíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Domány András: Szijjártó Péternek most ment el végképp az esze

Domány András: Szijjártó Péternek most ment el végképp az esze

Teherautóba rohant egy autós Békés megyében, a helyszínen meghalt

Teherautóba rohant egy autós Békés megyében, a helyszínen meghalt